• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ne Zaman, Ne Okumalıyım?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir kitap vardır ki okunması her bireye farzdır. O, yüce Allah`ın Kitabı`dır, Kur`an-ı Kerim`dir. O, hükmünü uygulamak için; ibadet için okunur. Ona zaman bulunmaz; Ona zaman ayrılır. Günün en kıymetli zamanı... Anlama kabiliyetinin her tür engelden azade olup duyguların en yoğun olduğu fecir vakti, onun okunacağı zamanlardandır. Daha doğrusu, en çok övülen okuma vakitlerindendir.


Kitaplar vardır ki onlar, Kur`an-ı Kerim`in açıklamasıdır; Hz. Peygamber`den (sav) bize gelen birer hitap, birer mektup, birer emir, birer nasihattır onların satırları... Onlar Hadis kitaplarıdır. Her gün onlardan birkaç Hadis okumak... Mümkün oldukça sahih derlemeleri tercih etmek ve mümkün oldukça şerhli, yani açıklamalı olanları bulmak.
Bir de akide ve ilmihal kitapları var ki onları ihmal etmek olmaz.


Ardından şöyle bir sınıflandırma yapmak mümkündür:


1. Kimi kitaplar vardır, onlar hakkında fikir edinmek için okunur. Buna “okuma” da denmez, aslında onlara sadece bakılır. Kitapçılardaki veya bir dostumuzun evindeki kitap karıştırma alışkanlığımız bu sınıftandır. Kitap karıştırmanın yeri ve zamanı yoktur herhâlde... Fırsat buldukça kitaplara bakarız.


2. Kimi kitaplar vardır, herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak ve o bilgileri bir amaç doğrultusunda hafızada tutmak için okunur. Ders kitapları bu sınıfa gerer. Onları,
-Uygun vakitlerde okuyunuz.
-Kalem eşliğinde okuyunuz.
-Not defteri eşliğinde okuyunuz.
-Önemli yerlerin altını çiziniz.
-Zorunlu bilgileri not alınız.
-Anlaşılması zor bölümleri, kendi kendinize maddelendirilip o maddeleri alt alta yazınız sınıflandırınız.
-Anlamadığınız bölümleri sorunuz.


3. kitaplar vardır, vakit geçirmek için okunur. Romanlar, hikâyeler, anı kitapları, gezi notları bu sınıfa girer. Bunlar, daha çok yol arkadaşıdır. Gürültüden etkilenmez, yorgunluktan rahatsız olmaz, dalgınlıkta manasını saklamaz.


Bu tür kitaplar, dili öğrenmek, hayatın farklı pencerelerine açılmak ve zamanı değerlendirmek için çok lâzım. Örneğin bir otobüs durağındaki 20 dakikalık boş bekleyiş, bu kitaplarla doldurulabilir. Hep bunları okumamak lâzım. Zira hep onları okuyanlar, dizi film izleyicisi gibi yüzeysel bir anlayışa düçar olur. Onları hep okumak lazım. Çünkü her yaştan kişinin okuyabileceği, okuması gereken romanlar, hikayeler vardır. Onları okumaktan kopuş bir eksikliktir.


4. Kitaplar vardır, eleştiri ve değerlendirme yapmak için okunur. Değişik fikir kitapları bu gruba girer. Onların zorluğu, konularına ve dillerine göredir. Onlardan bazılarını yolda okursunuz, bazıları da ancak sabah namazı sonrası gibi dingin ve kitlerde okunur.


Artık şunu diyebiliriz:


Bundan sonra “Ne zaman ve nerede okumalıyım?” diye sormayacağız; “Hangi zamanı, hangi kitaba ayırmalıyım?” diyeceğiz.


Bir de -ders kitapları bir yana- okuduğunuz ömür boyu saklayacağınız bir notunuz olsun. Emin olun, on yıl sonra o üç satır, size o kitabın bütün okuma zevkini yeniden yaşatır. O üç satır ondaki bilgilerin anahtarı olur.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir