Mağduriyetimiz Devam Ediyor
TBMM Milli Savunma Komisyonu`nda, YAŞ kararlarıyla ordudan atılan binlerce Yaşzedenin yasal haklarının iade edilmesini öngören yasanın kabul edilmesiyle mağduriyetlerin giderilmesi bekleniyordu.
Ancak çıkarılan yasanın 28 Şubat ve sonrasında ikili ve üçlü kararname ile ilişiği kesilen subay ve astsubayları kapsamaması mağduriyetleri arttırdı
Emrah Tel / doğruhaber
28 Şubat ve sonrasında silahlı kuvvetlerden disiplinsizlik adı altında ilişiğiKesilen subay ve astsubayların itibarlarının iadesine yönelik TBMM de çıkarılan yasa TSK mağdurlarının mağduriyetlerini gideremedi. Yaşzede, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 mağdurlarını kapsayan yasa, 28 Şubat ve sonrasında ikili ve üçlü kararname ile ilişiği kesilen subay ve astsubayları kapsamaması yüzlerce Yaşzedeyi ikinci defa mağdur etti.
KANUN EKSİK ÇIKARILDI
Yargı yoluna kapalı idari işlemleri kapsayan yasa, yargı yoluna açık idari işlemler ile ordudan atılan subay ve astsubayları kapsamadığı için , “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı ve eksik çıkarılmış bir kanun” olarak değerlendirildi. Çıkarılan yasa, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 döneminde yargıya kapalı işlemler ile atılanları da kapsayınca Deniz Kuvvetlerinde teğmen iken ordudan atılan Ali Kırca dahi emekli albay olurken, 28 Şubat sonrasında ikili ve üçlü kararname ile irtica ve disiplinsizlik gerekçeleriyle ilişiği kesilen yüzlerce askeri personel açıkta kaldı.
AYİM TARAFSIZ DEĞİL
28 Şubat ve sonrasında üçlü kararname ile ordudan atılan subay ve astsubaylar bu yasanın kendi mağduriyetlerini gideremediğini belirtti. Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvurdukları halde başvuruları reddedilen birçok subay ve astsubay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde (AYİM)’in tarafsız olmadığını, 28 Şubat ve sonrası ikili ve üçlü kararnameler ile ordudan atılan tüm dindar subay ve astsubayların başvurularının AYİM tarafından reddedildiğine dikkat çekti.
TSK MAĞDURLARI TEPKİLİ
Ak Parti milletvekili Bekir Bozdağ’ ın hazırladığı yasa tasarısı, sadece Yaşzedeleri kapsıyordu. CHP milletvekili Rasim Çakır, 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarının da kapsama alınmasını teklif etmiş ve kabul edilmişti. Ancak 28 Şubat ve sonrasında kararname ile
Atılan dindar mağdurlar kapsam dışı bırakılmıştı.
“Yaşzedelere AYİM yolu açık olsaydı, AYİM; tamamının taleplerini bizlere yaptığı gibi reddederdi” diyen TSK kararname mağdurları, bu çifte standarda isyan etti.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Adaleti Savunanlar Derneği (As-Der) yönetim kurulu haysiyet divanı başkanı E. Yüzbaşı
Avukat Bülent Demir, yaşanan çifte standarda dikkat çekerek, “28 Şubat ve sonrasında irtica paranoyası ile TSK’dan ilişiği kesilen birçok subay, astsubay ve uzman çavuş silah arkadaşlarımın itibarlarının iadesine yönelik çalışmalar memnuniyet vericidir. Nitekim Yaşzede silah arkadaşlarım özlük haklarına nispeten kavuştular. Ancak ikili ve üçlü kararnameler ile ilişiği kesilen 28 Şubat mağdurları bilakis bir kez daha mağdur oldular. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde talepleri reddedilen 28 Şubat TSK kararname mağdurları, bu kez de TBMM tarafından yaşzedeler için hazırlanan kanunda kapsam dışı bırakılarak bir kez daha mağdur oldular. Bu mağdurların da mağduriyetlerinin giderilmesi, sosyal hukuk devletinin gereğidir” şeklinde konuştu.
BAŞBAKAN’A MEKTUP
Yapılan haksızlığın telafi edilerek mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Demir, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a yazdığı mektupla seslendi. Demir mektubunda şu ifadelere yer verdi; “Yaşzedelere ilişkin verdiğiniz sözü tuttunuz. Yaşzedeler ile aynı dönemde ve aynı gerekçeler ile 28 Şubat mağduru olan, idari yargı yoluna açık TSK kararname mağdurları da adalet istemektedirler. AYİM’e başvuran ancak talepleri reddedilen bu mağdurlar, Yaşzedeler için hazırlanan kanunda kapsam dışı bırakılarak bir kez daha mağdur olmuşlardır. Bu mağdurlar da sizden adalet istemektedirler. Bu adaleti gerçekleştireceğinize olan inancımız ve güvenimiz tamdır.”