• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Habur Sınır Kapısında Eylem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Irak Hükümeti'nin Irak' a yapılacak ihracatlarda, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS isimli gözetim firmasından gözetim raporu koşulunu getirmesi araç şoförlerini isyan ettirdi.

 

Yapılan uygulama ile şoförler ton başına 8 dolar ödemek zorunda kalıyor. Uygulamaya tepki gösteren şoförler, Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında davul zurna eşliğinde halaylar çekerek eylem başlattılar. Eylemde geniş güvenlik önlemleri alındı.

 

Uygulamaya tepki gösteren şoförlerden Mustafa Yılmaz, "Irak Hükümetinin yeni getirdiği uygulama nedeni ile çok zor durumda kaldık. Kalite kontrol ücretleri adı altında bizden ton başına 8 dolar alınmaya başlandı. Her araç ortalama 25 ton yük alıyor Bu da bize 350 TL'ye denk geliyor Biz bunu ödersek bize hiçbir şey kalmaz" diye konuştu.

 

Sürücülerden Zübeyir Yalçın çok mağdur durumda olduklarını dile getirerek, "Irak'ın yeni uygulamaya koyduğu kalite kontrol belgesini bakanlıktan istedik, ama bizi ciddiye almadılar. Defalarca ulaştırma bakanlığını aradım, ama beni hep başka birine yönlendirdiler hiçbir sonuç çıkmadı. Devlet de bunu iyi biliyor ki güneydoğunun geçim kaynağı Habur Sınır kapısıdır yetkililerin bir an önce, bu işe bir çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen kamyon sürücülerden Mehmet Şimdi, "Başbakan ihracat rekorlarını gündeme getiriyor oysaki biz mağdur durumdayız. Oysaki tek geçim kaynağımız Habur Sınır Kapısıdır" diye konuştu.

 

Konu hakkında açıklamada bulunan İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Hasan Eken sorunun Irak hükümetinin yeni çıkarmış olduğu uygulamadan kaynaklandığını söyledi. Müdür Hasan Eken Irak hükümetinin yeni çıkarmış olduğu kalite kontrol belgesinin ücretini vermek istemeyen şoförler tır parkında eylem başlattılar. Ancak Habur Sınır Kapısında giriş ve çıkış işlemleri 24 saat boyunca yapılmaya devam edilmektedir" dedi. (Abit Dündar - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir