• DOLAR 34.308
  • EURO 37.041
  • ALTIN 3016.592
  • ...
Hamza Bey Barajının Temeli Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Elazığ'ın 2040 yılına kadar içme suyunu karşılayacak Hamza Bey Barajının temel atma törenine katılmak için Elazığ'a geldi. Bakan Eroğlu'nu Havaalanında Ak Parti Elazığ Milletvekilleri ve yetkililer karşıladı.

 

Bakan Eroğlu beraberindeki bakanlık heyeti ve milletvekilleriyle birlikte Öğretmenevi önünde düzenlenen temel atma törenine katıldı. Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, "Elazığ'ın su meselesini köklü olarak çözmek bizim boynumuzun Bu güzel insanlara hizmet etmek bizim için bahtiyarlık vesilesidir. Başbakanımızın talimatı üzerine çalışmalara başladık ve kısa sürede projeyi bitirdik. Bugün sizlerle kucaklaşmak ve Hamzabey Barajının temelini atmak için buraya geldik" diye konuştu.

 

Bakanlık olarak yaptıkları yatırımlar ve yapılacak projelerden de bahseden Eroğlu, şöyle konuştu. "Allah'a şükür şimdiye kadar İstanbul hariç 42 milyon vatandaşımıza ilave su getirdik. 47 şehrimizin su meselesini kökünden çözdük. İnşallah Elazığ' da dahil olacak. 206 tane dev baraj inşaat ettik. Göletleri saymıyorum. 206 adet dev baraj. Türkiye'nin en yüksek barajı olan Ermenek barajını 218 metre temelden biz bitirdik biz açtık. Dünyada ilk 4'e giren 249 metre temelden yüksekliği olan Türkiye'nin en yüksek barajı. Artvin'de Deriner barajını da bitirdik açılışını bu sene yapacağız. Ve 112 tane dev tesisin açılışını bu sene yıl sonunda 12.12.2012 tarihinde saat 12.12'de açacağız. Çünkü biz sizleri seviyoruz. Sizlere hizmet etmek gerçekten çok önemli. Şevk ve heyecanla çalışıyoruz. Farkımız bu. İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir. Dolayısıyla biz de bu aşkla şevkle çalışıyoruz.

 

Yatırımda Hamle Yılı
"Bugün Elazığ'la ilgili ne yaptık onları anlatacağım. 15 tane müjdeyi teker teker vereceğim. Arkadaşlara talimat verdim. 2012 ve 2013 yılını bakanlığımız açısından Elazığ'da yatırımlarda hamle yılı olarak ilan ediyorum. Hamle gerçekleştireceğiz inşallah. Elazığ'a hükümetimiz çok önem veriyor. Başbakanımız defalarca geldi. Şuana kadar Elazığ ilimize mahalli idareler, özel idareler, belediyeler hariç olmak üzere 9 yılda hükümetimiz 2,5 milyar TL yatırım yaptı. Bunlar sadece Orman ve su işleri bakanlığı, sağlık bakanlığı, milli eğitim bakanlığı, ulaştırma bakanlığı, TOKİ, Gıda tarım hayvancılık bakanlığı, bunlar olmak üzere. Bir de köydeş ve beldese, burada köylere yol, su götürmek maksadıyla, ilk defa KÖYDES adıyla bir proje geliştirilmişti, tabi Elazığ'da bundan nasibini aldı. Yaklaşık 100 milyon TL buraya destek verdi.

 

Elazığ'da Sivrice Dedeyolu Barajı ve Sulamasını Tamamladık Merkezde Kepektaş barajı ve sulaması, 300 adet kuyuda 3.30 metre su sondajı yaptık. Ayrıca Elazığ'da son derece taşkın problemi vardı. Tam 22 tane dereyi ıslah ettik. Bunun dışında inşallah Kuzova pompaj sulaması inşaatı devam ediyor. Bu yıl da ödenek ayırdık: İşte bugün Hamza bey barajının temelini atacağız. Hızla bitireceğiz ayrıca Elazığ'da Kovancılar Hazan Göleti ve sulaması, Çemişgeze'i biliyorsunuz ulaşım açısından kapak atma ve yanaşma rampası inşaatı büyük ölçüde bitti. 8 tane derenin ıslah inşaatına devam ediyoruz. Bunun dışında projesini yapacağımız işler var: Onların müjdesini daha sonra vereceğiz. Şuanda projesi yapılan Kavaklı barajı, Sedeftepe projesi, Selincek projesi, Altınköy barajı. Bunların da inşallah projesi kısa zamanda bitecek, bunlar da yapılacak. Şimdi sizlere 15 tane müjdenin isimlerini veriyorum. Biz bir seferberlik başlattık. Çünkü iyinin daha iyisi var. Önümüzde 15-20 yıl sonra en önemli sektör Gıda ve tarım sektörü. Çünkü küresel iklim değişikliği sebebiyle dünyanın pek çok yerinde gıda sıkıntısı olacak. Dolayısıyla biz buna hazırlıklı olmak için Türkiye'yi Elazığ'ı gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek için bir seferberlik başlattık. Bin günde bin gölet ve sulamasını yapmak için arkadaşlarla sözleştik. Elazığ'a da şuana kadar 11 adet hazırladık. Projeler yapılıyor. Ve bunu da hayata geçireceğiz. Bir de Hamza bey barajı var. 3 tane de devlet Meteoroloji genel müdürlüğümüz 3 tane meteorolojik ölçüm istasyonu burada kuracak. Onunda müjdesini veriyorum. Bunlarla beraber tam 15 tane müjdeyi inşallah kısa zamanda gerçekleştireceğiz."


Harput'ta Kent Ormanı Kurulacak
"Burada Orman Bölge teşkilatımızı güçlendirdik. Burada bu sene fidanlıkta yeni bir fidanlık kurduk. Buraya gelirken Orman Genel Müdürümüze şunu söyledim. Elazığ'da 2012 yılında 10 milyon fidan üreteceksin diye talimat verdim. Hizmet bu. Nereden nereye. Geçmişte 1 milyon fidan üretilmezken, şimdi 10 milyon fidan üreteceğiz. Bununla birlikte Harput'ta kent ormanı kurulacak. Harput'un bambaşka bir şeyli var. İnşallah bununda talimatını veriyorum.Ayrıca or-köy çalışması orman köylerine büyük destek vereceğiz. Şimdiye kadar 2.347 aileye 5 milyon TL yardım yaptık. İnşallah bu artacak. Ayrıca ağaçlandırma devam ediyor. Ağaçlandırmayı da hızlandıracağız. Bugün sadece bu barajın temel atma töreni ve 15 müjdeyi vermek için gelmedim. Bugün burada Elazığ'da 2013-2014 yılındaki yatırımlarımızın da planlarını yapacağız."


Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından Baraj inşaatını yürüten yüklenici firma yetkilisi tarih konusunda pazarlık yaptı. Firma yetkilisi ile kürsüde görüşen Eroğlu, hazırlanan protokolde barajın bitiş tarihinin 2015 olduğunu bunu öne çekeceklerini belirterek, su tutma tarihi 30 Aralık 2014 saat 09.59 ve Elazığ`a su verilme tarihi ise 20 Haziran 2015 saat 19.59 da olduğunu söyledi. Pazarlığın ardından Bakan Veysel Eroğlu ve milletvekilleri yüklenici firma yetkilisi arasında protokolu imzalandı. Bakan Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra topluca butona basarak Hamza Bey Barajının temelini attı. (Ebu Bekir Alkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir