• DOLAR 34.709
  • EURO 36.673
  • ALTIN 2940.85
  • ...
Gaziantep Umut-Der Faaliyet Raporunu Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep Umut-Der fakir ve muhtaç ailelerin gıda, giyim, barınma, afet ve deprem gibi durumlarda temel ihtiyaç malzemeleri ve ev eşyası temin etme gibi yardımları ile toplumsal dayanışma ve kardeşlik duygularının canlılık kazanmasına, zenginle fakir arasında köprü vazifesi misyonunu her geçen gün artırarak devam ettiriyor.

İlk kurulduğunda küçük bir büro şeklinde çalışmalarına başlayan Gaziantep Umut-Der, zaman içerisinde yardım faaliyetlerinin büyümesiyle şu anki çalışma adresine geçmiş bulunuyor. Derneğin yerleşim yeri bir mağaza şeklinde dizayn edilmiş olup, gıda, elbise, ayakkabı ve seminer odası şeklinde reyonlardan oluşuyor.Yaptığı düzenli yardım faaliyetleri yanında haftada 2 gün siyer ve tefsir seminerleri, her Cuma da bayan komisyonunun semineri ile kültürel faaliyetleri de gerçekleştiriyor.

Her ay 75 Aileye Düzenli Gıda Yardımı
Daha önceki yıllarda yapılan yardımların değişken olduğunu, bu sayının 40 ile 70 arasında değişebildiğini dile getiren dernek yetkilileri, mart ayı itibariyle önlerine bir hedef koyduklarını ve bunun başlangıç olarak her ay düzenli 75 aileye yardım yapmak olduğunu söyleyerek, mart ayında 75, nisan ayında ise 80 aileye gıda yardımı yapıldığını söylediler. İhtiyaç sahibi ailelere ulaştırılan gıda paketleri, mercimek, pirinç, fasulye, şeker, bulgur, köftelik, makarna ve sıvı yağdan oluşuyor.

Dağıtılan bu 75 paketin mahallere göre dağılımı ise şöyle; Çıksorut, Yazıcık, Karaoğlan ve Gazikent mahallerinde 30 aile, Karşıyaka Mahallesi`nde 20 aile Ünaldı, Perilikaya mahallerinde ise 25 aile.

Bu yardım faaliyetleri ile ilgili başta dernek üye ve gönüllüleri olmak üzere, düzenli katkısı olan hayırseverlere teşekkür eden dernek yetkilileri, "Arşivimizde 1500`ü aşkın yardım talebi dosyası mevcut. Yardım yapılan aileler bilgisayar ortamında yardım programından takip edilip her ay farklı farklı ailelere yardım yapılıyor. Örneğin mart ayında Çıksorut bölgesinde yardım yapılan 30 aileye, nisan ayında başka bir 30 aileye yardım edilerek bu şekilde bir denge gözetiliyor." dediler.

Düzenli yapılan bu yardımların yanında, zaman zaman acil durum diyebileceğimiz arizi yardımlarda sözkonusu...Yine mart ayı itibariyle evi yanan bir aileye Umut-Der sahip çıkarak ev eşyası ve gıda yardımında bulundu.

Nisan ayı içerisinde Çağrı TV`de yayınlanan umut kapısı programında Gaziantep Umut-Der`in gıda yardımı yaptığı ve kapısız-penceresiz bir şekilde oturan bir ailenin durumunu ekrandan izleyen İstanbul`dan bir hayırsever, kapı-pencere ihtiyacının giderilmesi için Umut-Der posta çeki hesabına para yatırmış, hayırseverin yatırmış olduğu bu para bu ailenin kapı-pencere ihtiyacı için sarf edilerek yine bir hayır köprüsü oluşturulmuştur.

Gaziantep Umut-Der`in işleyişi
Müracaat: İhtiyaç sahibi kayıt için istenen belgelerle beraber başvuruda bulunur. Kendisine özel bir dosya açılır. Gerekli araştırmaların yapılması için dosya komisyona gönderilir. Üye ve gönüllülerin getirdiği bilgiler çerçevesinde de fakir ve muhtaç aileler tespit edilebiliyor. Çünkü bazı aileler muhtaç olmakla beraber mahcubiyet duygusuyla gelmiyor.

Tespit Komisyonu: En az iki kişiden oluşan tespit ekibi gelen dosyayı alıp, kişinin evinde, mahallesinde ve gerekli gördüğü yerlerde araştırma yapar ve edindiği izlemini rapor halinde yönetim kuruluna sunar.


Yönetim Kurulu: Yönetim kurulu haftada bir toplanır. Tespit ekiplerinin raporlarını inceler, ihtiyaç sahiplerinin mağduriyet derecesini 1. 2. ve 3. derece diye belirler ve bu aileye hangi aylarda yardım yapılmasını kararlaştırır. 1.derece aileler öncelikli olup bunlara yapılacak yardım öne alınır.

Bilgi Verme: Yönetim kurlunun kararı ailelere bildirilir. Yardım yapılacak ise yardımın yapılacağı ay, gün ve saat muhtaç aileye bildirilir.

Bağış Kabulü: Nakdi ve ayni yardım yapmak isteyenlerin bağışları makbuz karşılığı alınır.Yine nakdi bağışta bulunmak hayırseverler Gaziantep Umut-Der`in Bank Asya 63-2405143-1 nolu hesabına ya da 597 36 00 nolu posta çeki hesabına nakdi bağışlarını yatırabilirler. Bağış sahibi hayırseverler yaptıkları yardımın takibini www.gaziantepumutder.com adresinden takip edebilirler.

Tespit komisyonu belirli arlıklarla hem yardım yapılan ailelerin hem de başvuruda bulunan ailelerin durumunu takip ederek değişiklikleri takip eder ve tutuğu raporu değerlendirilmek üzere yönetim kuruluna sunar.Yönetim kuruluda değişen durumlar çerçevesinde kararını bildirir.

Kültürel faaliyetler: Mart ve Nisan ayı içerisinde siyer ve tefsir konularında toplam 16 seminer verilmişti. Tefsirde Enfal suresinin ilk 55 ayeti haftalık olarak ele alınırken,siyer seminerinde ise İslam öncesi durumdan başlanarak ilk vahiy konusuna kadar yine haftalık olarak değerlendirilmiştir.Her hafta Cuma günü ise Cuma namazını müteakip bayanlara yönelik seminerler verilmiştir.Bu seminerler bayanlar tarafından tertiplenip üye ve gönüllülerin eşleri tarafından yapılmaktadır.Mart ve nisan ayında,toplam 8 seminer verilmiş olup bu seminerler,Allah sevgisi ve bizim Allah`ı sevmemiz,dünya malı ve sevgisinin kötülüğü,infak,tesettür,mü`minlerin üstün özellikleri,duanın önemi,peygamberin örnek ahlakı konularından ibarettir.

Yine mart ayı içerisinde derneğin gençlik komisyonu tarafından gençlik semineri yapılmış olup bu seminere konuşmacı olarak Doğruhaber gazetesi yazarlarından İbrahim Dağılma katılmıştır.

Mart ve Nisan aylarında Kur`an nesli platformunun düzenlediği ``Her Aya Bir Sınav``programı çerçevesinde sınava girmek isteyen bayanlar için sınav ortamı hazırlanmış olup diğer illerle birlikte eş zamanlı sınava girmeleri sağlanmıştır.

Üyesi olduğu Peygamber Sevdalıları Platformunun düzenlemiş olduğu ``Dünya Mustazaflar Haftası ``ve ``Kutlu Doğum etkinliklerine``tüm üye ve gönüllüleri ile katılım sağlanmış ve organizasyonda görev alınmıştır.

Nisan ayında kutlu doğum münasebetiyle Peygamber Sevdalıları Platformunun Türkiye genelinde tertiplediği umre ödüllü siyer sınavı çerçevesinde sınava girmek isteyen bayanlara dernek binasında sınav ortamı hazırlanmış olup diğer illerle eş zamanlı sınava girmeleri sağlanmıştır.

Bütün bu hayırlı çalışmaların devamının üye, gönüllü ve hayırsever kardeşlerimizin istikrarlı çalışmalarına endeksli olduğunu söyleyen dernek yetkilileri bu vesileyle onlara bir daha teşekkür ederken yapacakları katkıların önemine dikkat çektiler. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir