• DOLAR 34.297
  • EURO 37.031
  • ALTIN 2993.089
  • ...
Eczacılara Sınırlama Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Eczacılar bilimsel eczacılığın kuruluşunu kutluyor. Her yıl "14-20 Mayıs Eczacılar Haftası" nedeniyle 44. Bölge Batman, Siirt, Muş Eczacılar Odası kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

 

TPAO Petrol Kafe'de düzenlenen toplantıya yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Oda Başkanı Eczacı M. Emin Beyaz ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda Başkan M.Emin Beyaz, 6197 sayılı eczacılarla ilgili yasanın 9 maddesinin değişeceğini ve bütün Türkiye'de bu hafta bunun gündem olacağını belirtti.

 

Değişen maddelerden önemli gördüğü iki maddeye değinen Beyaz, nüfusa göre eczane sıralaması getirildiğini 3 bin 500 kişiye bir eczane düştüğünü belirterek, "Dolayısıyla artık 3 bin 500'ün üzerinde hesap yapılarak eczane dolmuş ise bundan sonra artık eczane açılmayacak" dedi.

 

Eczacıların artık eğitimini aldığı konulara eğileceğini ve Avrupa'da da durum aslında bu şekilde olduğunu dile getiren Beyaz, "Mesela Fransa'da 60 bin tane eczacı var, 30 bin eczane var. Diğer 30 bini ilaç üretiminde, hastanelerde, üniversitelerde, kurumlarda yani eczacılığın işlevsel olarak gördüğü yerde görevlerini ifa ediyorlar. Türkiye'deki oran ise tam tersine 25-26 bin eczacıya karşılık 24 bin eczane vardır. Bu rakam şunu gösteriyor. Eczacı sadece eczanede hizmetini vermeye çalışıyor. Bu durumda halk sağlığı açısından sakıncalar doğuruyor. Sıhhatli bir meslek sunumu olarak bunu telakki etmiyoruz" şeklinde konuştu.

 

Bir diğer önemli hususunda 6197 sayılı yasanın bir hafta içinde bu yasa değişikliği olacağını ve eczacılık fakültesini tercih edecek öğrencilerin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Beyaz, "Bu yasa yasalaştığında 6 aylık bir geçiş süreci var. Bu sene dahil Eczacılık Fakültesini tercih edecek kişilerin ve şu anda okuyanların hakları koruncak. Eczane açabilecekler. Ama sonrası ilgili yasa değişikliği üzere mezun olur olmaz eczane açamayacaklar. Yardımcı eczacı olarak bir eczanede çalışmak zorunda kalacaklar. Sonrasında belirlenen bir puan sistemi var. Her eczacının bir puanı olacak ve Sağlık Bakanlığı yılda iki defa eczane açılacak yerleri belirleyecek. Eczacılarda puanlarına göre ya eczane açabilecekler veya açamayacaklar" ifadelerini kullandı. (Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir