• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Talasemi Konusunda Kadınlar Bilgilendirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi kongre merkezinde "Talasemi Konusunda Kadınların Bilgilendirilmesi ve Doğum Öncesi Teşhisin Önemi" konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, Tıp Fakültesi dekanı M. Fuat Gürkan, öğretim elemanları ve talasemili hastalar ile aileleri katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren DÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, Talaseminin tanımını yaparak, hasta çocukların doğmaması amacıyla böyle bir panel düzenlediklerini söyledi. İl sağlık müdürlüğü bünyesinde kurulan evlilik öncesi Talasemi tarama merkezinde taşıyıcıların ücretsiz test edildiğini dile getiren Mete, evlenecek çiftlerin her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda, kendilerine genetik danışmanlık hizmeti verildiğini açıkladı. Gebelik durumlarında ise kişinin, doğum öncesi teşhis merkezlerine yönlendirildiğini kaydeden Mete, bu merkezlerin Diyarbakır dışında İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana illerindeki üniversite hastanelerinde bulunduğunu belirtti.

Bu toplantıyı düzenlemedeki amaçlarının, konuyu ilgili uzmanlarla, çeşitli boyutlarıyla ele alıp talasemi ile mücadele konusunda farkındalığı sağlamak olduğunu bildiren Mete, "Akrabalarında talasemi bulunan ailelerin tüm fertlerinin taşıyıcı testleri yapmaları çok önemli bir gerekliliktir. Evlenecek olan kişilerin taşıyıcı olduklarını bilmeleri aslında kötü bir şey değildir. Onların sağlıklı çocuk sahibi olabilmelerinin de yolunu açacaktır." dedi.

Üniversite olarak topluma ait olan sorunları ele almayı ve bunları çözmek için neler yapılabileceği konusunda araştırdıklarını söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, yakın zaman içerisinde Dicle Üniversitesi'nde böbrek nakli, karaciğer nakli, kornea nakli gibi zorlu olabilen tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başladığını anlattı.

Hematoloji bölümünde de kemik iliği nakline ilişkin bir takım düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Sır, laboratuvar yöntemlerinde de tanıya gerekli olan yöntemlerle ilişkili çalışmalar yaptıklarını açıklayarak, amaçlarının mümkün olduğunca sorunları merkezde, Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde çözmek olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Nuriye Mete'nin yaptığı panelde, D.Ü. Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Ayyıldız "Erişkin Beta Talasemiler Ve Tedavi Olanakları", D.Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Söker "Çocukluk Çağında Talasemiler", D.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Erdem Soydinç "Talasemi Taşıyıcılarında Prenatal Tanının Önemi", Ç.Ü. Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Çürük "Talasemilerin Prenatal Ve Preimplantasyon Genetik Tanısı; Hasta Çocuğa Sağlam Kardeş Temini", Halk Sağlığı Müdürlüğü AÇS/AP Şube Müdürü Dr. Seyfettin Sarıbaş "Diyarbakır İli Evlilik Öncesi Tarama Sonuçları Ve Genetik Danışma Çalışmaları" ve Diyarbakır Talasemililer Derneği Başkanı Sebahattin Demirkıran da "Diyarbakır İlinde Talasemili Hasta Dayanışması Ve Temel Sorunları" konularında açıklamalarda bulundular.

 

Talasemili çocuğu olan ailelere kemik iliği konusunda bilgilerin verildiği ve kesin tedavi yolları anlatıldığı panel, verilen kokteyl ile sona erdi. (Emrullah Araz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir