• DOLAR 34.279
  • EURO 37.409
  • ALTIN 2919.588
  • ...
Yapılar Böyle Denetleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van Gölü Yapı Kalite Kontrolü yetkilisi Servet Aydın ile yaptığımız görüşmede konu ile alakalı olarak merak edilenleri, başvuru aşamasından, rapor aşamasına nasıl yapıldığını araştırdık.

Konu ile ilgili sorularımızı cevaplayan Aydın, "2001 yılından beri yapı sektöründe çalışmaktayım, Türkiye'nin değişik yerlerinde laboratuar hizmeti vermekteyiz. İşlerimiz arasında TOKİ, özel işler, resmi işler bulunmaktadır. İncelemelerimiz beton, demir ve yapı malzemelerini denetimiyle ilgilidir. Bu bölgemizde ise ağırlıklı olarak demir ve beton analiziyle ilgilidir." dedi.

Kendilerine yapılan müracaatla işe koyulduklarını anlatan Aydın, ıslak beton ile ilgili çalışmalarını şöyle anlattı: "Bize gelen müracaatları müracaat formuna alırız. Şantiye ile ilgili bilgiler, yapan firma ile ilgili bilgiler, dökülecek beton, kullanılacak demir bilgileri tutanakla tespit edilir. İnşaat başladığı zaman önce demir testleri yapılır. Demir testi olumlu ise demir döşenmesine izin verilir. Daha sonra beton döküleceği zaman betonu dökecek olan firma bizi çağırır biz de gidip dökülecek betonu inceleriz. Beton dökülmeye başlanmadan önce betondan numuneler alırız, bu numuneler şantiyede 24 saat muhafaza altına alınır. Şantiyede nasıl bir muhafaza altına alınıyorsa aynı şekilde aldığımız numuneler de aynı değeri vermesi için şantiye ile aynı derecede muhafaza altına alınır. Şantiyedeki numuneler süresi dolduktan sonra laboratuara getirilir. İlk önce kod verme işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra numune sökülür. Numune sökülürken üzerindeki etiket kodu karışmasın diye tebeşirle yazılır. 7 ve 28 günlük kür havuzlarında bırakılır. Kür havuzları 20-22 derece sabit sıcaklıktadırlar. Daha sonra numuneler havuzdan çıkarılıp bazı testlerden geçerler."

Aydın, "Eğer istenen beton dayanıklılığı sağlanmışsa raporunu yapıp çıkartıyoruz. Eğer istenilen dayanıklılık sağlanmamışsa bunu da rapor ediyoruz ve inşaatı beklemeye alıyoruz. Bizim asıl işimiz betonun başından sonuna kadar sağlıklı bir şekilde dökülmesidir. Ama bize verilen imkanlar çok sınırlı olduğu için bize fazla fırsat verilmiyor. Hazırlanan raporun ardından şantiyede yetkili şantiye şefi ve mühendis arkadaşlarla istişarede bulunuyoruz. Eğer alınan numunelerin neticesinde dökülen beton yeterli kalitede değilse gerekli görmesi halinde mühendis arkadaş beton dökme işini durdurur. Biz raporumuzu veririz şantiye şefinden de bunu kabul ettiğine dair imza alırız. Dökülen ıslak beton için bizim yapı denetim olarak sorumluluğumuz rapor verme ile sona ererken, özellikle depremlerden sonra önemli bir çalışma alanımız da binalardan karot dediğimiz sertleşmiş beton numunelerini almak teşkil ediyor." dedi.

Karot örneklerinin alınışını da anlatan Aydın, "Sertleşmiş beton için bize başvuran vatandaşlardan öncelikle projelerini istiyoruz. Daha sonra inşaata gidiyoruz. Önce projeye uyulup uyulmadığını test ediyoruz. Eğer projeye uygunsa cihazlarımızla demirlerin bulunduğu yerlerin tespitini yapıyoruz. Demir tespiti projeye uygunsa daha sonra karot örneği alırız. En çok dikkat ettiğimiz husus karot örneğini çıkarırken örneğe zarar vermemek. Daha sonra karotları kodlarız, laboratuara götürürüz. Kesim makinesine bırakılır çift taraflı teraziye denk gelecek şekilde kesilir daha sonra bunlar da kodlanıp kür havuzunda 3 gün bekletilir. 3 gün sonra çıkarılıp 24 saat boyunca kuruma işlemine alınır. Daha sonra elde ettiğimiz homojen bir yapıyla başlıklanır. Bunu yapmamızın sebebi karot üzerindeki yamukluğu, eğriliği gidermektir. Çünkü karottaki bir milimlik sapma bile yanlış karar vermemize neden olabilir. Vatandaştan ricamız evlerinden karot örneği aldığımız zaman bize eşlik etsinler. Gelip görsünler ki içleri rahat etsin. Nihayetinde bu yapılarda insan kalacak. Hepimizin gördüğü gibi kalitesiz yapılar nice cana mal oldu." diyerek merak edilenleri paylaştı. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir