• DOLAR 35.491
  • EURO 36.67
  • ALTIN 3076.87
  • ...
Silvan ve Ambar Barajları Temeli Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - GAP projesi kapsamında yapılacak olan Silvan Barajı, Ambar Barajı ve Silvan Sulama Tüneli'nin temel atma merasimi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Diyarbakır Silvan'da gerçekleştirildi.

Projenin Toplam Maliyeti 6 Milyar Lira
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu merasimde yaptığı konuşmada, projenin toplam maliyetinin 6 milyar lira olduğunu belirterek, "Silvan Barajı, Atatürk Barajı'ndan sonra GAP'taki en büyük sulama barajı. Küçük bir gölet falan değil 174.5 metre yükseklikte, 8.5 milyon metreküp gövde hacmi olan dev bir tesis. Ancak barajı yapmakla bitmiyor. Yaklaşık 11.5 kilometre uzunluğunda iki gözlü 7 metre çapında dev tüneller, sulama tesisleri gerekiyor. Öyle bir noktaya geldi ki sabahları bazen yataktan 'Silvan Silvan' diye kalktığımı hatırlıyorum. Bu barajdan yaklaşık 2.5 milyon dönüm arazi sulanacak. Sulanınca buradan çiftçimizin cebine yılda 884 milyon lira ilave para girecek. Önemli miktarda istihdam sağlanacak. Burada sulamadan sonra 318 bin kardeşimize ilave iş ve aş temin edilecek. Bu barajların sulama tesislerinin yapılması, burada refahın artması, işsizliğin azalması ve huzurun temini için olmazsa olmaz şarttır." diye konuştu.

"Diyarbakır Yatırımlarda En Büyük Payı Alan İllerden"
Prof. Dr Veysel Eroğlu, "Diyarbakır, yatırımlarda Türkiye'de en büyük pay alan illerden birisidir. Diyarbakır'a da Bakanlıklar arasında en büyük yatırımı biz yapıyoruz. Şu ana kadar bu yılla beraber sadece bakanlığımız 2 milyar lira yatırım yapmış olacak. Kralkızı Tünelinin birinci kısmı bitti.
12 kilometrelik cazibe kanalı bitti. Ayrıca buralarda taşkın koruma tesisleri yaptık. 26 dereyi ıslah ettik. 23 yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. Şu an devam eden tesislerle 1 milyon 350 bin dekar alanı sulamış olacağız. Batman Sağ Sahil Sulama Kanallarından Diyarbakır faydalanıyor. Bu projeyi önümüzdeki yıl Mayıs ayında tamamlamış olacağız. Bunlarla alakalı bir diğer müjdem var. 16 bin 750 dekar araziyi sulayacak olan Ergani ve Çermik Kale Barajının projeleri yapıldı inşaatına başlandı. Şimdi 11 tane dere ıslahı devam ediyor. Yemyeşil yapacağız Diyarbakır'ı" dedi.

Diyarbakır'a daha önce 3 meteoroloji istasyonu kurduklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, 3 tane daha otomatik meteoroloji istasyonu kuracaklarını anlattı. Bir yere baraj yaptıkları zaman o beldenin Bakanlığın beldesi haline dönüştüğünü dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Artık Silvan da her daim kalbimizde, ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.

"Bugün Dünden, Dün Önceki Günden Daha İyiyiz"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, her şeyi barış, huzur ve kardeşlik içerisinde çözmeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Biz bunu barış ve kardeşlik içerisinde, kavga etmeden, kafa göz yarmadan, kurşun sıkmadan, mayın patlatmadan çözme gayreti içerisindeyiz. Bu bölgeye huzurun gelmesi, bu bölgedeki vatandaşlarımızın da dünyanın müreffeh, demokratik haklardan istifade eden diğer bölgelerdeki insanlar gibi yüksek standartlarda bir hayat yaşamaları için barış, kardeşlik ve huzur gereklidir. Bu bölge çok uzun bir zaman ihmal edildi. Bu bölgenin birçok köyünde içme suyu, yol yoktu. Bugün bunların çoğu çözülmüş, aşılmış durumda. Biz geçen 9 yıl içerisinde boş durmadık. Tarım destekleme, kırsal kalkınma projeleri ile bu bölgenin ekonomik hayatını canlandırmak, işsizliği azaltmak için gayret içerisindeyiz. Bugün dünden, dün önceki günden daha iyiyiz. Her gün biraz daha fazla mesafe kat ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Silvan Projesi Bittiği Anda GAP'ta Klasik Anlamda Sulama İşlemini Tamamladık Diyebileceğiz"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmasında, GAP projesinin kendilerinden önceki dönemde çok yavaş ilerlediğini ifade ederek, " GAP Eylem Planı'nda 1 milyon 60 bin hektar alanın sulu hale getirilmesi hedef olarak ortaya kondu. Bu süreç içinde çok yoğun bir gayret sarf edildi. Gerek sulama projeleriyle, gerek toplulaştırma projeleriyle büyük adımlar atıldı. Fakat GAP'ta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan projesidir. Silvan projesi bittiği anda GAP'ta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz. O açıdan bu proje çok önemli, çok hayati bir proje gerçekten. Bu proje bittiği zaman tarımsal üretimimizde büyük bir patlama olacak. Bu projeyle yüz binlerce insanımıza istihdam üretilecek. Biz GAP projesinde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız.

"GAP Bölgesinde ihracat 10 Kattan Fazla Arttı"
Maliye Bakanı Şimşek ise, konuşmasının başında ve sonunda vatandaşlara Kürtçe seslenerek, "Hayırlı olsun, kutlu olsun" dedi.

 

GAP projesine çok büyük miktarda kaynak ayırdıklarını ifade eden Şimşek, Silvan Barajı'na 1990 ile 2002 yılları arasında bugünkü fiyatlarla ortalama yıllık 1.4 milyar lira kaynak ayrıldığını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine ayrılan kaynağın yıllık ortalama 3.5-4 milyar lira artırıldığını belirten Bakan Şimşek, "Bu bölgede GAP ile birlikte özel sektörün özellikle sanayi alanında atacağı adımları çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bizim bir tek amacımız var; bu bölgede refahın artması, istihdamın artması, huzurun artması. GAP bölgesinde ihracat 2002 yılında 689 milyon dolarmış. 2011 yılında tam 10 kattan fazla artarak, 6.9 milyar dolara ulaşmış durumda. Ben inanıyorum ki GAP'la, teşviklerle, buradaki huzurla, kardeşliğimizle birlikte bu ihracat 70 milyar dolarları bulur" dedi.

 

Konuşmalardan sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu, temeli atılan tesisleri yapacak olan firmaların temsilcilerini sahneye davet etti. Prof. Dr Veysel Eroğlu, tesislerin 9 Eylül 2016 tarihinde saat 11.59'da bitirilmesi için taahhütname imzalattı. Daha sonra bakanlar canlı bağlantı ile Silvan Barajı, Ambar Barajı ve Silvan Sulama Tüneli'nin temelini attı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir