• DOLAR 34.666
  • EURO 36.708
  • ALTIN 2930.785
  • ...
TSK`da Yaşanan Ölümlerin Raporu Ortaya Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre, Genelkurmay tarafından alınan tüm önlemlere rağmen yine son 10 yıllık dönemde toplam 1470 personel vefat etti. Personelin vefatına sebep olan olay türleri ise silah kazası, kendini askerliğe elverişsiz hale getirme, askeri araç kazası, iş kazası, intihar, düşme, çarpma, yanma ve suda boğulma gibi olaylar olarak sıralanıyor.

Dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçen yıl ocak ayında yaptığı açıklamada, son beş yılda orduda 408 askerin intihar ederek hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

KOŞANER`İN TALİMATIYLA AİLELER BİLGİLENDİRİLMEYE BAŞLAMIŞTI

TSK`daki şüpheli ölümler ve intihar olayları uzun yıllar spekülasyonlara neden olmuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, 2010 yılı sonunda bu tartışmalara son vermek için ölen her asker için ailelerin ölüm hakkında bilgilendirilmesi talimatını vermişti. Koşaner`in talimatının ardından Genelkurmay kaynakları, olayın bütün Silahlı Kuvvetler sathında devam edeceğini ifade ederek, "Bu uygulamayla öncelikle ailelerin kafasındaki soru işaretleri giderilecek ve bu konuda yapılan yanlış yorumların da önüne geçilmiş olacak" demişti. Uygulamayla, öncelikle kaza ve olayın meydana geldiği kuruma ailelerinin davet edileceğini belirten yetkililer, şu bilgileri vermişti:

"Ailenin daveti kabul etmesi durumunda, aile o birlikte misafir edilecek. Aileyi konaklama, iaşe konusunda mihmandar heyet karşılayacak. Ayrıntılı olarak aileye bilgilendirme yapılacak. Emniyetle ve kaza önlemeye yönelik alınan tedbirlerin neler olduğu aileye ifade edilecek. Aile süreç ile ilgili olarak yasal ve idare konularda tam ve eksiksiz bilgilendirilecek. Bilgilendirme adli soruşturmayı etkilemeyecek düzeyde yapılacak. Aile, olayı birlik komutanının kendisinden de dinlemiş olacak."

Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner`in emri üzerine başlatılan uygulama ilk olarak Şemdinli`de hayata geçirilmişti. Jandarma`nın bu olayla ilgili yayımladığı bilgi notunda şu ifadelere yer verilmişti:

"Ölen Jandarma Er Murat Kaya`nın aile mensupları (annesi, amcası ve dayısı), 20-21 Aralık 2010 tarihlerinde Hakkari`ye götürülmüşler ve Şemdinli-Güzelkonak Jandarma Karakol Komutanlığı`nda olayın oluş şekli hakkında bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca, ailenin, karakolda görevli diğer erbaş-erler, görgü tanıkları ve soruşturmayı yürüten askeri savcı ile de görüşmesi sağlanmıştır."

REHBERLİK DANIŞMA MERKEZLERİ BÜTÜN KIŞLALARDA GÖREV YAPIYOR

TSK`daki kaza ve intihar olaylarının asgariye indirilmesi için TSK`daki görevli personelin, psikososyal sorunlarının değerlendirilmesi, askeri ortamın bireyin psikolojik ve sosyal yönü üzerindeki etkilerinin araştırılması için Rehberlik Danışma Merkezleri, bütün kışlalarında görev yapıyor. Birliğe yeni katılan erbaş/erlere kayıt kabul sırasında psikososyal risk faktörü tarama anketi uygulanıyor. Ruhsal problemleri tespit edilenler için `Askeri İşlevsellik Değerlendirme ve Kıt`a Kanaat Formu` tanzim ediliyor. `Askeri İşlevsellik Değerlendirme ve Kıt`a Kanaat Formu` ile birlikte sağlık kurumlarına sevkleri sağlanarak tedavileri yaptırılarak, bu personel kontrol altında bulunduruluyor. Ayrıca ateşli silahların intiharın en yaygın yöntem olduğu düşünülerek `potansiyel intihar riski olanlar`ın mermili nöbet yerlerinde görevlendirilmemesi ve izinsiz nöbet değişikliği yapılmamasını da yer alıyor. İntihar etmekte kullanılabilecek silah, ilaç ve benzeri malzemeler de kontrol altında bulunduruluyor.

vatan

Bu haberler de ilginizi çekebilir