• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Siverek`teki doktor yetersizliği mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusu 260 bine dayanan Siverek'te yaşanan doktor yetersizliği halkı mağdur ediyor.

Her gün en az 4 bin hastanın tedavi olmak için geldiği, 200 yataklı Siverek Devlet Hastanesinde, bazı polikliniklerde doktor olmayışı ya da az olması halkı canından bezdirdi.

Siverek Devlet Hastanesi ayrıca konumundan dolayı sadece Sivereklilere değil; Viranşehir, Çermik, Hilvan, Kâhta ve Ergani'den gelen hastalara da bakmak zorunda kalıyor.

Siverek, Türkiye'de doğum oranın en yüksek olduğu kentlerden biri olmasına rağmen kadın hastalıkları polikliniğinde sadece bir kadım doğum uzmanı var. Diğer kadın doğum uzmanı doktor ise doğumhane servisinde bulunuyor.

Şanlıurfa ve Diyarbakır Büyükşehirlerinin tam ortasında olduğundan dolayı hemen hemen her gün trafik kazalarının yaşandığı ilçede ayrıca beyin cerrahi doktoru da yok.

Ayrıca K.B.B, Kardiyoloji, Psikiyatri, İntaniye, Biyokimya, Gögüs ve mikrobiyoloji bölümlerinde tek doktor ile hizmet veriliyor.

Siverekliler, ilçelerindeki doktor yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla #siverekdoktoristiyor adıyla sosyal medya üzerinden gündem oluşturarak sorunlarına dikkat çektiler.

İlçedeki siyasi parti, STK temsilcileri, gazeteciler ve vatandaşlar yaşadıkları doktor sıkıntısını İLKHA mikrofonlarına değerlendirdiler.

Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Harun Kongül, sorunları defalarca dile getirmelerine rağmen sonuç elde edemediklerine dikkat çekti.

İlçe olarak 260 bini aşkın bir nüfusa sahip olduklarını belirten Kongül, "Siverek'te birçok kadro boş, yıllarca bunun dile getirdik. Sayısız talebimiz var ama hiçbir anlamda geri dönüş ya da cevap alamadık. Son dönemlerde yaşananlar, doğum vesilesi ile il dışına gidenler, çocuklarını hastaneye götüremeyenler, işitme testlerini bir buçuk yılda yapamayanlar... Bunlarla ilgili ciddi anlamda problemler var. Sağlık problemlerinin bu seviyeye gelişinden problemlerin çözümünü bir şekilde varmamız lazım." şeklinde konuştu.

"Hastasını doğum için Diyarbakır'a götürdü dönüşte cenazesi geldi"

Siverek Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Muhammed Hanifi Ay, halkın sağlık sorunları ile mücadele ettiğine değindi.

"Hastane ve sağlıkla ilgili olduğundan dolayı maalesef halen enkaz olan kamburlaşmış sorunlarımız mevcut ve yeterli doktor bulamıyoruz. Sağlıkta iyi bir seviyeye geldiğimizi biliyoruz ama maalesef Siverek'te bu verimi yeterince alamıyoruz. Bu sorunların giderilmesini istiyoruz. Çevre ilçelerden gelen hastalara cevap veremeyecek durumdayız. Geçen haftalarda bir arkadaşımız, dostumuz hastasını doğum için Diyarbakır'a götürdü, dönüşte trafik kazası geçirip cenazesi geldi. Bunlar üzücü olaylardır. Bunların önünün kesilmesi lazım. Bu sorunlara el atılması lazım. Halkımız çok zor durumda kalıyor. Diyarbakır ve Urfa'ya gitmek zorunda kalıyor. Kendi hastanemiz büyüktür ama doktorlarımız yeterli gelmiyor." diye konuştu.

Siverek Marangozlar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mecit Yakar, annesinin 20 yıldır hasta olduğunu ve devamlı ilçe dışındaki hastanelere götürmek zorunda olduğunu belirtti.

Yakar, yakın zamanda oğlunun da bir trafik kazası geçirdiğini ve onu da ilçe dışındaki özel bir hastaneye yatırmak zorunda kaldıklarını anlattı.

"Koskoca hastanede bir tek ultrason cihazı var, bir tek doktor var"

Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Deneği Fahri Başkanı Koçali Aymaz ise basit sorunların bile çözülemediğine dikkat çekerek, "Siverek Devlet Hastanemiz modern bir hastanedir. Fiziki yapısı olarak çok büyük bir hastanedir. Siverek için de gerçekten önemli bir tesisimizdir. Yalnız, içine baktığımız zaman maalesef içerisinde eksikler var. Sorunlar bir türlü giderilmiyor, ilgisizlik var. Basit bir örnek vereyim. 2 yıl önce işitme engelliler test cihazı bozuldu, onarmak istediler ama onaramadılar. İl Sağlık Müdürlüğü satın alacaktı, halen satın almadı. Bir test cihazı olmadığı için aylarca Siverek'teki hastalar Urfa'ya ve Diyarbakır'a test için gönderildi. Bu son aylarda artık test yapmaktan da vazgeçtiler. Test cihazı yok. Koskoca hastanede bir tek ultrason cihazı var, bir tek doktor var. Tabii bütün bölümlerden hastalar oraya gönderiyorlar. 15 ile 20 gün hatta bir ay sıra bekleyenler var. Benim bildiğim kadarıyla birçok doktorun hemen yanı başında ultrason cihazı var. Herhangi bir ultrasyona gönderme ya da servise gönderme sorunu yoktur. Burada her nedense bir türlü ultrasyon sorunu bile çözülememiştir. Bu arada beyin cerrahımız hiç yok, göğüs hastalıkları doktoru bir tane var, kadın hastalıkları bir tane var 260 bin nüfusu bir kentte yeterli doktor yok." ifadelerini kullandı.

"Yeterli personel ve cihazlar olursa doktorlar içinde bir kolaylık sağlayacaktır"

Esnaf ve Gıda Odaları Başkanı Vahit Sevdalı ise Siverek'te bir tek kadın doktorunun görev yaptığına vurgu yaparak, "Herkes bugün, önce sağlık, diyor. Bu herkes için geçerlidir. Benim için de geçerlidir. Doktorların da sağlıklı çalışması lazımdır. Eğer hastanemizde yeterli personel ve cihazlar olursa bu doktorlar için de bir kolaylık sağlayacaktır. Siverek Şanlıurfa'nın en kalabalık ilçesidir. Tarım, istihdam ve hububat seviyesi ile ön plana çıkmış bir ilçemizdir. Bir tek doğum doktorunun olması yeterli gelir mi? Gelmez. Ne olur peki? Vatandaş sıkışıyor, doktora kafa tutuyor. Neden? Vatandaş sırada bekliyor, hamile bir kadın 3 ile 4 saat sırada bekliyor, bunun stresi ne olur düşünün." diye konuştu.

"Ani müdahale yapamıyoruz çünkü beyin cerrahımız yok"

Gazeteci- Yazar Şükrü Dolaş ise Siverek'te doktorların fedakârca çalıştığına dikkat çekerek, "Son dönemlerde sağlık sorunlarımız gittikçe büyüyor. Bunun en bariz örneği 200 yataklı devlet hastanemiz olmamıza rağmen uzman doktor ve yardımcı sağlık ekiplerimiz yetersiz kalıyor. Siverek Devlet Hastanesi'nden sadece Siverekliler faydalanamıyor. Adıyaman, Çermik ve Viranşehir'e bağlı sınır köylerden Siverek Devlet Hastanemize hastalar geliyor. Biz merkezi bir yerde, Diyarbakır ve Şanlıurfa Karayolunun tam ortasında bulunuyoruz. Yaşanan trafik kazaları bize geliyor. Ani müdahale yapamıyoruz çünkü beyin cerrahımız yok. Diğer alanlarda yeterince sağlıkçı arkadaşımız yok. Olanlar da büyük bir fedakârlıkla işlerini yapıyorlar. Onlara da Siverek halkı adına saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. Zor şartlarda görev yapıyorlar bir doktor günde 100 hastaya bakması ne kadar sağlıklıdır?" ifadelerini kullandı.

"Hamile bir bayan merdivenlerde doğurmak zorunda kaldı"

Dolaş, toplumda yaygın bir kanı oluşturmak istendiğine dikkat çekerek, "Bize doktor verilmiyor, birileri gelen doktorları engelliyor, deniliyor. Ben bunlara inanmıyorum. Hiçbir siyasi, hiçbir devlet yetkilisi, insanların acı içerisinde kıvranıp ölmesini istemez. Hiçbir vicdan sahibi bunu kabul etmez. Şimdi bizim talebimiz özellikle kadın ve çocuk hastalıkları yönündedir: Çünkü nüfusumuzun büyük kısmı genç nüfustur. Siverek'te kadın, çocuk ve doğum hastanesi yok. Bu hastalar yeterli doktor olmadığı için genelde Şanlıurfa ve Diyarbakır'a gidiyorlar. Ben hastanede yattığım zaman bir olaya şahit oldum. Hamile bir bayan merdivenlerde doğurmak zorunda kaldı. Hastayı acilden sedye ile asansörle çıkaracak personel olmadığından dolayı hamile kadın iki yakının kolunda yolda yürürken doğum yaptı. Ben buna şahit oldum. Bu olayların yaşanmaması, bölge insanının, kendisine değer verildiğini hissinin oluşturulması gerekiyor. Ayrımcılık olmaması gerekiyor. İstanbul'daki bir kadın herhangi bir hastane ortamında doğum yapabiliyorsa, Siverek'teki kadına da bu imkânlar sağlanmalıdır." dedi.

"Türk doktorları gidip Afrika'da hizmet yaparken bizi de Afrikalı görsünler"

Gönüllü doktorları zor şartlar altında çalışmayı öğrenmeleri için bölgeye davet eden Dolaş, "Gönüllü olarak bu bölgede görev yapacak doktorlarımızı buraya çağırıyoruz. Bizim insanımız çok fedakâr insanlardır. Evet, ufak tefek belki doktorlara karşı yanlışlar olmuştur. Bu yoğunluktan dolayı, doktorsuzluktan dolayı yaşanan olaylardır. Yani temelinde sağlıkta yetersiz ekip ve donanım yetersizliğinden kaynaklanan olaylardır. Tartışmaların sebebi budur. Yani vatandaş acilde 2 saat serumunu kontrol edecek bir sağlıkçı bulamayınca isyan ediyor. Bu durumun dönüşü sağlık çalışanlarımıza oluyor. Bunun olmaması için personellerin getirilmesini istiyoruz. Türk doktorları gidip Afrika'da hizmet yaparken, ben doktorlarımızdan rica ediyorum, bizi de Afrikalı görsünler. Rengimiz belki beyaz ama hizmetimiz çok karadır." diye konuştu.

"Yetkililerden bir an önce kentimizdeki doktor problemini çözmelerini talep ediyoruz"

HÜDA PAR Siverek İlçe Başkanı Abdulrahim Sımak ise yetkililere seslenerek şunları söyledi: "En son açıklanan TUİK verilerine göre kentimizin nüfusu 260 bine dayanmıştır. Maalesef 260 bin nüfuslu bir kentte sadece 2 tane kadın doğum doktoru bulunmaktadır. Bunlardan birisi polikliniğe diğeri de serviste bulunmaktadır. Sıra almak isteten vatandaşlarımız haftalarca sıra beklemektedir. Bunun yanında hastanemizde çocuk ve beyin cerrahimiz yoktur. Kardiyoloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıklarında da sadece bir doktorumuz görev yapmaktadır. Yetkililerden bir an önce kentimizdeki doktor problemini çözmelerini talep ediyoruz."

Ziraat Mühendisi Mustafa Pekşahin ise Siverek'teki doktor yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada gündem oluşturduklarına dikkat çekerek Türkiye gündeminde yer aldıklarını aktardı.

Pekşahin, "Hastanemizde, kulak burun boğaz sadece bir tane doktorumuz var. Kardiyoloji doktorumuz yok. Ciddi bir şekilde ihtiyacımız olan beyin cerrahi doktorumuz yok. Acil doktorlarımız yetersiz. Kadın doğum uzmanı çok az hâlbuki Siverek doğum oranı bakımından en fazla doğum oranı olan ilçelerde biridir. Bizim devletimizden talebimiz her bir alanda en az 3 tane doktorun bulunması ve gerekli takibin yapılmasını istiyoruz. Her gün yaklaşık 4 bin tane hastamız devlet hastanesine giriş yapıyor. Bunların çoğu Şanlıurfa ve Diyarbakır'a sevk ediliyor. İnsanlarımız hastane yollarında hayatlarını kaybediyorlar. Çocuklarımız doğmadan ölüyorlar, biz çocuklarımızın doğarken ölmesini değil doğarken güzel bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Bizim beklentimiz temennimiz devletimizden Siverek'i doktorsuz bırakmasınlar." şeklinde konuştu.

"Sağlık Bakanlığını defalarca aradım bir sonuç alamadım"

Vatandaşlardan Ferhat Bucak ise hastanedeki sorunlarla ilgili siyasileri aradığına dikkat çekerek, "Siverek Türkiye'nin büyük ilçelerinden biridir. Bizim hastane problemimiz var. Sağlık Bakanlığı'nı defalarca aradım bir sonuç alamadım. Sayın Milletvekilimiz M. Kasım Gülpınar ve AK Parti eski İlçe Başkanı İlhan Çelik'i aradım, tamam, dediler, herhangi bir sonuç alamadım. Siverek'in acil bölümü geceleri ana baba günü gibi oluyor. 300 ile 400 kişi hastanede sıra bekliyor. Sağlık ocağı doktorlarımız akşamleyin sağlı ocağını kapatıp evine gidiyorlar. Siverek'te 10 tane sağlık ocağı var. Bunlardan 5 tanesi geceleyin nöbetçi olarak açık kasa Siverek halkı bu kadar sıkıntı çekmez. En önemlisi beyin cerrahımız yok. Hasta olanlar Şanlıurfa'ya gidiyorlar. Belki benim cebimde param var gidebilirim ama bir fakirin cebinde para yok onlar gidemezler." (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)




























Bu haberler de ilginizi çekebilir