• DOLAR 35.497
  • EURO 36.613
  • ALTIN 3053.58
  • ...
Öğrencilere Madde Bağımlılığın Zararları ve Sonuçları Anlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Üniversite öğrencilerine yönelik, "Madde Bağımlılığı'nın Zararları ve Sonuçları" konulu konferans düzenlendi.

Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda düzenlenen konferansta Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli Baş polis Hasan Bozkurt tarafından madde bağımlılığının zararları ve sonuçları slayt eşliğinde öğrencilere anlatıldı.

Madde Bağılımsı Olmanın Belirtileri
Başpolis Hasan Bozkurt "Bana bir şey olmaz dememelisiniz. Kişiler madde bağımlılığına merak, arkadaş çevresi, özenti, bir grup içinde olma, eğlence, moda ve çevreye uyma, bir kereden bir şey olmaz, istersem bırakırım, "hayır" diyememek, sorunlarla başa çıkamama ve ebeveynlerin madde kullanması etkili olur. Peki, bir kişinin madde kullandığını nasıl anlarız? Kişiye yüklenen sorumluluklarda aksamalar olur, okul ve arkadaş çevresinde değişimler yaşanır, aşırı harcamalar baş gösterir, asabiyet, iştah sorunu, içine kapanık olur, akciğer ve solunum yollarında hastalıklar görülür ilgi ve istek kaybı görülür." dedi.

Maddenin sağlığa olan en zararlı etkisinin ana kumandayı yani beyni ele geçirerek insanı yavaş yavaş öldürmek olduğunu belirten Bozkurt, madde kullanmanın aile, sosyal ve ekonomik olarak birçok şeye zarar verdiğini vurguladı.

Bağımlılığın sadece bir suç olmadığını aynı zamanda tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu dile getiren Bozkurt, insanın 24 saatinin 8 saatini eğlenceye harcadığını ve o 8 saati iyi kullanmanın, aile ve sosyal yaşantı için güzel şeyler yapılmasının önemine vurgu yaptı.

"Ne olursa olsun, nereniz ağrırsa ağrısın. Kimseden ağrı kesici almayın, verilen hapları da içmeyin" diye belirten Bozkurt, polis olarak tanık olduğu madde bağımlıların hayatlarından örnekler verdi.

Baş polis Bozkurt, bunların yanı sıra sigara ve alkol de bir nevi bağımlılık yarattığı için, bunların da uyuşturucuyu tetiklediğini unutmamamız gerekir diyerek, "Size yapacağımız öneriler ise, ilgi ve yeteneklerinizi geliştirebileceğiniz etkinliklere katılmaya özen gösterin, arkadaş çevrenize dikkat edin, boş zamanlarınızda gelişiminize yardım olacak faaliyetlerde bulunun, ailenizden yardım isteyin, uyuşturucuya yol açan ortamlardan uzak olun." dedi.

Konferans öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.(Emrullah Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir