• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Yeni Hasankeyf`te maalesef işler yolunda değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Antik kent olan Hasankeyf, yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyetin eserini barındırıyor. Osmanlı'daki ismi "Hısn-ı Keyfa" olan Hasankeyf'te yapılacak Ilısu Barajla çalışmalar devam ediyor.

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yaklaşık 13 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) sebebiyle sular altında kalacak olan tarihi ilçede çalışmalar aralıksız sürüyor.

Ilısu Barajı kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve ardından diğer birçok eserin taşınmasının ardından ilçede çalışmalar devam ediyor. İlçede yapılan ve yapılacak olan çalışmaları değerlendiren Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz (Çoban Ahmet), yeni Hasankeyf'te işlerin yolunda olmadığını belirterek var olan sorunlar hakkında bilgi verdi.

"Binalar ve su sorunu had safhadadır"

Akdeniz, "Ilısu barajının selameti için 2004 yılından beri elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Şimdiye kadar her şey yolunda gitti. Ancak yeni Hasankeyf'te maalesef işler yolunda değil. Binalar konusunda olsun, su konusunda olsun sorunlar had safhadadır. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekir. Çünkü devletimiz, hükümetimiz büyük bir yatırım yapıyor ve bu yatırımın halka en iyi şekilde yansıtılması gerektiğine inandığımız için bu sorunları dile getirmek istiyoruz." dedi.

"Altyapı konusunda ciddi eksiklikler var"

Devletin gereken her şeyi yaptığını ancak işi yapanların işlerini güzel yapmadıklarını ileri süren Akdeniz, "Özellikle altyapı konusunda ciddi eksiklikler var. Bu konuda çalışmalar yapılmalıdır. Yarın öbür gün şehir taşındığı zaman felaket olacak. Çünkü ben yaklaşık bir buçuk aydır buraya taşındım. Her gün su sorunuyla karşı karşıyayız. Peki, ya halk geldiği zaman ne olacak, bu altyapı ne olacak, alt yapının bir bölümünü ihale edeceklerini söylüyorlar, peki diğer bölüm ne olacak? Devletimiz bu kadar değer verdiği bir yere namı diğer Yeni Hasankeyf'te insanları her şeye layıktır. Devletimiz gereken her şeyi yapıyor ama mesele işi yapanlar işlerini yapmıyorlar. Lütfen bu projeye en güzel en iyi şekilde sahip çıkalım." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanımıza kim yalan bilgi aktarıyor?"

Hasankeyf'teki çalışmalar hakkında cumhurbaşkanına yalan bilgi aktarıldığını iddia eden Akdeniz, "Şimdi kanalizasyon patlamış, suları akmıyor, binalarda damlama oluyor, çevresi güzel olmamış. Milletin bu konuda şikâyetleri çok. Millet her şeye rağmen yeni Hasankeyf'e bir an önce taşınmak istiyor. Daha 2018 Şubat'ında taşınacaktık taşımamız gerekiyordu. 2019 oldu halen taşınamadık. Sayın Cumhurbaşkanımıza kim yalan bilgi aktarıyor? Ona ne anlatıyorlar bilmiyoruz. Kesmeköprü köyü daha taşınacağı yer belli değildir. Bu insanlar ne olacak. Öyle burada tozpembe tablo çizerek bu işler olmuyor. Gerçek, çalışarak elde edilir. Bu konuları en güzel şekilde dile getirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz. Yılın projesidir ama işi ehline vermemiz gerekiyor. Denetleme çok iyi olması lazım. Denetleme sıfır. Siyasi güç olduğundan dolayı hiç kimse denetleyemiyor. Birisi denetlemek için gidiyor 'bu bizden değil' deniliyor. Ötekileştirme çok kötü bir şey 'o bizden değil' diyenler ülkemizi Avrupa'da şikâyet edenlerdir. Sayın Cumhurbaşkanına, bize hakaret eden insanlardır. Şimdi ne oldu da ötekileştirme yapıp bizden değildir diyorlar." diye tepki gösterdi.

"Halk buraya gelecek ibadet edecek camisi yok"

Halk yeni Hasankeyf'e gitmeden sorunların giderilmesi gerektiğini belirten Akdeniz, "Halk taşınmadan mutlaka alt yapının en iyi şekilde gözden geçirilmesi gerekir. Kanalizasyonlar patlamış, kokular var. Kimsenin umurunda değildir. Su yok, kimsenin umurunda değildir. Ama Hasankeyf sahibi olarak bizim umurumuzdadır. Biz bunları dile getireceğiz ve söyleyeceğiz. Yeni Hasankeyf'te bir tane cami var. İki tane caminin daha ihalesi olduğunu söylediler. Taşınan Kızlar (Eyyubi) Camisi de ibadete açılacak. Ne yapılacaksa bir an önce yapılması gerekir. Halk buraya gelecek ibadet edecek camisi yok. Halk ibadet için nereye gidecek. Bunun için planlı programlı projeli çalışmaları lazım. Çünkü bu büyük paranın, büyük yatırımın böyle küçük projelerle heba edilecek. Devletimiz hiçbir şeyden kaçınmadan ne gerekiyorsa yapıyor. Hasankeyfli her şeyin en iyisine layıktır." şeklinde konuştu.

"Artuklu Çeşmesinin taşınma çalışmaları yapılıyor"

Taşınan tarihi eserlerden dolayı memnun olduklarını dile getiren Akdeniz, şunları aktardı:

"Yaklaşık olarak sekiz tarihi eserimiz taşınmış. Bazı eserlerimizin taşınması devam ediyor. Bu bizleri sevindiriyor. Bizim derdimiz eski Hasankeyf'te bir taş bile olsa buraya getirilip sergilenip insanlara onun ne olduğunun gösterilmesini istiyoruz. İLKHA aracılığıyla dile getirdiğimiz Artuklu Çeşmesinin çalışmaları yapılıyor. İnşallah taşınması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Eski Hasankeyf'te ne varsa buraya getireceğiz. İnsanlar gelsin bizim tarihimizi geçmişimizi burada görsün. Hasankeyf'in sorunlarını en iyi şekilde dile getiren İlke Haber Ajansı'na teşekkür ediyorum. İLKHA aracılığıyla da Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; bir yerde yaşayan insanlar oranın sorununu biliyor. Ankara'da oturarak Hasankeyf'in sorununuz bilmezler. Size yanlış bilgi geliyor. Size doğru bilgi gelmiyor. Gelin halkın halini görün."

"Evlenmiş 7-8 çocuğu var ama resmi nikâhları olmadığı için Hasankeyf'te hak sahibi olamamış insanlar var"

Aile vasfı taşımayan kişilere ev verilmemesi konusunda yaşanacak mağduriyetler değinen Akdeniz, "Aile vasfı taşımayan yani bekâr insanlarımız var. Bazıları da evlenmiş 7-8 çocuğu var ama resmi nikâhları olmadığı için hak sahibi olamamış. Yeni evlenmiş gençlerimiz var. Bunlar ne olacak? Bunları göç mü ettireceğiz. 'Hadi siz gidin nereye giderseniz gidin' mi diyeceğiz. Bu gençlerin haklarının verilmesi gerekir. Hasankeyf'te 47 tane yeni bina yapılacak. Kütüğü Hasankeyf'te olan herkese ev versinler istiyoruz. Şehrimiz ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur ama lütfen aile vasfı taşımamış insanlarımızın ve yeni evlenmiş gençlerimizin işini bir an önce halletmemiz gerekir. Yapılacak evler DSİ'nin yapması lazım. Çünkü yeni kanunda ikametgâhı sudan etkilenen vatandaşların evlerini DSİ yapacak. Biz TOKİ'nin yapmasını istemiyoruz. Çünkü güzel yapmıyorlar, hakkıyla yapmıyorlar, yapamıyorlar. Millet fakirdir, garibandır." ifadelerini kullandı.

"Dert çok ama dinleyen yok"

İlçede besicilik yapan insanlara iş imkânı için ilçe dışında yer tesis edilmesi gerektiğine değinen Akdeniz, "Hasankeyf'te hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız var. Yeni Hasankeyf turizm şehri olduğu için hayvancılık yapılmayacak. Peki, bu insanlarımız ne olacak hangisini görsek bir dokunup bin ah işitiyoruz. Karşıda bir yer var. Onlara bir yol yapılır. Orası onlara tahsis edilirse herkes kendi yerini kendisi yapar, hayvancılığını yapar. Bizim üretmemiz lazım. Yeter artık, tüketmeyelim üretelim. Bu insanlara sahip çıkalım. Çardakçılarımız ve lokantacılarımız var. Yarın bunlar ne yapacak. Bunlarla ilgili hiçbir şey yok. Peki, bu insanlar ne yapacaklardır. Dert çok ama yapan yok dinleyen yok. Sadece tozpembe tablolar çizilerek her şey yolunda gözüküyor." dedi. (Süleyman Tunç, Mehmet Sait Çelik -İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir