• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
 "Aileyi güçlendirmek toplumu güçlendirmektir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te merkez Şahinbey Belediyesi, boşanma oranlarının her geçen gün arttığı bir dönemde aile içerisindeki iletişim kopukluklarını gidermek, ailelerin korunması, boşanmaların önüne geçilmesi, dinimizin aileye ve evliliğe verdiği öneme dikkat çekmek amacıyla 10 yıldır evli ve yeni evli çiftlere "Evlilik Okulu" projesi kapsamında eğitim veriyor.

Her ay farklı çiftlerin katıldığı ve 3 hafta süren programda "Evlilik Okulu"na katılan çiftler, konusunda uzman kişilerden aile içi iletişimden, akraba evliliğine, aile içi şiddetten, evlilik çatışmasına sebep olan faktör ve çözüm yollarına kadar farklı konularda ders alıyor. Eğitimler sonunda da kursiyerlere çeşitli hediyeler ve sertifika veriliyor.

Şahinbey Belediyesi tarafından 2009 yılında başlatılan, evli ve yeni evlenen çiftlere, evlilik hakkında bilgilendirici eğitimlerin verildiği "Evlilik Okulu" projesi kapsamında bugüne kadar 26 binin üzerinde çift eğitim alırken, 2014 yılında alınan kararla "Evlilik Okulu"na katılan ve yeni evlenecek olan 4 bin 448 çifte çamaşır makinası, 729 evli çifte ise kahve makinası hediye edildi. Ayrıca Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun 2018 yılı Aralık ayında aldığı karar sonrasında da yeni evlenecek çiftlerden birisi, düğün hediyesi olarak çekilen kura sonrasında umreye gönderiliyor.

Gaziantep İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Şahinbey Belediyesi'nin bilirlikte yürüttüğü proje kapsamında "Evlilik Okulu"na katılarak hiç aksatmadan başarıyla tamamlayan evli ve yeni evli çiftlere sertifikaları ve hediyeleri ise düzenlenen törenle veriliyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında "Evlilik Okulu"nda eğitime katılan ve mezun olan evli ve yeni evlenen 155 çift için tören düzenlendi. Törende eğitimlerini başarıyla tamamlayan evli ve yeni evli çiftlere sertifikaları verilirken, yeni evli çiftlere çamaşır makinası, evli çiftlere ise kahve makinası hediye edildi.

Sertifika töreninin ardından 10 yıldır uyguladıkları ve binlerce çiftin eğitim aldığı "Evlilik Okulu" projesi ve evliliğin önemi ile ilgili İLKHA'ya konuşan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, huzurlu bir toplum için mutlu ailenin şart olduğunu söyledi.

Tahmazoğlu, "Evlilik Okulu"nu çok önemsediklerini belirterek, projelerinin amacının ise aile içi iletişim problemlerini azaltmak, ailede sevgi ve saygının önemini çiftlere öğretmek, iletişim-empati kurmanın önemini anlatmak ve mutlu evliliğin sırlarını ailelere öğretmek, aile büyüklerine sevgi ve saygı dilini aşılamak olduğunu belirtti.

"Aileyi güçlendirmek, toplumu güçlendirmektir"

Evliliğin insan hayatında en önemli dönüm noktalarından bir tanesi olduğunu belirten Tahmazoğlu, "Aile yapımız bizim toplumumuzun en çekirdek yapısıdır. Aileyi güçlendirmek, toplumu güçlendirmek anlamına geliyor. Bu çerçevede Şahinbey Belediyesi olarak ilk göreve başladığımız 2009 yılından bu yana başlattığımız 'Evlilik okulu' projemizde şu ana kadar 26 bin 388 vatandaşımıza evlilik eğitimi verdik. Bu da çok önemli bir rakamdır." dedi.

"Evliliğin her yönü eğitime katılan çiftlerimize anlatılıyor"

Tahmazoğlu "Evlilik Okulu" projesini Hasan Kalyoncu Üniversitesi, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünün işbirliğinde yürüttüklerini belirterek, "Evliliğin her yönü eğitime katılan çiftlerimize anlatılıyor. Üç haftalık bir eğitim veriyoruz. Bu üç haftalık eğitimin sonunda çiftlerimize sertifika veriyoruz. Ayrıca düğün hediyesi olarak da otomatik çamaşır makinesi hediye ediyoruz. Böylelikle mutlu bir aile ortamına sağlanmasında nelere dikkat edilmesi gerektiği ve evliliğin dini yönü katılan çiftlerimize anlatılıyor. Böylelikle 'Evlilik Okulu'na katılan çiftlerin son derece mutlu olduğunu görüyoruz. Evli çiftlerde böyle bir eğitim aldıklarından dolayı memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Ayrıca 'Evlilik Okulu'muza sadece yeni evlenen çiftleri almıyoruz. Daha önce evlenmiş olan çiftlerimize de 'Evlilik Okulu'nda eğitim veriyoruz. Çünkü öğrenmenin yaşı yoktur. Bu ayki törenimize 41 yıllık evli olan bir çiftimiz katıldı. 41 yıllık evli oldukları halde birçok şeyi bilmediğimi ve bu eğitime katıldığını, burada aldığı eğitimin kendisine çok büyük bir katkı sağladığını dile getirdi. Gençlere de birçok tavsiyede bulundular. 'Evlilik Okulu' çok önemli bir kurum, bir müessese ve okul. Herkesi buraya katılmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Evlilik sabır ve fedakarlık demektir"

Evliliğin sabır ve fedakarlığın önemli olduğunu belirten Tahmazoğlu, "Dünya hayatı elbette imtihan dünyası olduğu için zor bir hayat. İnişler, çıkışlar, yokuşlar ve düz olanlar var. Biz hayatta bir zorluk görünce hayattan vazgeçmiyoruz, vazgeçmememiz de lazım. Doğru olan da budur. Evlilikte iyi gün, kötü gün, zor gün, iniş, çıkış olacak. En başta sabır olacak. Evlilik sabır ve fedakarlık demektir. Dolayısıyla ben evli çiftlerimize sabrı, karşı tarafı dinlemeyi ve anlamayı tavsiye diyorum. Böylelikle eminim ki karşıda kendisini dinleyecek, böylece daha huzurlu ve mutlu bir evlilik olacak. Her şeyin başı sabırdır. İyi günde ve kötü günde sabretmeye devam, diyorum. İnsan hayatı aslında çok kısa, baktığımızda ömür çok hızlı geçiyor. Kavga etmeye değmiyor. Madem günümüzü geçiriyoruz, geçmiş ve sıkıntılı günler de geride kaldı ve gelecek günler de daha gelmedi, bu günümüzü iyi geçirirsek bir bakmışız ki sabrımızı dağıtmadan ömrümüzün tamamı güzel geçmiş. Onun için sabırla, tahammülle, iyilikler ve güzellikler yaparak gönülleri mutlu etmeye çalışmalıyız."

Tahmazoğlu, geçen ay aldıkları karar neticesinde "Evlilik Okulu"na katılan çiftlerden birini kura sonucu umre ile ödüllendirdiklerini belirterek, bu uygulamayı devam ettireceklerini kaydetti.

Projenin paydaşlarından Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen de evlilik öncesi eğitimin önemli olduğunu belirtti.

Aile yapısının önemine değinen Sözen, "Aile, biliyorsunuz bütün dünyada üzerinde çok fazlasıyla düşünülen bir kurum ve müessese. Özellikle batılı toplumlara baktığımızda boşanma oranlarının son yıllarda giderek arttığını, buna mukabil aileye ilişkin aileyi korumaya yönelik birçok politikanın da harekete geçtiğini biliyoruz. Türkiye'de de aile konusunda destekleyici çok ciddi programlar var. Bunlardan biri Şahinbey Belediyesi tarafından gündemde tutulan ve sürekli sertifika programları düzenlenen 'Evlilik Okulu' projesidir. 2008 yılından itibaren devam eden bir proje." dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak bu projenin bir paydaşı olduklarını anımsatan Sözen, "Bu projenin bireyler üzerinden çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar da 26 binin üzerinde kişi bu eğitim programından istifade etti." ifadelerini kullandı.

"40 yıllık çiftler bile bu programa katılıyor"

Aile ve evlilik konusunda toplumda bir bilinç geliştirmek için bu proje ve programların uygulandığını belirten Sözen, "Bir belediyenin buna öncülük etmesi ise yerelde hizmet konusunda gerçekten çok önemli. Çünkü belediyecilik ya da hizmet sadece fiziki mekana dokunmak değil aynı zamanda insan kaynağını da çok iyi bir şekilde değerlendirmek anlamına geliyor. Ben insan kaynağını yetiştirme anlamında bu projenin önemli olduğunu düşünüyorum. 40 yıllık çiftler bile bu programa katılıyor. Aileyi toplumsal ve global tehditlere karşı korumak, bir kalpsiz dünyanın kalbi haline getirmek adına bu tür projeler ve farklı projelerle devam edecektir." şeklinde konuştu.

41 yıldır evli olan ve çocuklarının tavsiyesi üzerine "Evlilik Okulu"na katılarak eğitim alan Meral-Recep Urkan çifti de evlilikte sabır ve fedakarlığın çok önemli olduğunu belirterek, yeni evli çiftlere evliliğin önemini ve kıymetini bilmeleri tavsiyesinde bulundular.

"Aile kurumu yozlaşma ile karşı karşıya"

Aile yapısının yozlaşma ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bekir Sıddık Pekmezci de "Toplumun temel taşı olan aileye verilen bu eğitim gerçekten çok önemli. Toplumumuzda aile yozlaşma ile karşı karşıya, boşanmalar artmakta ve huzursuzluklar çoğalmaktadır. Toplumda güven hissinin artması için ailesel eğitimlerin önemi çok büyüktür. Yani kişilerin birbirlerine karşı saygı, sevgisi birbirlerini idame ve idaresi birbirilerini anlaması gerçekten özveri ister. Bunu da kişiler kendi kendilerini geliştirmek değil de bir yerden destek olmak ister. Bu desteği belediyemiz gerçekten verdiği bu eğitimle insanlara sunuyor. Gerçekten teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Evlilikte sevgi, saygı ve birbirini dinlemek çok önemlidir"

25 yıldır evli olduklarını belirten Abdullah ve Rahime Karaca çifti ise "Ailemizde saygı sevgi ve bütün akrabalarımızı da ziyaret etmek ve akraba ziyaretini kesmemek. Bu bizim önceliğimizdir. Yaşlılarımıza saygı göstermek, onlara bakmak ve baş tacı yapmak bizim görevimizdir. Bu da bizim büyüklerimizden geliyor. Ben çok mutluyum. Kaynanam, kayınbabam, annem, babam ve herkese teşekkür ederim. Bana böyle bir eş nasip ettiği için Allah'a şükür ediyorum. 25 yıldır çok mutluyum. Evlilikte sevgi, saygı ve birbirini dinlemek çok önemlidir. Birbirimize değer vermeliyiz ve birbirimizin ailelerine de değer vermeliyiz. Birbirimizin kıymetini bilmeliyiz." diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir