• DOLAR 32.586
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2458.575
  • ...
Sigara'ya Hayır!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van İpekyolu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Selami Ekin, Sigara bağımlılığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "İçicilerin sigarayı bırakması desteklenirse milyonlarca ölüm engellenebilir" dedi.

Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Ekin, "Sigarayı bırakmak için Aralık ayı itibariyle hastanemize toplam 200 kişi müracaat etti. Van'da 150 kişi ilaç tedavisine başladı ve 50 kişi de ilaçsız takip ediliyor. Sigaranın neden olduğu hastalıkların başında gelen kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tüm kanser ölümlerinin yüzde 30-40'ı sigara ile ilgilidir" dedi.

Dr. Ekin, "Göğüs hastalıkları uzmanı olarak halkımızın sigarayı bırakmaları için bizler elimizden geleni yapmaktayız. Hastanelere ve sigara bırakma polikliniklerine müracaat etmelerini istiyoruz. Bu vesile ile gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın" şeklinde konuştu.

Sigara bağımlılığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Ekin, şunları söyledi:
"Bu hastalığı önlemede en büyük etken sigarayı bırakma isteği ve iradesidir. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir ve yaklaşık 2-3 hafta sonrasında bu yoksunluk hissi minimum seviyeye düşer. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güç olsa da imkânsız değildir. Tedavinin püf noktası sigarayı bırakmaktır. Buna ek olarak, düzenli ilaç tedavisi uygulamak gerekir. Tozlu-dumanlı ortamlarda bulunmamak, hava kirliliğinden uzaklaşmak ve göğüs hastalıkları uzmanının kontrol ve takibinde bulunmak tedavinin önemli ayaklarını oluşturmaktadır." (Mahmut Aytekin-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir