• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Apple`dan Google`a hamle
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD'li teknoloji firması Apple, mobil işletim sistemi iOS üzerindeki bazı kurumsal mobil uygulamaların dağıtımı ve kullanıcı verilerinin takibine ilişkin kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Google'ın iOS geliştirici sertifikasını askıya aldı.

OLAYIN GELİŞİMİ

Apple çarşamba günü Facebook'un kullanıcıların cep telefonunu nasıl kullandığına dair bilgi toplayan "Facebook Research" adlı iOS uygulamasının kurumsal uygulamaların dağıtım kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle şirketin geliştirici sertifikasını askıya almıştı.

Görüşmelerin ardından sonraki gün şirketin geliştirici yetkileri yeniden tanınmıştı.

Kullanıcı verilerini toplama amacı ile yayınlanan Facebook Research adlı uygulamanın Apple dağıtım politikalarını ihlal etmesi nedeni ile kaldırılmasının ardından Google, kullanıcı verisi toplama uygulaması olan Screenwise Meter`ın Apple`ın kurumsal programında hiç olmaması gerektiğini ve Apple dağıtım politikalarını ihlal ettiğini belirterek platformdan kaldırıldığını duyurdu.

Facebook Research uygulaması, 13-35 yaş kullanıcı kitlesini hedef alıyorken, Screenwise Meter uygulaması tam tersine yetişkin bireyleri hedef alıyordu. Kullanıcıların Screenwise Meter programından istedikleri zaman çıkabileceklerini belirten Google, Screenwise Meter`ın uygulamalar ya da cihazdaki hiçbir şifreli veriye erişiminin bulunmadığını söylemişti. Google ayrıca Screenwise Meter`ın gönüllülük esaslı olduğunu belirtmişti.

Son gelişmeye göre Apple, Google'ın, internetteki iOS uygulama mağazası aracılığıyla ödemeli hizmete sunduğu "Screen Meter" adlı araştırma uygulamasının, kurumsal uygulamaların dağıtımı ve kullanıcı verilerinin takibine ilişkin kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle şirketin tüm kurumsal uygulamalarına tedbir getirdi.

Tedbir kapsamında Google Maps, Google Hangouts, Gmail ve başka bazı uygulamaların şirket içi kullanılan beta versiyonları ile Gbus adlı yalnızca Google çalışanlarının kullandığı servis bilgilendirme uygulamasının iOS versiyonlarının çalışması durduruldu.

Apple ve Google yetkililerinin sorunun çözülmesi ve geliştirici yetkisinin yeninden tanınması için görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

Bir Google sözcüsü, konuyla ilgili olarak CNET'e yaptığı açıklamada, ‘`Screenwise Meter iOS uygulaması, Apple'ın geliştirici kurumsal programı kapsamında dağıtılmamalıydı.`` dedi ve ekledi; ‘`Bu bir hataydı, özür dileriz.`` Google`ın ‘hatasının` ani bir şekilde farkına varmasının en büyük nedeni, Apple`ın Facebook Research uygulamasının dağıtım politikalarını ihlal ettiğini açıklaması oldu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir