• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...

35 yaş kriterinin İŞKUR alımlarında önlerine büyük bir engel olarak çıktığını belirten işsiz gençler, kendilerine büyük bir haksızlık yapıldığını, iş bulamadıkları için kahve köşelerinde dolandıklarını ve dertlerini anlatacak bir muhatap bulamadıklarını kaydettiler.

Söz konusu yaş kısıtlamasını anlamsız bulduklarını savunan Siirtliler, kentte 20 - 35 yaş arasında binlerce işsizin olduğuna dikkat çekerek, konunun tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

İŞKUR alımlarında torpil iddiasında da bulunan Siirtliler, bu uygulamadan da artık vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

"Gençlerimiz kahve köşelerinde ve sokaklarda dolanıyorlar"

Devletin bu bölgede gençlere iş imkânı sağlamadığını savunan Abdurrahman Başkurt, gençlerin kahve köşelerinde ve sokaklarda dolandıklarını söyledi.

Başkurt, "İŞKUR'a başvurduğumuzda genelde TYP kapsamında alımlar yapıldığı için 35 yaş sınırı getirilmiş ve yaşımız 35 yaşın altında olduğu için herhangi bir işe giremiyoruz. Ne yapalım? Bizlere bir yol gösterilsin. Ya bir iş imkânı sağlasınlar ya da bu torpili kaldırsınlar. Açıkçası perişan haldeyiz, ülkemizdeki ekonomik durum ortada, gençlerimiz ya kahve köşelerinde ya da sokaklarda dolanıyorlar. İnşaat sektöründe dahi iş imkânı kalmamış. En düşük işlere dahi elimizi atıyoruz fakat orada da bir şey kalmamış. Yetkililer bir çare bulsun." dedi.

"İş imkânı sağlanmasını istiyoruz"

33 yaşında olduğunu ve İŞKUR'a başvurduğunda 35 yaş sınırına takıldığını belirten Başkurt, derdi anlatacak kimseyi bulamadığından yakındı.

Valiliğe gittiğini ve kendisini dinleyecek bir muhatap bulamadığını dile getiren Başkurt, "Açık kapı denilen bir programdan bahsediyorlar. Ama ben bir şey göremedim. Ben mi yanlışım yoksa onlar mı yanlış? Ve bu işin sorumlusu kim bilemiyorum. Evimde açlıktan ölsem bu ülkede kimse gelip kapımızı çalmaz. Bizlere bir çıkar yol bulsunlar, bu halk ne yapsın? Yani kim bizim derdimizi dinleyecek merak ediyorum. Biri çıkıp bize bir açıklama yapsın. Gençler Siirt'te ne yapabilir ve iş imkânı var mı? Yok, iş imkânı da yok, memleketimizde fabrikalar da yok. Tamam, yol yapıyorsunuz güzel bir şey, havalimanları yapıyorsunuz. Ama iş imkânı sağlanmasını istiyoruz. Bana park yapıyorsunuz. Ama ben gidip parkta oturup eğlenemiyorum ki! Çünkü benim düzenli bir işim yok." ifadelerini kullandı.

"Mağduruz ve bu torpilin kalkmasını istiyoruz"

İŞKUR alımlarında genel olarak torpil yapıldığı iddiasında bulunan Emrullah Yeşilgül, İŞKUR'dan zenginlerin faydalandığını ve kendilerine büyük bir haksızlık yapıldığını belirterek, yetkililerin bu soruna bir el atması gerektiğini söyledi.

"İnşallah bu torpil kalkar da artık bizleri mağdur etmezler." diyen Yelşilgül, şunları kaydetti:

"İŞKUR, 35 yaş sınırını getirmiş ve bu sınıra takıldığımızdan dolayı bu haktan faydalanamıyoruz ve çok mağduruz. Maalesef İŞKUR alımlarında torpil olayları da çok yaşanıyor. Sizin bir adamınız varsa yerleşebiliyorsunuz. Eğer fakirseniz ve bir tanıdığınız yoksa işe giremiyorsunuz. Genelde İŞKUR'dan hep zengin çocukları faydalanıyor. Adamın dükkânı olmasına rağmen İŞKUR'dan işe giriyor. Ekstradan iş yapanlar ve işe hiç gitmeden maaş alanlar dahi var. Yaklaşık 10 defa İŞKUR'a başvurmama rağmen işe giremiyorum. Ama bazı şahısların 10 dairesi olmasına rağmen İŞKUR'a başvurduğunda yerleşebiliyor. Fakat fakir giremiyor. Askerden geldiğimden beri işsizim. Bazen tek tük hamallık ve inşaat işi olduğunda çalışıyorum. Oda kış olduğu için iş çıkmıyor, işler durmuş durumda. Çok mağduruz ve bu torpilin kalkmasını istiyoruz. Kura yapılsın, çünkü eğer torpil varsa istedikleri kişiyi alıyorlar ve bu büyük bir haksızlıktır. Ben yetkililere sesleniyorum; bu haksızlığa bir el atsın."

"İşsiz olduğum ve birikim yapamadığım için evlenemiyorum"

Evlenmek istediğini ancak işsiz olduğu için bir birikim yapamadığını ve dolayısıyla da evlenemediğini belirten Mehmet Demir, "İŞKUR alımlarında çok büyük bir haksızlık var. 35 yaş sınırı getirildiğinden beri gençler işe yerleşemiyor. Bu sınırlamanın kalkmasını istiyoruz. İşsizlik sıkıntısı çekiyoruz ve iş bulamadığımız için çalışamıyoruz. 35 yaşında alınanlar genelde evli barklı ve ek işleri var. Yetkililerin sesimizi duymasını ve bu 35 yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Zenginler işe alınıyor biz ise mağdur ediliyoruz"

Vatandaşlardan Fırat Balaman da şunları söyledi: "Ben 27 yaşındayım ve İŞKUR'a başvuruda bulunduğum zaman 35 yaş sınırını önüme bir engel olarak koyuyorlar. Uzun zamandır işsizim ve iş istiyorum. Çükü işimiz olmadığından dolayı sabahtan akşama kadar kahve köşelerinde okey oynayarak vaktimizi geçiriyoruz. Yaş sınırı kalksaydı belki bizi de işe alırlardı. Ama genelde zenginler işe alınıyor, biz ise mağdur ediliyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum; bu torpil kaldırılsın."

Yaklaşık bir yıldan bu yana işsiz olduğunu söyleyen Salih Sayın ise yetkililere seslenerek bir an önce 35 yaş sınırının kaldırılmasını ve kendisine bir iş imkânı sağlanmasını istedi." (Murat Orhan-İLKHA)