• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Türkiye genelinde olduğu gibi Siirt'te de yükselen sebze-meyve fiyatlarının düşmemesi hem pazarcı esnafını hem de vatandaşları mağdur ediyor.

Sebze-meyve fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden pazar esnafı, yetkiliklerden acil çözüm beklediklerini söylediler.

20 yıldır pazarcılık yaptığını ve fiyatların yüksek olmasından dolayı bazı sebzelerin gramajını düşürerek sattıklarını belirten Raci Çelik, sebze ve meyvelerin kendilerine gelinceye kadar birçok el değiştirdiğini bu nedenle fiyatların yükseldiğine dikkat çekti.

Çelik, "Patlıcan ve biberin kilosu hal pazarında 13-14 TL bizler müşteriye 15 TL desek kesin kavga edeceğiz. Dolayısı ile patlıcan ve biberi fiyat yüksekliğinden dolayı getiremiyoruz. Şu gördüğünüz marulun fiyatı geçen hafta 1,5 TL'ydi şimdi ise 5 TL, marulu dahi kısıtlı getiriyoruz. Yeşil soğanın kilosu 3 hafta önce 4 TL'ydi şimdi ise kilosu toptan 11 TL müşteriye kilosu 15 TL deseniz kavga edersiniz. Bu nedenle 200'er gram yapıp o şekilde alış fiyatına satıyoruz. 200 gram 2 TL, tere, iki hafta önce tanesi 30 kuruşa satılıyordu şimdi ise toptan 1 TL, bizlerde fiyatların neden bu kadar yükseldiğini bilmiyoruz. Zaten millette de sebze-meyve alacak para yok. Vatandaşlar tepki gösteriyor, ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"Müşteriler pahalılıktan dolayı bizleri suçluyor"

Patlıcan ve biber gibi sebzelerin yüksek olmasından dolayı tezgâha koyamadıklarını belirten Hüseyin Yılmaz, Antalya'da yaşanan sel ve hortum olaylarının fiyatları biraz daha yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Fiyatların yüksek olmasında en büyük zararı pazarcıların gördüğünü ifade eden Yılmaz, pahalı olan ürünleri satamadıklarını belirterek, müşterilerin pahalılıktan dolayı kendilerini suçladığını söyledi.

Bölgede yaşayan insanların kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu belirten İsa Bağsal, pahalılıktan dolayı insanların pazara gelmediğini söyledi.

Satış yapamadıklarından yakınan Bağsal, "Bizlerde fiyatların neden bu kadar çok yükseldiğini bilmiyoruz. Gördüğünüz gibi pazar bom boş, müşteri gelip fiyat soruyor, pahalı olunca geçip gidiyor, parada yok millette, geçim oldukça zor. Bir marulu 5 TL'ye alıyor, poşetini doldurmaya kalksa 100-150 TL ödeyecek ama ödeyemiyor. Ben kendi şahsım olarak pazarcı olmasaydım eve sebze-meyve götüremezdim. Elektrik, kira, su derken geçim oldukça zorlaştı. Özellikle bu bölgede bulunan aileler kalabalık bir nüfusa sahip olduğu için sebze-meyve alamıyor." dedi.

"Müşteri gelip sadece fiyat soruyor, alım gücü kalmamış"

Sebze ürünlerinin tamamını müşterileri çekmek için tezgâha koyduklarını belirten Ayhan Süzgün, pazarda satılan meyve ve sebzelerin markette satılanlardan çok daha uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Süzgün, "Meyve ve sebzelerin pahalı olması bizden kaynaklanmıyor. Bizler ucuz alırsak ucuz satarız. Ama maalesef yerinden bize ulaşıncaya kadar fiyatlar yükseliyor. Pazarda ürünlerin üzerine fazla bir kâr atılmaz en fazla 50 kuruş veya bir TL gibi bir oran atılır. Market gibi 2-3 TL kâr eklenmiyor, bir de pazarın malı temiz ve günlüktür. Meyveleri tek tek siliyor sebzeleri de yıkıyoruz. Fiyatların yüksek olmasında mazot ve benzinin pahalı ve masrafların fazla olması da var. Müşteri gelip sadece fiyat soruyor, alım gücü kalmamış." ifadelerini kullandı.

Sebze-meyve fiyatlarındaki yükselişin söylendiği gibi Antalya'da yaşanan sel ve hortum felaketi ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Kamuran Koç da Antalya'da yaşanan felaketten öncede fiyatların yüksek olduğunu söyledi.

Bu sene pazarda işlerin çok kötü olduğunu belirten Koç, "Allah herkesin yardımcısı olsun. Müşteri gelip fiyat sorduğunda anında kaçıyor. Yeşil soğan 15, ıspanak 10, patlıcan 15, biber de 15 TL olmuş. Biliyorsunuz bu bölgenin maddi durumu da iyi değil, ben bunları kime söyleyeyim, fiyatların yüksek olmasında bazı mazeretler öne sürülüyor, fakat hiçbir alakası yok. Her kes fazla kazanmanın peşinde, önüne gelen üzerine kendi kârını ekleyince ürün bize gelinceye kadar fiyatı 10 kat artıyor. Antalya'daki sel felaketini bahane edenler var, kesinlikle hiçbir alakası yok hortum olmadan öncede fiyatlar yüksekti. Kimse sebze meyve alamıyor, her meyve-sebzeden yarım kilo bile alsa bir poşeti 100 TL'yi aşıyor. Ben şahsen kendi evime götüremem." şeklinde konuştu.

Herkes seçim derdine düştüğünü ve kimsenin vatandaşın halinden bir haberi olmadığını dile getiren vatandaşlardan Davut Çağır, cepte para yok ki fiyatları soralım, meyve-sebze fiyatları 12, 13, 15 TL'ye kadar çıkıyor. Hiçbir şey alamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İhtiyacım olan malzemeleri alamadım"

Fiyatların yüksek olmasından dolayı ihtiyacı olan malzemeleri alamadığını belirten vatandaşlardan Refik Eroğlu, alternatif ve daha ucuz sebze almak zorunda kaldığını söyledi.

Eroğlu, "Eşimin istediği dolma malzemesi almak için pazara geldim fakat fiyatlar çok yüksek ve maalesef istediği dolmalık biberi alamadım çünkü kilosu 15 TL, bende onun yerine daha uygun olan pazı yaprağı aldım onun da kilosu 5 TL, mağdur oluyoruz ama yapacak bir şey yok katlanacağız. Pazarcılar haklıdır, çünkü ürünleri çok pahalıya alıyorlar." diye konuştu.

Pazara sebze-meyve almaya geldiğini fakat pahalılıktan dolayı sadece bir maydanoz alabildiğini belirten vatandaşlardan Cihan Bardak ise hiçbir şey alamadan eve döneceğini söyledi. (Murat Orhan-İLKHA)