• DOLAR 32.468
  • EURO 34.731
  • ALTIN 2438.031
  • ...
"Türkiye`de yılda 110 bin insan o nedenle ölüyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sigaranın insan ve toplum üzerindeki zararları ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığının sigara içen personeline yönelik aldığı kararı değerlendiren Sigara ile Savaşanlar Derneği Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Emin Yağınlı, sigaranın yasaklanması konusunda gelinen noktanın iyi bir gelişme olduğunu belirterek, Türkiye'de yılda 110 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 81 ilin müftülük, Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve Eğitim Merkezi Müdürlüklerine gönderdiği talimatta, sigara içen personele hac organizasyonunda görev verilmeyeceğini belirtmişti.

Diyanetin personeline yönelik sigara ile ilgili getirdiği uygulamanın yerinde bir uygulama olduğunu savunan Yağınlı," Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütün din görevlilerinde sigara içmeme sıfatını araması, hacca gidecek görevliler içerisinde sigara içmeyenleri tercih etmesi ileri ki zamanlarda imamların sigara içmemeleri noktasında sınavlara bile sigara içmeyenleri alacakları haberi bizi çok sevindirmiştir. Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tebrik ediyoruz. Böyle hassas bir konuya el attıkları için çok mutluyum, seviniyorum ve dernek olarak destekliyoruz. Adıyaman merkez ilçe ve köylerinde uzun süre imamlık yaptım. 20 yıldır sigarayla mücadele ediyoruz. 20 yıldır okul okul, kahve kahve dolaşıp insanlara sigaranın ne kadar zararlı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Çok zahmetli bir iştir." dedi.

"Türkiye'de yılda 110 bin insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor"

Sigaranın insan hayatında çok kötü sonuçlar doğurduğunu, ülkeye maddi ve manevi büyük zararlar verdiğini söyleyen Yağınlı "Sigara içmenin ülkemize, maddi ve manevi büyük zararları var. Bugün sadece Türkiye'de sigaraya yıllık 150 milyar harcanıyor. Türkiye'de yılda 110 bin insan sigaraya bağlı hastalıktan ölüyor. Devlet sigaraya 10 TL harcıyorsa sigara yüzünden hasta olanlar 30 TL harcıyor. Onun için devletin bu konunun üzerinde ciddi bir şekilde durması lazımdır. İdarecilerimiz bu konuda duyarlı değil, birçok resmi kurum ve kuruluşlarda, kahvehanelerde, iş yerlerinde sigara aleni olarak içiliyor. Bu noktada yetkililer de maalesef görevini yapmıyor. Din adamlarının böyle bir konuya el atması bizim için anlam taşıyor. İnşallah kısa zamanda semeresini göreceğiz. Sigara denen illetin insanlara zararı çok." ifadelerini kullandı.

"Psikolojik destekle binlerce insana sigarayı bıraktırdık"

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşalar psikolojik destek vermeye hazır olduklarını belirten Yağınlı "Devletimiz bütün hastanelerde sigara poliklinikleri açmış, bedava muayene ile birlikte büyük meblağlı ilaçları da bedava veriyor. Yeterki insanımız bir adım atsın. Ben, 'Sigarayı bırakmak istiyorum.' desin. 20 yıldır sigarayla mücadelede binlerce insana sigarayı bıraktırdık, psikolojik destekle. İnanıyorum bunların içerisinden büyük bir çoğunluğu terk etti, vazgeçenler varsa da çok pişman." şeklinde konuştu.

"Sigara yüzünden ayağı kesilen insan sayısı az değildir"

Sigara içen birçok insanın çok ciddi rahatsızlıklarla karşılaştıklarını dile getiren yağınlı, son olarak şunları kaydetti:

"Sadece bizim memleketimizde yüzlerce insanın sigara yüzünden ayaklarının kesildiğini ve protez bacaklarla dolaştığını biliyorum. İnsanların üzerinde bir örtüsü olmasa yüzlerce protezli insanı bir görse. Gırtlağı delilenler, ciğer kanseri olanlar, hastane köşelerinde kıvrım kıvrım kıvrananlar... Bütün bunları düşündüğüm zaman anne babalara çağrı yapıyorum. Lütfen hiç olmazsa çocuklarınızı bu illetten kurtarın. Biz her zaman yanınızdayız ve psikolojik destek vermeye seminerlerle,  konferanslarla yavrularımızı bu konuda uyarmaya hazırız her zaman." (Cemil Özdaş - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir