• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"İnsanlık için tek bir kötülük var; o da cehalet"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın, Kushtia İslam Üniversitesi ile 28-29 Ocak tarihlerinde Bangladeş'te  "2. Uluslararası Bangladeş Nursi Konferansı düzenledi. Konusu "Risale-i Nur Perspektifinden Global Barış ve Uyum" olarak seçilen konferansta duygulu anlar yaşandı.

Bangladeş'ten; Diyanet İşleri Başkanı'nın, Üniversiteler Hibe Kurulu Başkanı'nın, Kushtia İslam Üniversitesi Rektörü'nün, Türkiye'den ise; Risale-i Nurların Arapça Mütercimi İhsan Kasım Salihi'nin, Prof.Dr Mamoun Jarrar'ın, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'in, Sait Özadalı' nın ve Kral Fahd Üniversitesi'nden Harun Pirim'in de konferansa katılanlar arasında olduğu görüldü.

"İslam dünyasının ana problemleri; cehalet, fakirlik ve ihtilaf"

Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, yaptığı açılış konuşmasında, Bediüzzaman Said Nursi'nin cehaletin tedavisi için yaptığı tanımlara yer verirken "Nursi, İslam dünyasının ana problemlerinin cehalet, fakirlik ve ihtilaf olduğunu ve bizim bunlarla hem dini eğitimle hem de fen eğitimiyle baş etmemiz gerektiğini söylüyor." açıklamasında bulundu.

"İnsanlık için tek bir kötülük var; o da cehalet" 

Yine bu konuyla ilgili olarak Bangladeş Üniversiteler Hibe Kurulu (University Grants Commission) Başkanı Prof. Abdul Mannan "İnsanlık için tek bir kötülük var; o da cehalet. 'İnsanlığın paylaşması gerekli olan tek bir iyilik vardır; o da bilgidir' diyen Sokrat gibi, Nursi de en büyük meselenin cehalet olduğunu ve bilginin değişim için gerekli yol olduğunu söyler. Nursi Kur'an'ın hikmetini ve materyalist felsefeyi karşılaştırır ve Kur'an kuvvet yerine hakkı, çatışma yerine karşılıklı yardımlaşmayı tesis eder." dedi.

"Bu konferans  dünyada barış ve uyumu sağlamada bir köşe taşı olacaktır"

Kushtia İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M.d. Harun-ur Rashid Askari, konuşmasında bu iki günlük uluslararası konferansın, entelektüel görüş alışverişlerini, araştırmaların derinlik kazanmasını ve konu ile ilgili tarafların bilgi düzeyini arttırmalarını sağlamayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca konferansın İslam ümmetini ve Bangladeşlileri, global barış ve uyumun gerçekleşmesinde katkıda bulunmaya teşvik edeceğine inandığını ifade eden Prof. Dr. Askari, bu konferansın İslam Üniversitesi'nin tarihinde, dünyada barış ve uyumu sağlamada gösterdiği bu teşebbüsünden dolayı bir köşe taşı olacağını da söyledi.

Askari, "Nursi'nin beni en çok cezbeden yanı; İslam ile ilgili hürriyetçi bir tutum geliştirmesidir. İslam dar kalıplarla ele alınmamalıdır. Dünyevi ve İslami İlimlerin birlikteliği ancak insanlığa doğru yolu gösterebilir" tespitinde bulundu.

Kushtia İslam Üniversitesi Rektör yardımcısı olan Prof. Dr. M. Shahinoor Rahman konuşmasında "Nursi kardeşliğe inanırdı ve küresel anlamda barış ve uyuma büyük katkıda bulundu" sözlerine yer verdi.

 "Nursi barış içinde yaşayan bir milletin oluşumuna katkıda bulundu"

Kushtia İslam Üniversitesi İlâhiyat ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A.F.M Akber Hossain ise yaptığı konuşmada Bediüzzaman Said Nursi hakkında "Nursi, Türkiye misalinde olduğu gibi, barış içinde yaşayan modern bir ülkenin ve milletin oluşumuna katkıda bulundu." ifadelerini kullandı. (Zeyd Varol-İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir