• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"İhracatımızı arttırmak istiyorsak Ar-Ge`ye önem vermek zorundayız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en büyük üç mobilya fuarından biri olan Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IMOB), İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın katılımıyla CNR EXPO Yeşilköy'de 15'inci kez kapılarını açtı.

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık ve sektörün çatı örgütü Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) iş birliğinde Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuar, 150 bin metrekare alanda 600'den fazla katılımcıyı, dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla buluşturuyor. 

Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Katar, Irak ve Suudi Arabistan gibi çok sayıda ülkeden 41 bini yabancı olmak üzere 120 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayacak. 

Fuar açılışında konuşan Yerlikaya,  mobilyacılardan, Ar-Ge merkezlerinin patent sayılarının arttırılmasını istedi.

Mobilya sektörünün önemine değinen Yerlikaya, "Mobilya çok hızlı değişim gösteren ve dünya çapında 2017 yılında üretim hacmi 450 milyar dolar olan bir sektör. Muhtemelen 2018 yılında 500 milyar doları aşmıştır.  Yine 2017 yılında ihracat rakamı 181 buçuk milyar dolar ve bizim bu pastada payımız 2016 yılında 2,3, 2017 yılında 2,7, 2018 yılında 3 milyar doların üzerinde. Her yıl 400 milyon dolar artışla büyüyoruz. İhracatımızda da bir dönem bir milyar doların üzerine çıksa da şimdilerde 650 milyon dolar seciyesine düşmüş durumdadır." dedi.

"2023 yılı için 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat hedefimiz var"

"İhracatımızı arttırmak istiyorsak Ar-Ge'ye önem vermek zorundayız." diyen Yerlikaya, "Bilim ve Teknoloji Bakanlığımızla görüştüm. Bugüne kadar 16 tane Ar-Ge merkezimizin olduğunu ve bunun 2 tanesinin İstanbul'da olduğunu söylediler.  Bu alanda 600 çalışan var.  276 proje tamamlanmış,  156 patent alınmış ve devletten 10,6 milyon TL destek var ama bu yeterli değil. Dünyada yapılan fuarları izleyip ona göre yeni bir yorum katarak katma değer oluşturmak gerekiyor. Üniversite ve sektörlerin devlet desteğini alarak buluştuğu merkezlerin olması lazım. İstanbul, mobilyada öne çıkan bir numaralı şehrimiz. Hem firma hem de çalışan açısından sektörün yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. Hem Anadolu hem Avrupa yakasında mobilya sanayi bölgemiz var ama Ar-Ge'de istediğimiz yerde değiliz. 2023 yılı için 25 milyar dolar üretim, 10 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılarda dolayı bu rakamları güncellememiz lazım. Mobilya sektörünün 2019 yılında bir an önce 5 milyar dolar seviyesini bulması lazım." ifadelerini kullandı.

"Bakanlığın destek anlamında finansman sorununu yok"

Valilik, MEB ve mobilyacıların birlikte hareket ederek tematik endüstri meslek liselerinin açılması gerektiğini belirten Yerlikaya, şunları söyledi:

"Bakanlığın destek anlamında finansman sorununu yok. MOSFED ile birlikte çok çalışmamız lazım. Tematik endüstri meslek liseleri açabiliriz. Bu anlamda 3 lisemiz var. Sadece organize bölgelerinde değil, farklı yerlerde sizin uygun gördüğünüz alanlarda okullar açabiliriz. Bakanlık, sanayi içerisinde kişi başına 5 bin 500 TL, sanayi dışında 6 bin 190 TL teşvik desteği veriyor. Bu rakamları da el birliğiyle yukarıya çekebiliriz. En az 20 lise yapacağız. Ama öyle bir hale getirelim ki istihdam garantisi olsun. Yaz tatillerinde, yarıyıl tatillerinde ve okul dönemlerinde öğrencilerin birinci velileri ustaları olsun. Tasarım anlamında ismi bilinen kişilerin yetişmesini sağlayalım. Endüstri meslek liselerimizde daha çıraklık, kalfalık zanaatkârlığını firmalarımızın yanında alın teri dökerek geleceğe ümit, heyecan ve vizyonla koşanlara alt yapıyı devlet, millet ve sektör olarak hazırlamamız lazım."

"35 yıldır KOBİ ve ihracat eksenli bir fuarcılık stratejisi yürütüyoruz"

"Geçtiğimiz yılın tüm zorluklarına rağmen bir önceki yıla göre büyüme kaydederek kapattık." diyen CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut, "Bizim için en önemli başarı kriteri olan yabancı alıcı sayılarında ise yüzde 100'e varan artışlar meydana geldi. İhtisas fuarlarının ihracata katkısı düşünüldüğünde bu artışın önemi apaçık ortadadır. CNR olarak 35 yıldır KOBİ ve ihracat eksenli bir fuarcılık stratejisi yürütüyoruz. Bir yandan ülkemizdeki üreticileri fuarlarla tanıştırırken, diğer taraftan aktif ihracatçı sayısını ve firma başına ihracat artışına katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

"179 ülkeye mobilya gönderen en yaygın sektör olduk"

Türkiye'nin mobilya sektörünün son 20 yılda dünya çapında tasarım ve kalitede, markalaşmada, ihracatta kendinden söz ettiren en önemli ülke olduğunu dile getiren Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç de "2000 yılında sadece 180 milyon dolar ihracat yapan ama karşılığında daha fazla ithalat yapan bir sektördük. Bugün 3 milyar 134 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bir rekora imza attık. TİM verilerine göre, dünya çapında 179 ülkeye mobilya gönderen en yaygın sektör olduk." dedi.

"Mobilya, sanat kabiliyetini üretimle birleştiren bir sektördür"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise şunları kaydetti:

"Mobilya sadece bir sektör değil, aynı zamanda sanat kabiliyetini de üretimle birleştiren bir sektördür. Bu anlamda mobilya sektörünün bu hızlı yükselişi Türkiye'nin sadece üretimde değil tasarımda ve sanatsal üretimde de ortaya koyduğu başarıyı gösteriyor. Başka bir ifadeyle dünyadaki mobilya sektörüne yön veren ülkeler arasına girmiş bulunmaktayız. Rakamlara bakıldığında büyük resim içerisinde küçük bir başarımız var. Sektörün her yıl bir milyar dolar artışla yükselmesiyle hedeflenen rakama ulaşabiliriz." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir