Moro Müslümanlarının seçim zaferi
Filipinler`de yaşayan Moro Müslümanlarının 73 yıldır süren mücadelesi sonucu özerklik için seçime gidildi. Seçimlerde yüzde 80 "evet" oyu çıktı.
Filipinler'de Müslüman direnişçilerin hükümet ile vardıkları barış anlaşması kapsamında hazırlanan ve Moro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan Bangsamoro Temel Yasası için referanduma gidildi.
Moro Müslümanları, resmi olmayan sonuçlara göre referandumdan yüzde 80'lik evet oyunu çıkararak büyük bir zafere imza attı.
2 milyon 165 bin seçmenin katıldığı referandumda ciddi bir adli olayın yaşanmadığını belirtildi.
Onaylanan yasayla, bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artması öngörülüyor.
Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Ayrıca bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak Şer'i hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek. Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek.
Güney Doğu Asya'nın önemli ülkelerinden Filipinler; tropikal adaları, beyaz kumsalları, yüzlerce yıllık pirinç tarlaları, zengin su altı çeşitliliği, aktif volkanları ve kalabalık metropolleriyle 7 bin adadan oluşuyor. Onlardan biri olan Mindanao Adası, 117 bin kilometrekare alana sahip bir İslam beldesi. Hristiyanlardan daha eski bir tarihe sahipler ve 13 yerli kabileden meydana geliyorlar.
20 milyonluk Mindanao adasında nüfusun yüzde 25'ini oluşturan Müslümanlar, adanın güneybatı kısımlarındaki Bangsamoro bölgesinin ise yüzde 75'ini oluşturuyor.
Mindanao adasında bir zamanlar çoğunluk olan Müslümanlar, İspanyol ve Amerikan sömürgeleri döneminde başlayan iskân politikaları sonucu azınlık konumuna düşmüş durumda.
Moro Müslümanları pek çok Afrika ve Orta Doğu halkı ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Yüzyıllar boyunca sömürgeci İspanyollar ve Amerikalılara karşı mücadele ettiler. Onları vatanlarından kovmaya çalıştılar. 20. yüzyıla kadar kendi bağımsız devletlerinde yaşadılar.
Morolu Müslümanlar ile Filipinler hükümeti arasında 1960'ların başından beri süren çatışmada, 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti, iki milyondan fazla kişi evinden oldu.
Mindanao'nun bağımsızlığı için mücadele eden Moro Müslümanları, onlarca yıllık çatışma ortamında eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden mahrum kaldıklarını belirtiyor.
Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olduğu bilinen ada, ülkenin en fakir bölgesi.
Mindanao, toprakları elinden alınarak ülkenin güneyine sürülen Müslümanların elinde kalan son kara parçası. Adadaki çok sayıda cami ile yakınında bulunan medresede vakit ve cuma namazları kılınırken, çocuklara İslami eğitim veriliyor. (İLKHA)