• DOLAR 34.544
  • EURO 35.948
  • ALTIN 3001.964
  • ...
Serviks kanseri erken evrede tespit edilirse tedavi edilebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Rahim Ağzı Kanseri" sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2'nci kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3'üncü nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8'inci kanser türüdür.

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, "Serviks (Rahim Ağzı) kanseri farkındalık ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldı.

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Siirt merkez ve Kurtalan ilçelerinde Müdürlüğümüze bağlı hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ocak ayı boyunca halka yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri yapılacaktır." denildi.

Rahim ağzı kanseri belirtileri

Açıklamada, rahim ağzı kanseri belirtileri için şu ifadeler kullanıldı:

"Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle  "Rahim Ağzı Kanseri" önlenebilir bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri; adet dışı vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme, anormal vajinal akıntı ve sırt, bacak veya kasık ağrısı, halsizlik, kilo kaybıdır. Ancak genellikle hastalık iyice ilerleyinceye kadar hiçbir belirti vermez."

Rahim ağzı kanseri neden önemli?

"Rahim Ağzı Kanseri risk faktörleri arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sigara içmek, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar yer alır." denilen açıklamada söz konusu hastalığın neden önemli olduğuna dair şu bilgilere yer verildi:

"Hastalık riskini azaltmada en etkin yol düzenli aralıklarla HPV-DNA ve PAP-smear tarama testi yaptırmaktır. Tarama testi, özel bir fırça kullanarak rahim ağzı yüzeyinden nazikçe bir sürüntü almayı gerektirir. Alınan bu örnekler Ankara Ulusal HPV Laboratuvarı'nda analiz edilir. Anormallikler saptandığında kişiyle temasa geçilerek, ileri testler ve tedavi için önerilerde bulunulur. Tarama testi Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standartları'na göre 30 yaşından sonra her 5 yılda bir yaptırılmalıdır. 65 yaş ve üzerinde son 2 testi negatif çıkan kadınlar tarama programından çıkarılır. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmalarını öneririz."  (Murat Orhan-İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir