• DOLAR 34.626
  • EURO 36.184
  • ALTIN 2919.43
  • ...
İki ortaokul öğrencisinden birinin sosyal medya hesabı var!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

Google Türkiye'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliğinde, çocukların bilinçli internet kullanımının geliştirilmesi ve nesiller arasındaki dijital diyaloğun güçlendirilmesine yönelik hayata geçirdiği "İnternot Olmaya Var mısın?" platformunun tanıtımı İstanbul'da yapıldı.

Toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Türkiye'de her 10 kişiden 7'si aktif internet kullanıcısı ve bu rakam ilerleyen teknoloji ile birlikte her geçen gün artıyor. Kullanıcılarımızın teknolojiyi takip hızı da oldukça yüksek. 4,5G'nin hayata geçişinden itibaren çok hızlı bir geçiş süreci yaşandı. Eylül 2018'de yayımlanan BTK raporuna göre, 3G'nin abone sayısı 8,5 milyona düşerken, 4,5G abone sayısı 69 milyona ulaştı. Bu, hız, konfor, kalite demek... Bu imkan ve fırsatları tüm insanlığımıza eşit şartlarda, haklarını koruyarak ulaştırmakla mükellefiz. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm internet kullanıcılarının yurt içinde eşit şartlar altında internet hizmetinden yararlanabilmesi, fırsat eşitliği açısından olmazsa olmazımız” dedi.

"İNTERNET ASLA, KAÇILMASI YA DA KORKULMASI GEREKEN BİR ŞEY DEĞİL"

Sayan, internetin birçok alanda insan hayatını kolaylaştırdığını, birçok risk ve tehdidi de beraberinde getirdiğini söyledi.

İnternetin yaygınlaşmasının ve kullanımının oldukça kolaylaşmasının aynı zamanda kötü amaçlı kullanımlara da zemin hazırladığını belirten Sayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu riskli içeriklere karşı güvenli internet ve bilinçli internet kullanımı kavramları karşımıza çıkıyor. Bilinçli internet, zarar ve riskleri azaltmanın yanı sıra internetin fayda ve fırsatlarını da artırma yönündeki eğitim ve farkındalık faaliyetleridir. Bu anlamda gerek BTK gerek Bakanlığımız, tüm paydaşlarımızla internetin güvenli ve bilinçli kullanımı konusunda birçok çalışma yapıyoruz.

Güvenli İnternet Hizmeti (GİH), Türkiye'de güvenli internet adına yapılmış en önemli projelerden biridir. Bilinçli internet, en az güvenli internet kadar önemli bir konu... İnternet asla, kaçılması ya da korkulması gereken bir şey değil, aksine daha fazla yatırım yapılarak geliştirilmesi gereken, çocuklar ve gençler için çağdaş bir eğitim aracı olarak görülmeli."

Sayan, internetin bilinçli ve güvenli kullanılması adına Google Türkiye'nin yaptığı çalışmaları desteklediklerini de söyledi.

HER İKİ ORTAOKUL ÖĞRENCİSİNDEN BİRİNİN WHATSAPP, YOUTUBE VE INSTAGRAM HESABI VAR

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da, yurt çapında 26 ilden 8 bin 140 ortaokul öğrencisi, 7 bin 281 lise öğrencisi ve 9 bin 581 ebeveyn ile internetin bilinçli ve güvenli kullanımı ile ilgili bir araştırma yaptıklarını aktardı.

Karagözoğlu, söz konusu çalışmanın; çocuk ve gençlerin sosyal medya, dijital oyunlar ve internet başında geçirdikleri sürenin her geçen gün daha da arttığını gözler önüne serdiğini belirterek, şöyle devam etti: 

"Her iki ortaokul öğrencisinden birinin WhatsApp, YouTube ve Instagram hesabı var. Sosyal medya araçlarını kullanım oranı lise öğrencilerinde yüzde 80'lere kadar yükseliyor. TÜİK verilerine baktığımızda da internet kullanıcıları arasında 2017 yılında sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 olan bilgisayar ve internet kullanım oranlarının, 2018 yılında yüzde 59,6 ve yüzde 72,9'a ulaştığını görüyoruz. Kurumumuzun internetin bilinçli ve güvenli kullanımına yönelik çalışmalarının en büyük hedef kitlesi çocuklarımız ve tabii ki onların eğitimcileri..."

Bu anlamda öğretmenlere verdikleri eğitimlere dikkati çeken Karagözoğlu, BTK olarak özel sektör ve kamu kuruluşları fark etmeksizin, güvenli internet ve özellikle çocuklar için yapılan çalışmaları desteklemekten ve gerektiğinde her türlü iş birliğini yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Karagözoğlu, "Bugün burada toplanmamıza vesile olan 'İnternot' etkinliği de bu iş birliklerinden bir tanesidir." dedi.

ANADOLU'NUN İNTERNOTLARI İLE BİR ARAYA GELİNECEK

"Internot Olmaya Var mısın?" projesi kapsamında İstanbul'un yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri, Samsun ve Trabzon olmak üzere toplam 10 ilde düzenlenecek etkinliklerle dijital okuryazarlık ve güvenli internet kullanımı konularında farkındalığın daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Çocukların dijital vatandaşlık ve güvenlik konusunda bilinçlenerek çevrim içi dünyayı güvenle keşfedebilmeleri ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yönelik projenin hedeflerinden biri de dijital çağda doğan 6-12 yaş grubu çocukların yanı sıra ailelerine ve öğretmenlerine de ulaşılarak nesiller arasında var olan dijital diyaloğun güçlendirilmesini sağlamak olarak belirlendi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir