• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
Bebek Masrafları CIZZ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol- DOĞRUHABER

Ekonomik dalgalanmalar en çok alt gelir grubunu etkiledi. Çarşı-Pazardaki pahalılık bebek ürünleri fiyatlarını da arttırdı. Bebek bezleri, bebek mamaları, ıslak mendil ve bebek giyim ürünlerinde gözle görülür bir şekilde artış oldu. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken anne-babalar için artık bebek masrafları da ‘cızz!` oldu.

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ BEBEK MAMALARINI VURDU

Ağustos ayında yükselen dolar fiyatları birçok ürüne zammı da beraberinde getirdi. Bu yükselişten bebek mamaları da nasibini aldı. Fiyat artışının en büyük nedenlerinden biri neredeyse tüm bebek mamalarının ithal ürün olması. Bu mamaların sağlıksız olmaları bir yana pahalı da olmaları anne-babaları iki kez düşündürüyor. Özellikle sezaryen doğumların artmasıyla birlikte anne sütü içen çocukların sayısı da azalıyor. Mecburen takviye gıdalara yönelen anne babaları ise yüksek fiyatlar karşılıyor. e-ticaret devi bir internet sitesinden rastgele seçtiğimiz bir bebek mamasının indirimli fiyatı 97 lira 76 kuruş. Bu fiyata alınan bir mama ise en fazla 15 gün için yeterli. Yani bir bebeğin sadece mama masrafı aylık 200 liraya yaklaşıyor.

BEBEK BEZLERİ CEP YAKIYOR

Döviz kurlarının yükselişinden tıpkı bebek maması gibi bebek bezleri de nasibini aldı. Yine rastgele seçtiğimiz bir internet sitesinden bir bebek bezi 159 lira 90 kuruş olarak satılıyor. Paketin içerisinde 159 adet bebek bezi bulunuyor. Yani 1 bebek bezi 1 liraya denk geliyor. Bir bebeğin günde en az 3 defa altının değiştirildiği düşünüldüğünde bu paket ancak bir aylık bez ihtiyacını karşılayabilir. Bebek bezi masrafına bir de ıslak mendil de ekleniyor. Alt değiştirmede annelerin tercihi olan bir ıslak mendilin içerisinde 90 adet var ve 5 liraya satılıyor. Bir ayda 3 paket ıslak mendil kullanıldığı düşünülürse listeye 15 lira da ıslak mendil masrafı da ekleyebiliriz. Aynı zamanda bebek şampuanı, bebek pudrası ve pişik kremleri gibi kalemleri de listeye eklediğimizde masraflar katlanıyor.

BEBEK GİYİM ÜRÜNLERİ BÜYÜKLERİNKİNDEN DAHA PAHALI

Bebekler ve gelişim yaşındaki çocuklara bir giydiğini bir daha giydirmek neredeyse imkansız. Hızla gelişen miniklerin giyim masrafları da hiç azımsanacak gibi değil. Örneğin alt segmentte bir erkek gömleği 20 lirayken bir çocuk gömleği 30 lira olabiliyor. Bir diğer somut örnek ise ayakkabı fiyatlarında. Yine en alt sınırdan bir çocuk bez ayakkabısı 34 lira 90 kuruşa satılırken bir erkek bez ayakkabı modelini 22 lira 50 kuruşa bulabiliyorsunuz.

ANNE-BABALARIN YÜKÜNÜN HAFİFLETİLMESİ ŞART

Onlarca sorunun içinde çocuklarını büyütmek için çaba sarf eden ve onlar için en iyisini almak için gayret eden anne babalar bir de ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV ve KDV indirimleri nasıl ki esnafın ve vatandaşların rahat bir nefes almasını sağladıysa bebek ürünlerinde böyle bir kolaylığın ebeveynleri oldukça rahatlatacağı düşünülüyor. Kamuoyu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`nın konu ile ilgili harekete geçmesini ve gerekli adımları atmasını bekliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir