• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Düşünce ve İfade Özgürlüğü İnsan Onurunun Özünde Var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Batman Mezopotamya Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Genel Başkanı M. Kemal Çelik "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü" nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Çelik, basın ve ifade özgürlüğünün insan onurunun özünde yer aldığını bu nedenle herkesin basın özgürlüğü davasında mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi.

 

10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19 maddesinde, "Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını gerekli kılar" denildiğini hatırlatan Çelik, "Bu çerçevede Birleşmiş Milletler 3 Mayıs 1991 tarihinde basın özgürlüğünün önemi konusunda bilinçlendirme ve hükümetlerin ifade özgürlüğü hakkını korumak için görevlerini hatırlatma amacı ile 'Dünya Basın Özgürlüğü' günü olarak ilan etmiştir" ifadelerini kullandı.

 

Ülkemizde ve Dünyada basın ve ifade özgürlüğü ile basın emekçilerinin çeşitli saldırı ve baskılara maruz kaldığını belirten Çelik, "Muhalif gazetelerin kapatılması, para cezalarına çarptırılması, sansür, oto sansür, gazetecilerin gözaltına alınması, tutuklanması, soruşturma ve dava açılması bu saldırı ve baskılara önemli örnek teşkil etmektedir" dedi.

 

Bilgi Edinme Evrensel Bir Haktır
Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısında Dünyada birinci sırada olduğunu ve bu tablonun Türkiye'de basın, düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığını gösterdiğini dile getiren Çelik, "Avrupa Birliği İlerleme Raporunda bile Türkiye'nin basın özgürlüğünde ki engellerin kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Tüm uyarılara rağmen hükümetin basın özgürlüğünün önünde ki engellerden rahatsız olmaması gerçekten de düşündürücüdür" diye tepki gösterdi.
Mesleği salt gazeteci olan 100'e yakın meslektaşlarının halen Cezaevinde olduğunu, 2 bin gazetecinin yargılandığı ve 10 bin gazeteci hakkında da soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Çelik, "Her insanın temel hakkı olan düşünce ve ifade özgürlüğü, insan onurunun özünde yer almaktadır. 'Basın Özgürlüğü' sadece bir slogan değildir. Ayrıca sadece gazeteciler için de değildir. Bilgi edinme evrensel bir haktır. Bu nedenle ülkemizde basın özgürlüğünün daha da gelişmesi için herkesin mücadele etmesi şarttır" ifadelerine yer verdi.

 

Çelik, özgür basının demokrasinin yaşam kaynağı olduğunu ve birinin öteki olmadan yaşayamayacağını belirttiği açıklamasının sonunda, "Tüm meslektaşlarımın "3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü" gününü kutlar herkesi basın, anlatım, düşünce haber alma özgürlüğü davasında mücadeleci olmaya davet ederim" dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir