• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
İlk Günde Bir Çok İlde Zehirlenmeler Yaşandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlköğretim öğrencilerine süt dağıtımı skandalla başladı. Birçok şehirde çok sayıda öğrenci dağıtılan sütten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, olayın psikolojik olduğunu ileri sürdü.

Milli Eğitim, Sağlık ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın koordinasyonunda ilköğretim 5. sınıfa kadar olan öğrencilere süt dağıtımı bugün başladı. Diyarbakır`da ise 50 öğrencinin dağıtılan sütten zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, konunun Hürriyet İlköğretim Okulu`nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay olduğunu belirterek, "Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi.

Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu`nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ``Hürriyet İlköğretim Okulu`nda öğrencilerin zehirlendiği`` yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır`da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

``Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu`nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.``

Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü`nün konuyu incelediğini aktardı.

Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

-``Farklı faktörler olabilir``-

Farklı faktörlerin olabileceğini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

``Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı`nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.``

Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ``Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır`da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur`` şeklinde konuştu.

Bu arada, Bağlar`daki Hürriyet İlköğretim Okulu`nda öğrenim gören bazı çocukların ambulanslarla hastaneye götürüldüğü, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

EDİRNE

Edirne`de ``okul sütünden`` zehirlenme iddiası

Edirne Valisi Gökhan Sözer, dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma olduğunu belirterek, konunun araştırıldığını belirtti.

Vali Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusuf Hoca İlköğretim Okulunda dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlanan yaklaşık 20 öğrencinin kontrol amaçlı hastaneye sevk edildiğini söyledi. Sözer, ``Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz. Kontrol amaçlı yaklaşık 20 öğrenciyi hastaneye sevk ettik. Sütlerden numune alındı. Öğrenciler aç karnına süt içtikleri içinde mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka bir şeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz`` dedi.

SİVAS

Sivas`ta çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, ``Okul Sütü Programı`` kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi`nde 48, Numune Hastanesi`nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi`nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi.

Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü`ne bağlı ekipler de okullara giderek dağıtılan sütlerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesinin ardından çocukların sütten zehirlenip zehirlenmediğinin tespit edileceği bildirildi.

ADANA VE KONYA`DA DA ZEHİRLENME İDDASI

Adana` nın Merkez Yüreğir ilçesi`ndeki 24 Kasım İlköğretim okulunda dağıtılan sütten için çok sayıda öğrenci zehirlendi. Fenalık geçiren öğrenciler ailelerin yardımıyla hastanelere kaldırılıyor.

Konya`da da 10 öğrencinin sütten zehirlendiği bildirildi.

KIRIKKALE`DE 18 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

KIRIKKALE kent merkezindeki Dede Korkut İlköğretim Okulu’nda ücretsiz dağıtılan sütlerden içtikten sonra rahatsızlanan 9 öğrenci ile Keskin İlçesi’nde okullarda dağıtılan sütten zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrenci kaldırıldıkları hastanelerde tedavi altına alındı. Dede Korkut İlköğretim Okulu idarecileri, bugün başlatılan ’okul sütü projesi’ kapsamında öğrencilere sütlerini dağıttı. Dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden 9’u rahatsızlanınca 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Okula gelen sağlık ekipleri, içtikleri sütten zehirlendiklerini belirledikleri öğrencileri ambulansla Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne götürdü. Öğrenciler Çocuk Servisi’nde tedavi altına alındı.

Okul yöneticileri, 400 öğrencisi bulunan okuldaki tüm öğrencilere ilk derste bakanlıkça gönderilen sütleri dağıttıklarını ancak bazı öğrencilerin mide bulantısı belirtisiyle rahatsızlık göstermesi sonucu hastaneye kaldırdıklarını söyledi. Hastanede serum takılan öğrencilerin tahlilleri yapılırken, müşahade altında tutuldukları belirtildi. Bu arada Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’ndeki okullarda dağıtılan sütlerden zehirlendikleri öne sürülen 9 öğrencinin Keskin Yüksek İhtisas Hastanesi’nde tedavi altına alındığı bildirildi.

ANTALYA`DA 30 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

Antalya`da 30 öğrenci sütten rahatsızlandıkları iddiasıyla hastaneye başvurdu

Antalya`nın Muratpaşa ilçesinde Hakkı Tatoğulları İlköğretim Okulu`nda okuyan 30 öğrenci, içtikleri sütten rahatsızlandıkları iddiasıyla, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne başvurdu. Hastane personelinin öğrencilere müdahale ettiği öğrenildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir