• DOLAR 35.488
  • EURO 36.598
  • ALTIN 3064.03
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

532: Konstantinopolis bugünkü adıyla İstanbul`da başlayan Nika ayaklanması tamamen bastırıldı. 35 ila 45 bin arasında kişinin öldüğü söylenen kanlı ayaklanma 13 Ocak'ta başlamıştı.

1919: I. Dünya Savaşı'nda yenik düşen devletlerle anlaşmalar yapmak üzere, İtilaf Devletleri temsilcilerinin oluşturduğu Paris Barış Konferansı açıldı. Avrupa'nın haritası yeniden çizildi. Birleşmiş Milletlerin ilk şekli olan Cemiyet-i Akvam`ın temeli de bu konferansta atıldı.

1927: Lozan Barış Antlaşması, Amerika Senatosunda 34'e karşı 50 oyla reddedildi

1940: Milli Koruma Kanunu kabul edildi.

Milli Koruma Kanunu 18 Ocak 1940'ta Cumhuriyet Halk Fırkası iktidarının çıkarttığı ve hükümete fiyatları saptamada, ürünlere el koymada, hatta zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmede sınırsız yetkiler veren yasadır. Devlet müdahaleleri bu yasayla meşruiyet kazanmıştır.

1947: Isparta'nın Uluborlu ilçesinin Senirkent bucağında onun üzerinde vatandaş noter aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir protesto mektubu gönderdi. Mektupta hiçbir suçları olmadığı halde jandarmanın kendilerine sistemli olarak işkence boyutlarında kötü muamele yaptığını yazıyorlardı.

O zamanlar bucak olan Senirkent`ten 13 vatandaş 18 Ocak 1947 günü noter kanalı ile meclise bir protesto gönderirler. Protestonun tasvir gazetesinde yayınlanması ile de olay kamuoyunun malı olur. Bu protestoda vatandaşlar bucaklarında jandarmanın terör estirdiğini, "dayak", "pislik yedirme","namusa tasallut " gibi ortaçağ işkence usulleri ile cezalandırıldıklarını ve bu konuda yaptıkları tüm şikâyetlerinin karşılıksız kalıp üstelik iftiracı durumuna düştükleri gibi konulardan yakınırlar.

Neticede jandarmanın kendilerine yaptığı insanlık dışı muameleleri kamuoyuna duyuran köylülere tek parti döneminin yetkilileri baskı yapsa da mahkeme Antalya`da yapılır ve mağdurlar jandarmanın muamelelerini ağlayarak gözyaşları içinde anlatır ve Sadık Çavuş ile 7 jandarma muhtelif hapis cezalarına ve memuriyetten men cezasına çarptırılır.

1987: Konya Ereğlisi'nde başörtüsü yasağı ile ilgili olarak çıkan olaylarda 17 kişi gözlem altına alındı.

1990: Kamuoyunda 'Kıyak Emeklilik Yasası' olarak anılan, Milletvekillerinin emeklilik haklarını düzenleyen yasa TBMM'de kabul edildi.

1991: Hükümet, TBMM'den gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışında görevlendirilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye'de bulundurulması konusunda yetki aldı. 1. Körfez Savaşında ABD çıkarları doğrultusunda hareket eden dönemin yetkilileri, Irak`ın bombalanması ve sonrasında uygulanan ağır ambargoların tümünde toplum vicdanını yaralayacak şekilde ABD saflarında yer aldılar. Küçük bir hatırlatma olsun diye söylemek gerekirse; ABD ve Türkiye`nin de aralarında bulunduğu müttefikleri Irak`a uyguladıkları ambargoda milyonlarca Iraklı hayatlarına mal olacak şekilde etkilendi. Zira Irak`ın silahlanmasının önüne geçmek için uygulanan ambargoda çocuk aşılarının bile Irak` girmesine müsaade edilmedi. O dönemi hatırlayanlar, Iraklı çocuklardan binlercesinin çocuk felci, difteri, kızamık ve tifo gibi hastalıklardan öldüğünü de iyi bilirler. İşin garip tarafı duyarlı müslümanların dışında kimse; “Çocuk aşılarıyla Irak`ın silahsızlandırılmasının ne alakası var?” diye sorgulamadı.

1991: Saddam Hüseyin, İsrail'in Tel Aviv ve Hayfa şehirlerine Scud füzesi attı.

2011: Yemen'de protestolar başladı.

2012 : Adalet Bakanı Sadullah Ergin Yargı Reformunun Üçüncü Paketini Açıkladı.Pakette En Önemli Değişiklik Tutukluluk Kararı İle İlgili. Bundan Böyle Somut Delillere Dayanmadan Sanıklar Hakkında Tutuklama Kararı Verilemeyecek. Adli Kontrol Tedbiri İçin Üst Sınır 3 Yıldan 5 Yıla Çıkarılacak.

2012 : Mustazaf-Der Şanlıurfa Şubesi, 27 Nisan E-Muhtırasından Dolayı Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Kuvvet Komutanları Ve Muhtırayı Vermeye Yardımcı Olan Kişiler Hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Suç Duyurusunda Bulundu. Adliye Çıkışı Gazetecilere Açıklama Yapan Mustazaf-Der Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Kışlar, "27 Nisan E-Bildirisinin Muhtıra Olduğu Tartışmasızdır. Muhtıranın Yasal Dayanağı Yoktur. Açıkça Muhtırada Belirtilen Uyarılar Dikkate Alınmadığında Darbe İle Müdahale Edileceği İması Mevcuttur. " Dedi.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir