"112`ye gelen ihbarların yüzde 95`i asılsız"
112 Acil Çağrı Merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulans geçiş önceliğine özen gösterilmesi kapsamında, sağlık çalışanları tarafından ilkokullarda çocuklara eğitim veriliyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Çağrı Merkezinin gereksiz aranmasının önlemesi ve trafikte seyreden ambulans geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacıyla hazırlanan "Yaşama Yol Ver" projesi kapsamında, sağlık çalışanları tarafından ilkokullarda çocuklara eğitim veriliyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen 112 Acil Tıp Teknisyenleri bugün Siirt Mehmetçik İlköğretim Okulunda çocuklara yönelik eğitim semineri düzenledi.
"Gereksiz çağrıların önüne geçerek daha çok hastaya ulaşmayı hedefliyoruz"
112'ye gelen ihbarların yüzde 95'inin asılsız olduğuna dikkat çeken Acil Tıp Teknisyeni Ayşe Akman, "Amacımız çocukları bilinçlendirerek bu gereksiz çağrıların önüne geçerek daha çok ihtiyacı olan hastalara ulaşmak." dedi.
Genelde 112'ye gelen ihbarların yüzde 95'inin asılsız olduğuna dikkat çeken Akman, "Bakanlığımızın yürütmüş olduğu "yaşama yol ver" projesinin amacı ilköğretim çağındaki çocukları bilinçlendirmek. Evde veya sokakta acil bir durumla karşılaştıklarında neler yapmaları gerektiği, 112 Acil Servis ekiplerini hangi durumlarda aramaları gerektiğini anlatıyoruz. Özellikle 112'yi gereksiz yere aramamaları gerektiğini ve bunun belirli cezaları olduğunun altını çiziyoruz. Çünkü 112'ye çok gereksiz çağrılar geliyor." şeklinde konuştu
"Ambulansla giden her can bizler için çok kutsaldır"
Ambulansa yol vermenin insan yaşamı için çok önemli ve kutsal bir görev olduğunun bilincini ve önemini çocuklara anlatmaya çalıştıklarını kaydeden 112 Sağlık Teknisyeni Emine Civelek, "Halkımızdan yollarda ambulanslara yol vermelerini istiyoruz." dedi.
"Yaşama yol ver" projesi kapsamında ilköğretim okullarında bu eğitimi vererek çocukları bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Civelek, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bilinçlenmeleri çok önemli. Çünkü çocuklar evde anneleri ile yalnız kalabildiği için bu bilinci aldıklarında bir yaşamı kurtarmamız çok daha kolay olacak. Eğitimin başı çocukları eğitmekten geçiyor. Sağlık Bakanlığımız da bu kapsamda bizlere toplumu eğitme görevini verdi. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Ambulansla giden her yaşam, her can bizler için çok kutsaldır. Bu bilinci alan çocukların bütün bir topluma faydalı olacağını düşünüyoruz. 'Ambulansa yol vermek yaşama yol vermektir.' sloganını bütün çocuklara öğretmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Ambulansı gereksiz yere aramamalıyız"
İl sağlık Müdürlüğünden gelen sağlık çalışanlarının okullarının konferans salonunda kendilerine bilgilendirmede bulunduklarını belirten Fatma Tekavut, "Hangi durumlarda ambulansı aramamız ve aramamamız gerektiği söylendi. Eğer evde bizlerden büyük biri yoksa bizlerin araması gerektiğini aksi halde bu işi büyüklere bırakmamız gerektiği söylendi. Ambulansı gereksiz yere meşgul etmemeliyiz, trafik kazalarında yapmamız gerekenleri anlattılar, ablalarımız her şeyi çok iyi açıkladı." ifadelerini kullandı.
3'üncü sınıf öğrencisi Azel Yüksek ise "Acil durumlarda nasıl hareket edeceğimizi, onları nasıl arayacağımızı öğrettiler. 112'yi aradığımız zaman hastanın durumu hakkında nasıl bilgi vereceğimizi, özellikle adresimizi çok iyi bilmemiz gerektiği öğretildi. Ben ambulansın içini çok merak ediyordum, bizlere ambulansı gezdirip içerisindeki malzemeleri tek tek anlattılar ve ardından balon, broşür, kitap dağıttılar." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)