Şimşek`ten Batman`a `Teşvikli` Mesaj
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde 204 bin 292 işletmeye 11,3 milyar lira kredi faiz desteği verildiğini bildirdi.
Şimşek, KOSGEB, TÜMSİAD ve MÜSİAD tarafından Yeni Kültür Merkezi`nde düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi sertifika töreni açılışında yaptığı konuşmada, işçilerin Emek ve Dayanışma Günü`nü kutladığını, bir Hadisi Şerif`te ifade edildiği gibi alın teri kurumadan ücretin ve hakkın ödendiği bir anlayıştan geldiklerini belirtti.
1 Mayıs`ın Türkiye`de uzun yıllar gayriresmi olarak kutlandığını, resmi bayrama dönüşmesinin kendi hükümetlerine nasip olduğunu hatırlatan Şimşek, bayramın barış ve kardeşlik içinde, bayram havasında kutlanmasını diledi.
Katıldığı törenin de İşçi Bayramı`na denk geldiğini, iki bayramı bir arada kutladıklarını kaydeden Şimşek, Batman`da 150 gencin girişimcilik öğrendiğini, bu imkanın da devlet, KOSGEB ve diğer paydaşlarca tanındığını bildirdi.
-KOBİ`lerin önemi-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , KOBİ`lerin, ekonominin motoru ve lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Türkiye`deki işletmelerin yaklaşık 99`unu KOBİ`lerin oluşturduğunu en az 1 en fazla 9 çalışana sahip mikro ölçekli işletmelerin Türkiye`deki toplam işletmelerin yüzde 82`sini oluşturduğunu belirtti.
İstihdamın asıl yükünü KOBİ`lerin çektiğini kaydeden Şimşek, ``KOBİ`lerin istihdamdaki payı neredeyse yüzde 78`dir. TÜİK`in 2010 verilerine baktığınız zaman ihracatın yüzde 60`ını, ithalatın yüzde 42`sini KOBİ`lerimiz yapıyor. Ancak KOBİ`lerimizin birtakım önemli sorunları var. Bunlardan en önemlisi de finansmana erişimdir. Toplam kullandırılan kredilere baktığınız zaman KOBİ`lerin payı yüzde 26 civarındadır. Finansmana erişim konusunda KOSGEB`in verdiği destek çok önemlidir. Sadece iş kurmayı öğretmiyor. Aslında faiz desteği de sağlıyor`` diye konuştu.
Yetersizlikten dolayı firmaların yüzde 80`inin ilk 5 yılında, yüzde 96`sının 10 yılını tamamlamadan yok olduğunu anlatan Şimşek, KOSGEB`in projeleri desteklemesi, daha işin başında girişimcileri eğitmesi ve verdiği desteklerle firmaların ömrünü uzattığına dikkati çekti.
Bakan Şimşek, geçen yıl 19 bin firma ve işletmeye KOSGEB destek programlarında 177 milyon liranın üzerinde bir destek sağlandığını belirterek, faiz desteğine bakıldığı zaman da yine 48 binin üzerinde firmaya 170 milyonun üzerinde bir desteğin söz konusu olduğunu aktardı. 2011 yılında toplamda 69 bin firmaya 348 milyon liralık destek sağlandığını, kredi destek faizlerinin ise 2,6 milyar lira civarında olduğunu dile getiren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
``AK Parti hükümetleri öncesinde 1990-2002 dönemlerinde 4 bin işletmeye 14,5 milyon liralık destek yapılmıştır. 2003-2011 döneminde destek miktarı 466 milyon liraya çıkarak yani 32 kat artarak ciddi bir desteğe dönüşmüştür. Yararlanan işletme sayısı da 92 bin 542. Bu da 23 kat bir artışı ifade ediyor. Kredi destek faizleri daha önce yokmuş. AK Parti hükümetleri zamanında 204 bin 292 işletmeye 11,3 milyar lira kredi faiz desteği verilmiş. Bunu daha da artırmamız gerektiği de ortada. Maliye Bakanlığı olarak da bunu artırma çabasındayız.``
-Petrol ve doğalgaz ithalatı-
Türkiye`nin geçen yıl petrol ve doğalgaz ithalatına 54 milyar dolar ödediğini ifade eden Şimşek, bu yıl fiyatların daha yüksek seviyede seyretmesi durumunda bunun 60 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
İthalatın önemli bir kısmının enerji ithalatı olduğuna işaret eden Şimşek, ``Ama ben bunu bir dezavantaj olarak görmüyorum. Neden? Bu salondaki kardeşlerimden dolayı. Çünkü bugün sertifikalarını alacak bu kardeşlerimiz sayesinde inanıyorum ki, petrol kuyularına ihtiyacımız da yok. Yeter ki biz siyasi istikrarla birlikte milleten aldığımız kaynakları milletin önünü açacak, istihdamı, üretimi, yatırımı artıracak şekilde kanalize edelim. AK Parti hükümetleri döneminde de hep bu yapılmıştır, yapılmaya da devam edecektir`` diye konuştu.
-Teşvik Yasası-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sistemi ve kamuoyundaki tepkilere değinirken, cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimine gittiklerini vurgulayarak şunları söyledi:
``Dikkatimi çekti. Bir iki gündür basında, `Efendim teşvik sistemi yeterince radikal değil. İşte otomotiv sektörüne bir şey yok` gibisinden. Hakikaten anlamakta zorluk çektiğimiz birtakım açıklamaları okuyoruz ve çok şaşırıyorum. Ya bu arkadaşların teşvik sisteminden haberleri yok ya da oturup çalışmamışlar. Bölgede yatırım yapmak isteyen bir girişimci 100 lira yatıracak. Biz devlet olarak kendisine 116 lira destek vereceğiz. Daha önce böyle bir teşvik sistemi Türkiye`de uygulamaya konulmamış. Bundan daha radikal ne olabilir? Yani belki cebine harçlık koymak lazım. Geçmişte bu da yapılmış ama bunlar başarılı olmamış. O tür uygulamalar 1980`li yıllarda istismar edilmiş. Biz rasyonel girişimciye destek veriyoruz.``
Son 10 yılda petrol fiyatları 5 kat artmasına rağmen Türkiye`nin milli gelirini üçe katladığını da anlatan Şimşek, milli gelirin 230 milyar dolardan 770 milyar doların üzerine çıktığını, bütün meselenin birlikte çalışmaktan kaynaklandığını sözlerine ekledi.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise, 2010 yılında önemli bir değişim yaşadıklarını ve tüm KOBİ`leri desteklemek amacıyla 81 ilde olmak istediklerini belirtti.
Konuşmaların ardından kursa katılan 150 kişiye sertifikaları verildi.
Buradan ayrılan Bakan Şimşek, Malikane Tesisleri`nde Batmanlı iş adamlarıyla basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Şimşek, iş adamlarıyla yaptığı toplantının ardından iki aileye taziye ziyaretlerinde bulundu daha sonra da uçakla İstanbul`a hareket etti.
AA