• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Aramayı ve bilgiye ulaşmayı bilen öğrenci yetiştirmemiz lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2023 Eğitim Vizyonu Batman Çalıştayı TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda düzenlendi.

Batman Valisi Hulusi Şahin ile eşi Ebru Şahin, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, şube müdürleri, okul yöneticileri ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşti.

2023 Eğitim Vizyonu Batman Çalıştayı ile ilgili tanıtım filmi ile başlayan çalıştay, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran açılış konuşmasıyla devam etti. Çalıştayda Batman Valisi Hulusi Şahin de bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Şahin, "2023 vizyonu belgesini heyecanla karşıladık. Eğitim ile ilgili davası olan derdi olan herkes gibi sayın bakanımızın eğitimden geliyor olması, konulara vakıf olması bu vizyonun ortaya konmasında da etkili oldu. 2023 vizyonu sadece eğitim ile ilgili bir vizyon değildir. Üretimden sanayiye, tarımdan turizme kadar tüm alanları kapsıyor. Ama bu konuda derli toplu bir çalışma içerisine giren 5 sene kalmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Bu yönden de camiayı kutluyorum." dedi.

"Aramayı ve bilgiye ulaşmayı bilen bir öğrenci kitlesi yetiştirmemiz lazım"

Milli Eğitim Bakanlığının dev bir teşkilat olduğunu söyleyen Şahin, "Bir milyona yakın personeli var. Bunların çok büyük bir bölümü öğretmen yani hemen hemen tamamı üniversite mezunu, eğitimci. Bu hususta söylesek sözü olan ve tecrübesi olan insanlardır. Bu kaynağı kullanmamak çok büyük bir yanlış olurdu. Bu kaynağı bu çalıştaylar kullanacaklar. Biz tekrar talebe üretmeye başlayalım. Yani talep eden öğrenen biraz pasif kalıyor. Talep eden olsun. Öyle bir eğitim sistemi kuralım ki 'ben size şunları şunları öğrenmeniz gerektiğini söylüyorum ve öğretiyorum bunları öğrenin daha ötesini de kurcalamayın. Zararlı olabilir.' Bu yaklaşımı bir kenara bırakmamız lazım. Bizim neyi nerede bulunması gerektiğini bilen aramayı ve bilgiye ulaşmayı bilen bir öğrenci kitlesi yetiştirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.  

"Bilgide kirliliği ortadan kaldırmak gerekir"

Artan bilginin içinde temiz bilginin alınması gerektiğine vurgu yapan Şahin, "Geldiğimiz noktada artık bilgiye ulaşmak kolay fakat bilgiyi analiz etmek ve bilgide kirliliği ortadan kaldırmak gerekir. Onun süzüp doğru bilgiye ulaşmakta problem var. Büyük bir bilgi çağında yaşıyoruz. Her yerden bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Bunların içerisinde doğrular da var yanlışlarda var. Asıl bu çeldiricilere yönelik olarak çocuklarımızı yetiştirmemiz lazım. Yoksa 'bunu ben öğretiyorum bunu bil öbürlerini de aman kulak asma' öyle bir dünya yok. Kesinlikle çocuklarımız o tür bilgilerden etkileniyor. Geçenlerde hatırlıyorsunuz bir deizm tartışması oldu. Siz doğru düzgün çocuklarımıza doğru bilgiyi ya da bilgiyi analiz etmeyi süzmeyi doğruyu yanlıştan ayırma yetkisini vermezseniz çocuklar sapabilirler. Çeldiriciliğin çok olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bence eğitim vizyonunda temel yaklaşım bu olmalıdır." şeklinde konuştu.

"İnsan kaynağımızı iyi yetiştirdiğimiz zaman çok başarılı olduk"

"En büyük davamız eğitim davasıdır. En fazla gayret edeceğimiz dava uğraş eğitim alanındadır." diyen Şahin, konuşmasının sonunda şunlar aktardı:

"Her 10 liramızın 7 lirasını her 10 saatimizin de 7 saatini eğitime ayırmak zorundayız. Bu sadece eğitimcilerin işi değildi. Sanayicisinden yöneticisine kadar her paydaş bu konuda tüm gayretini göstermesi lazımdı. Tüm fedakârlıklarımızı yapmamız lazım. İnsan yetiştirmekten başka şansımız yok. Biz öyle çok yeraltı zenginlikleri olan altını, petrolü olan bir toplum değiliz. Bizim en büyük kaynağımız insandır. İnsan kaynağımızı iyi yetiştirdiğimiz zaman çok başarılı olduk. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Kötü değiliz kendimizi küçümsemeyelim biz İtalya'dan Çin'e kadar dünyanın bu büyük coğrafyasında üretim yapan tek ülkeyiz. İmalat sanayisi olan bir vidayı bu söylediğim yerlerden başka her halde Türkiye dışında kolay kolay yapamazsınız. Bu bizim başarımız ama yetmez. Hedeflerimiz çok büyük. 2023'te ve 2023 sonrasında gerekten Türkiye dünyanın en iyi ilk 10 ekonomisi içerisine girmeyi hedefliyoruz. Bunu çalışarak yapacağız başka yolu yok."

"Maalesef eğitim olarak biz geride kaldık"

Yaptığı konuşmada İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, "Malumunuz olduğu üzere bundan 80 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Sayı Bakanımız 2023 vizyonunu kamuoyuyla paylaştılar. 80 günlük süreç içerisinde Türkiye'de en çok tartışılan ve en çok konuşulan halen de tartışılmaya ve konuşulmaya devam edilen bir konudur. Bakanlığımız sömestr döneminde 2023 vizyonuyla ilgili Türkiye geneli bir çalıştay yapacaklar. Bunun öncesinde tüm il ve ilçelerde raporlar istediler. Batman olarak biz de 5 ilçemizde yaptığımız çalışmaları rapor haline getirdik. Bugün de burada eğitimci arkadaşlarımızla il raporunu hazırlayıp bakanlığa takdim edeceğiz." dedi.

Türkiye'nin eğitim olarak geride kaldığını söyleyen Kurtaran, "Maalesef şu anda ülkemizin ekonomik büyüklüğü, siyasi gücü ve ağırlığıyla eğitimimiz aynı oranda değil. Maalesef eğitim olarak biz geride kaldık. Eğitim öğretim sisteminin hedefinin aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim bireylerini yetiştirmek olması gerekir. Zaman zaman bunların birini ya da ikisini maalesef ihmal ettik. İnşallah bu vizyon ışığında aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim bireyler yetişecekler. Bugün burada 19 ana başlığın altında 44 yan başlığını tartışacağız." ifadelerini kullandı.

Çalıştay, Rehberli Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Zafer Korkmaz'ın yaptığı sunum ile devam etti. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir