• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
 "Dijital Devrim Sanayi Devrimi`nden 100 kat daha etkili"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa Gazeteciler Birliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Kent Konseyi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yerel Medya ve Dijitalleşme" temalı panel düzenlendi.

Şair Nabi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak Yenişafak Gazetesi yazarı Kemal Öztürk ve Mustafa Ekici katıldı.

Konuşmasının başında Sanayi Devrimi'ne değinen Yeni Şafak Gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Sanayi Devrimi'nin hayatımızı kökten değiştirdiğini kaydetti. Öztürk, " Sanayi Devrimi'nde fabrikalar kuruluyor, bant sistemleri kuruluyor, ürünler çok hızlı bir şekilde üretiliyordu. Matbaa da Sanayi Devrimi'nin bir ürünüdür. Trenler,  arabalar, çelik, top ve tank da sanayi devrimi ürünüdür. Bundan 150 sene önce hayatımızı tamamen değiştiren bir Sanayi Devrimi yaşamıştık. Onun etkileri 100 yıl boyunca devam etmişti. Biz Müslümanlar olarak, Osmanlı olarak, Sanayi Devrimi'ni kaçırdık. Bugün Sanayi Devrimi'ni kaçıran Osmanlı eleştirisi yapıyoruz. Aslında biz de çok benzer bir devrimin tam ortasındayız." dedi.

"Bir devrimin ortasındasınız"

Bilim adamlarının günümüze "Dijital Devrim" dediğini hatırlatan Öztürk,  "Sanayi Devrimi'nden sonraki aşamaları hesaba katan bilim adamları şu anda yaşadığımız döneme dijital devrim diyor. Aslında tam olarak bir devrimin ortasındasınız. Eskiden yaşı müsait olanlar bilirler. Adliyelerin, postanelerin önünde arzuhalciler vardı. Elleriyle daktilo yazarlardı, hattatlar böyle yapardı. İşte o hattatlar Sanayi Devrimi olduktan sonra matbaanın bulunması ile işlerini kaybettiler. Matbaanın gelmesine en çok direnenler Osmanlı'da hattatlar oldu. Herkes dindar hocalar olduğunu zannediyorlar ama en çok hattatlar engel oldu. Çünkü işsiz kaldılar. Benzer olayı bugün biz yaşıyoruz. Dijital devrim ile birlikte gazeteler kapandığı için birçok insan işsiz kaldı. Bu dijital devrime en çok medya sektöründe direnenler de bu devrimi anlamayanlardır. Aslında Tsunami gibi bir şey geliyor. İnsan onun karşısına çıkıp, karşı koymaya kalkıyor, bu da onu yıkıp geçiyor." ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki bu gazeteleri bir süre sonra sadece müzelerde göreceğiz"

Dünyadaki birçok popüler gazeteyi sinevizyon ekranında gösteren Öztürk, "Bu gazeteler şu anda kâğıda basılıyor. Bunlar içerisinde 'Independent' kâğıda basımı durdurdu. Şu anda sadece dijital ortamda yayın yapıyor. Türkiye'de de bazı gazeteler şu anda kâğıda basımı durdurdu. Türkiye'de 'Habertürk' ve 'Vatan Gazetesi' dijital ortama geçti. Radikal Gazetesi tamamen yayınını durdurdu. Bu sene bu sayının daha da arttığını göreceksiniz. Dünyadaki bu gazeteleri bir süre sonra sadece müzelerde göreceğiz. Ben bu iddiayı birkaç sene önce ortaya attığımda herkes bana çok karşı çıkmıştı ve inanmamıştı." dedi.

"Dijital Devrim,  Sanayi Devrimi'nden 10 kat daha hızlı, 100 kat daha etkilidir"

Bundan 15 ya da 20 sene önce kullandığımız birçok cep telefonu ve bilgisayarı bugün eskidiği için kullanmadığımıza dikkat çeken Öztürk, "Diyelim ki bir telefon, cep telefonu müzesi açsak.  Nokia 8110 telefonu vardı? Ya da kapaklı Motorola telefonlar vardı, içinden anten çıkıyordu. Bunları bu müzeye koyar mıyız? Koyarız çünkü kullanmıyoruz. Sanki size çok eski tarih öncesinden bahsetmiş gibi oluyorum. Aslında size 20, hatta 15 sene öncesinden bahsediyorum. Bir telefon müzesi açsak bugün 15 sene önceki bir cep telefonumuzu müzeye koyarız, sergileriz, kimse de bizi yadırgamaz. Çok hızlı şekilde değişiyor ve eskiyor. Dijital Devrim,  Sanayi Devrim'inden 10 kat daha hızlı, 100 kat daha etkilidir. O nedenle bugün elinizde tutmuş olduğunuz gazeteleri çok kısa bir süre sonra sadece müzelerde göreceksiniz. Küçük çocuğunuzu elinden tutup basın müzesine götüreceksiniz. Orada bu gazeteleri gösterip,  'Bak yavrucuğum biz bu gazeteleri bayiden satın alırdık, ondan sonra kâğıdı açar okurduk. Bunu anlatacaksınız. Bunu yaptığınızda da beni hatırlayacaksınız." dedi.

"Hepimiz birer gazeteci olmaya başladık"

Günümüzde kameralı cep telefonları ile çekilen görüntülerin sosyal medyada kolayca paylaşıldığını hatırlatan Öztürk, "Hepimiz birer gazeteci olmaya başladık. Buna vatandaş gazeteciliği deniliyor. Buradan bir fotoğraf çektiğimde, Twitter'a koyduğumda, altına da bir iki cümle yazıp, 'Urfalılar dijital Devrime çok ilgi gösterdi, salon tıka basa doldu',  diye tweet attığımda bu bir haber oluyor. Sizde bir gazeteci oluyorsunuz." dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir