• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Türkiye`de 11 milyon kişi oyuna para harcıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL

Gaming İstanbul (GIST) Fuarı Direktörü Cevher Eryürek, Türkiye'deki dijital oyun sektörüne ve dijital oyun fuarı Gaming İstanbul'a ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye`nin en büyük uluslararası ölçekli dijital eğlence ve oyun fuarı Gaming İstanbul`un dördüncüsünü bu yıl, 31 Ocak 2019 Perşembe günü Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi`nde yapacaklarını belirten Eryürek, fuarın, 3 Şubat 2019'a kadar devam edeceğini söyledi.

Fuarla oyuncuların yanı sıra oyun dünyasının profesyonellerini de Geliştirici Konferansları ile Türkiye`ye toplayacaklarını anlatan Eryürek, "Ülkemiz genç bir nüfusa sahip ve bu, oyun pazarını büyük ölçüde şekillendiriyor. Türkiye'de oyun ihracatı 2017`de yüzde 40 büyüyerek 775 milyon dolara ulaştı. Sektör 2018'i muhtemelen 1 milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak. Henüz rakamlar açıklanmasa da bu öngörüyü yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

- "Oyun ihracatında yıllık 2 milyar dolar seviye bekleniyor"

"Türkiye'de 20 milyon mobil, 11 milyon PC/konsol oyuncusu var. Bunların yüzde 61`i, yani 11 milyon kişi de oyuna para harcıyor. Dünyada Rusya ve Polonya`dan sonra, oyun başında en çok vakit geçiren üçüncü ülkeyiz." bilgilerini veren Eryürek, Türkiye`de oyunların kullanıcılar tarafından özümsendiğini söyledi.

Eryürek, "Bir Türk oyun şirketi olan Peak Games, elindeki oyunların bir kısmını 100 milyon dolara bir dünya devine, Zynga`ya sattı. Bu sayede Zynga gibi bir dev Türkiye`de ofis açmış oldu. Yine Zynga 2018'in Mart ayında 250 milyon dolara Gram Games adlı Türk mobil oyun şirketini de aldı. Son yıllarda Türk oyun şirketleri yüz milyonlarca dolar seviyesinde satışlara konu oldu.

Bu konuda ciddi bir potansiyel var, Ekonomi Bakanlığımızın geçen yılki açıklamasına göre oyun ihracatı 2016`ya göre yüzde 40 büyümeyle 700 milyon dolara ulaştı. 2020 yılına kadar Türkiye`nin oyun ihracatında yıllık 2 milyar dolar seviyeye ulaşması bekleniyor. Bunun için gençlerin doğru yönlendirilmesi çok önemli." 

Türkiye'de Bahçeşehir Üniversitesi`nin yanı sıra, Bilgi Üniversitesi, İpek Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi`nde oyun geliştirme ile ilgili bölümlerin eğitim verdiğini anlatan Cevher Eryürek, "Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de sırada, diye biliyorum. Türkiye`de bağımsız oyun stüdyoları dahil 600 kadar irili ufaklı şirket oyun geliştiriyor." bilgisini verdi. ,

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir