• DOLAR 32.501
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2420.321
  • ...

ELAZIĞ- Elazığ-Yarımca`da, Enerji Santrali Projesi gerçekleştirilecek. Ferrokrom Tesisleri`nde temeli atılan baca gazından elektrik üretimi projesinin yatırım bedelinin 30 milyon Euro olacağı belirtildi. Yıldırımlar Ferrokrom AŞ Yönetim Kurulu Başkanı R. Yüksel Yıldırım, Eti Krom AŞ Ferrokrom Fabrikası`nda kurulu iki adet ark ocağının baca gazlarının ısısından faydalanarak elektrik üretecek olan, 5,5 MW kapasiteli elektrik üretim tesisinin temelinin atıldığını söyledi.

 

Yıldırım," Teknik olarak karşılığı `Proses Isısı Kojenerasyon Tesisi` olan proje ile 600°C sıcaklığındaki ark ocağı baca gazları, proses ısısı kojenerasyon tesisi üzerinden sağlanacak, elektrik üretiminden sonra,200°C`nin altına düşürülecek ve elektrostatik filtrelerden geçirildikten sonra, hava kalitesi kontrol yönetmeliği kriterlerine uygun emisyonlardaki gazlar, atmosfere tahliye edilecektir. Ark ocaklarında, ferrokrom temini maksadıyla yapılan ergitme işlemi sırasında toz halinde kaçan ham madde parçacıklarının üretime kazandırılması amacıyla da yürütülen bu projede; soğutma işleminin atık ısı kazanı (buhar üreticisi) üzerinden buhar elde edilmesiyle yapılması ve buharla tahrik edilen buhar türbini üzerindende 5,5 MW elektrik enerjisi üretilmesi planlanmakta, böylelikle de enerji geri dönüşümü ve tasarrufu da hedeflenmektedir" dedi.

 

Yıldırım, "Projenin kendini amorti etme süresinin kayda değer bir uzunlukta olması ve yüksek yatırım maliyeti gibi durumlar söz konusu olsa da Yıldırım Holding AŞ olarak yapılan bu yatırımın memleketimize olan manevi borcumuzun bir karşılığı olduğunu düşünmekteyiz. Aynı zamanda bu proje; tesisteki tüm çalışanlarımıza, yörede yaşayan vatandaşlara, tüm canlılara ve doğaya, kısaca ifade etmek gerekirse tüm çevreye olan sorumluluğumuzun gereğidir. Çevresel etkilerin en düşük seviyeye indirilmesi; büyüme ve kalkınma ekseninde hızla ilerleme hedefindeki ülkemiz sanayicilerinin `önce çevre, önce insan` felsefesi doğrultusunda her zaman, ilk sırada gözetmeleri gereken temel gayelerden biri olmalıdır" dedi. (Ebu Bekir Alkan-İLKHA)