• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Türkiye'deki kamu işçisi alımları, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) üzerinde yapılıyor. İşçi alımına ilişkin ilanlar İŞKUR'un sitesinden ilan edilip listeler şube binalarında asılırken geçici, daimi ve Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) kapsamında belirtilen kontenjanın onlarca katı başvuru yapılıyor. Kura sonrası birçok kişi ismi çıkmadığı için hayal kırıklığına uğruyor.

Mardin merkez ve ilçelerinde, İŞKUR aracılığıyla açılan daimi ve geçici işçi kadrolarına başvuran ancak yıllardır isimleri çıkmayan vatandaşlar da mağdur olduklarını belirterek iş talebinde bulundu, istihdam alanlarının genişletilmesini istedi.

 İŞKUR Kızıltepe İlçe Müdürlüğü önünde toplanan vatandaşlar da kura sonrası işe alınanların listesine bakarak bir umut isimlerini aradı ancak çoğu hayal kırıklığına uğradı.

Kurada ismi çıkmayan vatandaşlardan Hamit Demir, kiralık bir evde oturduğunu ve işsiz olduğunu belirtti.

Demir, "Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil miyiz? Neden bizi işe almıyorlar. Hangi kapıyı çalıyorsak yüzümüze kapanıyor. Kaymakama, Valiye gidiyoruz ama bir çözüm bulunamıyor. Şimdi ben nereye, kime gideyim? Neden bize yardım etmiyorlar? Biz fakiriz diye rezil mi olalım? Zenginler, rezil olmamız için iş bulmamıza engel mi oluyorlar? İşe girenlerin hepsi torpil ile giriyorlar, bizim de torpilimiz yok. Allah'tan başta kimsemiz yok, ne yapalım. 2016 yılından beri kendimi İŞKUR'a kaydediyorum ama bir türlü işe giremedim.  Bizler sadece iş istiyoruz, alın terimizle ekmeğimizi kazanmak istiyoruz." dedi. 

Engelli kontenjanından işe girmek isteyen Mehmet Ali Aydın da İŞKUR'a kaydını her yaptırdığında umutla eve gittiğini, ancak umutlarının kısa sürdüğünü dile getirdi.

"Kötü yollara düşmek istemiyoruz"

Tek dertlerinin iş olduğunu, işten başta bir şey istemediklerini aktaran Selahattin Çıkman ise şunları söyledi:

"Biz, hırsızlık yapalım, demiyoruz. Kötü yollara düşmek istemiyoruz. Biz kiralık evlerde oturan fakirleriz ve yardım falan da istemiyoruz, tek isteğimiz var o da iştir. Alın terimizle çocuklarımızın geçimini sağlamak istiyoruz. Çok mu şey istiyoruz? Vali ve Kaymakama derdimizi anlatıyoruz ama boş. İsmimizi yazıyoruz ama maalesef çıkmıyor." 

"Bu yaştan sonra hırsızlık mı yapalım"

50 yaşında olduğunu ve işsiz olduğunu ifade eden başka bir vatandaş ise defalarca İŞKUR'a müracaat ettiğini ancak şu ana kadar bir iş bulamadığını söyledi. Bir çare bulunmasını isteyen vatandaş, "Bu kadar kişi işsizdir, hepsinin çoluk çocuğu var, böyle işsiz olur mu? İş arıyoruz ama bulamıyoruz. İŞKUR'a gelip iş istiyoruz ama bir türlü şans bize gülmüyor. Ne yapalım, bu yaştan sonra hırsızlık mı yapalım?" ifadelerini kullandı.

"Bu adalet midir?"

Kiralık evde ikamet ettiğini ve 5 öğrencisinin de olduğunu söyleyen İbrahim Aslan da eşinin de hasta olduğunu söyledi.

Aslan, "Benden başka çalışacak kimsem yok, ben de hastayım. Bel fıtığı ve Hepatit B hastalığım var. Eşim hasta, depresyon ilaçları kullanıyor. 4 senedir başvuruyorum ama ismim çıkmıyor. Neden peki? Bu adalet midir? Kiralık evde 5 öğrencim var. Biri liseye, 3'ü ortaokula, biri de ilkokula gidiyor. Hiçbir gelirim yok." dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)