• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Poşete alternatif üretmemiz lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm alışveriş merkezlerinde ücretli poşet uygulamasına geçildi. Manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki plastik poşetler, 25 kuruşa satılıyor.

Kimi vatandaşların olumlu kimi vatandaşların tepki ile karşıladığı uygulama Türkiye gündemini meşgul etmeye devam ederken Gaziantep Büyükşehir Belediyesi düzenlemeye destek vererek vatandaşlara ücretsiz bez alışveriş torbası dağıttı.

Kentteki bir markette düzenlenen ücretsiz bez torba dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, naylon poşetlerle ilgili meselenin para meselesi olmadığının ve tamamen çevre meselesi olduğunu söyledi.

Düzenlemenin marketlerde poşet kullanımını azaltmak amacıyla oluşturulduğunu ve bu kapsamda da "Yükselen Gaziantep" kampanyasını başlattıklarını anımsatan Şahin, kampanya çerçevesinde kentteki vatandaşlara 600 bin adet ücretsiz bez alışveriş torbası dağıtacaklarını belirtti.

Türkiye'de bez torba kampanyasını başlatan ilk il olan Gaziantep'te zamanla da bez torba sayısını ve ebatlarını da geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Şahin, çevrenin korunması gerektiğini belirterek, ellerinden geldiğince projeye destek olacaklarını söyledi.

Şahin, Türkiye genelinde 2 yıl önce yapılan sıfır atık çalışmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatıldığını hatırlatarak, "Çok önemli bir çalışma ve Avrupa bunu tam 50 yıldır yapıyor. Çevreyi korumamız, suyu korumamız, toprağı korumamız lazım. Kendi sağlığımızı korumamız lazım. Çünkü dünya, çevre, su, toprak, çocuklarımız ve bedenimiz bize emanet. Geleceğe daha iyi bir dünya ve daha iyi bir çevre bırakmamız için çalışmamız, gücümüzü birleştirmemiz lazım." dedi.

 Sıfır atığın çok önemli projelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Şahin, "Bugün Türkiye'de en iyi uygulayan şehirlerden bir tanesiyiz. Kaynağından ayrıştırıp kâğıdı kâğıtla, camı camla ve organiği de organikle toplayıp bundan sonra da geriye kalan kısmı ekonomiye kazandırma noktasında da önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda en iyi çalışan şehirlerden bir tanesiyiz. Kentteki kamu kurumlarında, hastanelerde, okullarda çok önemli çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mesele para meselesi değil"

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak da bu çalışmanın tüm Türkiye'de uygulanması gerektiğini de belirten Şahin, "Hükümetimiz marketlerde naylon poşetlerle ilgili önemli bir karar aldı. Bundan böyle poşetleri kullanacaksak ya parasını ödeyeceğiz ya da kullanmayacağız. Aslında buradaki mesele para meselesi değil, tamamen bir çevre meselesi. Naylon, doğada erimeyen, yok olmayan, her şeyi kirleten bir hammaddedir. Poşetin, naylonun insan yaşamından daha fazla doğada yaşama ömrü var. 'Poşeti kullanmayalım' dediğimizde alternatif üretmemiz lazım.  Biz, belediye olarak bez torbaları halkımızla buluşturan bir kampanya başlattık. Büyükşehir olarak yine Türkiye'ye öncü olduk. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak 81 ilden de bizler aynı duyarlılığı bekliyoruz. Artık naylon poşet değil bez poşet kullanacağız. Ben çocukken hatırlıyorum ellerimizde fileler vardı. Filelerle pazara giderdik ve o fileler yıllarca kullanılırdı. Aslında bu proje biraz öze dönüş, çevreci ve biraz ekonomi projesidir. Büyükşehir olarak bu kampanyanın ve hükümetimizin arkasındayız.  Toplumumuzun daha az para ödemesi bu kampanyaya daha güçlü destek vermesi için de bez poşetleri artık biz dağıtacağız."şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından market alışverişi yapan vatandaşlara bez alışveriş torbası veren Şahin, daha sonra Emek Mahallesi'nde kurulan cuma pazarında da pazar esnafına ve vatandaşlara torba dağıttı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir