• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Karanlık ve Kanlı 1 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- 1 Mayıs 1977 İşçi Bayramında işçiler, gösteri alanına yürümek için Unkapanı ve Beşiktaş'tan Taksim meydanı'na doğru yürüdüler. Türkiye'nin diğer illerinden gelen işçilerde Taksim Meydanı'na akın ederek meydanda yaklaşık 500 bin gösterici toplandı.

 

DİSK Başkanı Kemal Türkler'in yapacağı konuşma metni konuşması öncesi basın ve metni talep edenlere dağıtıldı. Kahrolsun Faşizm-İşçi Emekçi Omuz Omuza, sloganları arasında konuşmasını sürdüren o dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler, "Burası 1 Mayıs alanı olsun mu?" sorusuna evet diyen yüz binlerin cevabı sonrası işçilerin üzerine ilk ateş Sular İdaresi'nin çatı katından açıldı. Ateş açma parolası Kemal Türkler'in "Burası 1 Mayıs alanı olsun mu?" sorusuydu. Açılan ateş; çevre otel katları, beyaz Renault marka araç ve şuan ki adı Etap Marmara olan otelin bazı katlarından açılan ateş ile devam etti. Taksim Meydanı'nın çevredeki çıkışları araçlarla dolu olduğundan işçiler Kazancı Yokuşu'ndan aşağıya doğru kaçışmaya başladı.

 

Siren ve silah seslerinin oluşturduğu panik havasıyla, polis panzerleri kalabalığa ateş açanlara değil de açılan ateş sonucu kaçışan kalabalığa rastgele üzerlerine sürüldü. Bir kamyonun tıkadığı Kazancı Yokuşu'nda izdihamı artırmak için bir daha ateş açılarak polis panzerleri göstericilerin üzerlerine sürüldü. İnsanlar büyük bir panikle birbirini ezerek ve boğarak kaçışmaya devam etti.

 

İki dakika içerisinde savaş alanına dönen Taksim meydan'ında 34 ölü ve yüzlerce yaralı insan vardı. Bir kişi polis panzeri altında kalarak, beş kişi açılan ateş sonucu, 28 kişi de ezilerek veya boğularak can verdi.

 

Kanlı 1 Mayıs günü bugüne dek aydınlatılamadı. İddialara göre Kanlı 1 Mayıs olayını yüz binlerin bir araya geldiği işçilerin mücadele ve direniş gücünden korkan devletin ABD devletinin işbirliği ile gerçekleştirdiği. ABD'den getirilen CIA ajanları olay gününün bir gün öncesinden boşaltılan Etap Marmara Oteli'ne yerleştirilerek, olaydan sonra ajanlar ülke dışına çıkarılır. Olaydan sonra ajanlar iz bırakmamak için otel kayıtlarını yok ettiler. Bugüne dek aydınlatılmayan karanlık ve kanlı 1 Mayıs olayı, hala aydınlatılmayı bekliyor. (Ayetullah Turgut-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir