• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Ahlât tarım havzası ülkenin hem ekonomisine hem de istihdamına katkı sunuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahlât Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, onlarca ürün ile yüz binlerce ton verimin elde edildiği Bitlis'in Ahlât tarım havasının hem ülke ekonomisine, hem de istihdamına büyük katkı sunduğuna dikkat çekerek, birçok üründe Türkiye'de iddialı olduklarını belirtti. 386 bin 500 dekar alanda kullanılan tarım arazisinde, yaklaşık 15 bin işçinin, 6 ay süreyle istihdam edildiğini söyledi.

2018 yılında Ahlât tarım havzasında ekilen ürünler ve elde edilen verime ilişkin İLKHA'ya açıklamada bulunan Demirden, bölgenin tarım ve hayvancılığa uygun olduğu vurgusunda bulunarak, "Tabii ki bölgemiz tarım ve hayvancılık için uygundur. Gerçekten başka da yapacak bir şeyimiz yok. Bitlis'in de en büyük havzalarından birisi Ahlat ovası olarak geçmektedir." dedi.

"Ahlat havzası Türkiye'nin ikinci Çukurova'sı"

Ahlat havzasında yetişen ürünlerin bölgenin ihtiyacını karşıladığının altını çizen Demirden, yetişen ürünler hakkında şu bilgilere yer verdi:

"Tabii ki bölgemiz tarım ve hayvancılık için uygundur. Gerçekten başka da yapacak bir şeyimiz yok Bitlis hafızası olarak. Bitlis'in de en büyük havzalarından birisi Ahlat ovası olarak geçmektedir. İlçemizde en büyük üretim buğdaydır. 150 bin dekar alana buğday ekiyoruz. Bundan da yaklaşık 600 bin ton ürün bu yıl elde ettik. Bunda bir sıkıntımız yok. Hepsini sattık. Şeker pancarı, önceleri 20-30 bin dekar alanda üretimini yapıyorduk. Tabii ki bu özelleştirmelerden dolayı şeker pancarı fazla olan cazibesini kaybetti. Bu ya sadece 7 bin 500 dekar alanda şeker pancarı ettik. Bundan da 50 bin ton şeker pancarı elde ettik. Bunu da Erciş Şeker Fabrikasına verdik. Ayrıca kuru fasulyede iddialı bir duruma geçtik. Şu anda Türkiye pazarına da girmiş bulunmaktayız Ahlat markası olarak. Burada paketleme tesislerini de kurduk. Şu an da 50 bin dekar alanda fasulye ekimi yapmaktayız. 20 bin ton bu yıl fasulye elde ettik. Bu yıl için güzel bir rakam bu. 3-4 tane fasulye paketleme ve eleme tesisimizi kurduk. Patates tabii yıllardır bizim vazgeçilmez ürünümüz. Yaklaşık 50 bin dekar alanda patates ekimini yapıyoruz. 150 bin ton civarında ürün elde ediyoruz. Sertifikalı patates tohumunu üretiyoruz ayrıca.  Bunun yanında yem bitkileri dediğimiz yonca, korunga, çay bitkileri olarak büyük bir alana sahibiz. Ayrıca nohut ve mercimekte bir girişimimiz oldu. Onda da başarılı olduk. Ayçiçeğinde deneme aşamasındayız. Ondan da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Ürün çeşidini artırmak istiyoruz bu bölgede."

"Ahlat havzasında hasat zamanı 15 bin işçi çalışıyor"

Hasat zamanında yaklaşık 15 bin işçinin istihdam edildiğini, işçi bulmakta zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Demirden, Ahlat havzası olarak hem ülke ekonomisine, hem de istihdamına büyük katkı sunduklarını ifade etti.

Demirden, açıklamasına devamla, "Bölgemizde hasat zamanı yaklaşık 15 bin işçi çalıştırıyoruz. Bunlar 6 ay boyunca devamlı çalışıyorlar. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. Şu an gerçekten açık hava fabrikası dediğimiz burada çiftçilerimiz 15 bin insana ekmek yediriyor kendilerinin dışında. Ülke ekonomisine katkıda bulundukları gibi, işsizlik sorununa çare oluyorlar gerçekten. Bu çiftçilerimizi kutlamak istiyoruz. Hepsine teşekkür ediyoruz hem ülke ekonomisine, hem de istihdama katkıda bulundukları için." diye konuştu.

Ahıska Türkleri için yapılan bir projenin bakanlığa sunulduğunu hatırlatan Demirden, Ahlat havzasında meyvelerde de iddialı olduklarını, dünyada yetişen ürünleri, burada yetiştirme gayreti içinde olduklarını dile getirerek,  sözlerini şöyle noktaladı:

"Kara çörek otunu yetiştiriyoruz. Bunda da bölgenin ihtiyacını karşılayacağız. Bütün ürünler burada oluyor gerçekten. Çilekte de birkaç yerde başarılı bir çalışmamız oldu. Onda da bir potansiyel yakaladık. Ahıskalılar için bir proje yapılmış, onu da bakanlığa sunduk. Bu da büyük bir projedir. İnşallah bu da geçerse çilekte de tam bir iddialı duruma geleceğiz. Kirazımız da kalitelidir. Pazarda da bir sıkıntımız yok. Elmasıyla, kaysısıyla, ceviziyle ürün çeşidimiz çok. Biraz daha destek istiyoruz. Bu konuda yardımcı olmalarını, rehber olmalarını, bize moral vermelerini istiyoruz. Dünyanın neresinde bir ürün varsa burada yetiştirmeye çalışıyoruz. Hava olarak da gerçekten bu havzada yetişmeyecek bir ürünün olmadığını düşünüyorum. Bu küçük havzayı inşallah Türkiye'de bütün ürünleriyle çalışacağız." (Şükrü Tontaş-İLKHA) 






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir