• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Gaziantep Valiliğini ziyaret etti. Gaziantep Valisi Davut Gül, vali yardımları ve kent protokolü tarafından karşılanan Bakan Turhan, ziyaretinde valilik şeref defterini imzaladı.

Gaziantep'teki koordinasyon toplantısında şehir içinde yürütülen ulaşım altyapı yatırımlarını masaya yatıran ve çalışmalarda gelinen son noktayı öğrenen Bakan Turhan, valilik ziyaretinde, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'den ilçe belediye başkanlarından, milletvekillerinden ve iş adamlarından çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Valilik ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Turhan, demir yolu hatlarının daha güvenli hale getirilmesi için elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemlerini geliştirdiklerini belirterek, bu konuda tüm Türkiye genelindeki çalışmaların yüzde 45'inin tamamlandığını söyledi.

Gaziantep'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye'nin en hızlı kalkınan şehirlerinden olduğunu dile getiren Turhan, kentin 7 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6'nci ili konumunda bulunduğunu belirtti.

Bakan Turhan, böyle hızla büyüyen bir kentin altyapı hizmetlerinin de çok hızlıca gelişmesi gerektiğini belirterek, "Bu manada da Gaziantep'te mevcut kara yolu ulaşım altyapısının geliştirilmesi amacıyla çevre yolu ve D-400 kara yolu üzerindeki bazı kavşakların iyileştirilmesi ve yeni kavşaklar yapılması gerektiği kanaati oluştu. Bununla ilgili Karayolları Genel Müdürü'ne talimatı verdik." diye konuştu.

Turhan, güney demir yolu hattının kentin içinden geçen kısmını hızlı demir yolu ulaşımına uygun hale getirmek amacıyla başlatılan "Gaziray Projesi"nin bir an önce tamamlanması için talimat verdiğini dile getirdi.

"Demiryolu hatlarımızı tamamen iyileştirdik"

"Demir yolu konusu ülkemizin geçmişten beri önemli acı hatırası olan bir konudur" diyen Turhan, son günlerin tartışılan konusu demiryolu sinyalizasyon çalışmaları hakkında bazı bilgiler vererek, şunları söyledi:

"Mevcut demiryolu hatlarımızın rehabilitasyonu, iyileştirilmesi, güvenli ve konforlu bir hizmet sağlanması adına demiryolu hatlarımızın tamamen iyileştirdik. Şimdi bu hatlarımızın daha güvenli hale getirilmesi için, otomasyon adına daha güvenli hale getirilmesi için ve daha ekonomik bir işletme yapılabilmesi için sinyalizasyon sistemlerimizi geliştiriyoruz. Bu konuda Türkiye genelindeki çalışmalarımızın yüzde 45'ini tamamladık Gaziantep, bu bölgede de bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi yüksek hızlı trenle ülkemizi tanıştıran iktidarımız yine bu bölgede de bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor."

Yüksek hızlı treni sadece İstanbul, Ankara ve Konya hattıyla sınırlı tutmayacaklarını belirten Turhan, Ankara- İzmir ve Ankara- Sivas ile Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hatlarındaki çalışmaların da devam ettiğini ifade etti.

Mevcut konvansiyonel hattın şu anda Gaziantep'ten Adana'ya ulaşımı 5 saat 10 dakikada sağladığını, çalışmalar tamamlandığında sürenin 1,5 saate ineceğine işaret eden Turhan, Gaziantep'in deniz yoluyla ulaşımını da sağlamak amacıyla İskenderun Körfezi'ne yolu kısaltacak Dörtyol- Hassa Projesi'nin çalışmalarını tamamladıklarını, 2019 yılı içinde projeye başlayıp Gaziantep'i limana daha kısa ve hızlı şekilde ulaştıracaklarını belirtti.

"Gaziantep havaalanımızın kategori iki seviyesinde ILS cihazı mevcuttur"

Gaziantep'ten havayolu ulaşımında sefer sayısının azlığı ve hava durumundan kaynaklı uçuşların da gecikmeli gerçekleşmesi ya da iptal edilmesi ile ilgili de bilgi veren Bakan Turhan, şöyle devam etti:

"Gaziantep Havalimanında terminallerimizi büyütüyoruz. Şu anda Diyarbakır'dan sonra Gaziantep Havalimanımızda da körüklü tüneller ile yolcularımız direkt olarak terminalden uçağa binme fırsatı yakalayacaklar. Burada altı adet yeni ilave körüklü sistemi içerisinde barındıran terminallerimizin de çalışmalarına başladık ve bunu sürdürüyoruz. Son dönemlerde Gaziantep Havaalanının ILS cihazı ile ilgili olarak yazılı ve görsel medyada bazı gerçeği tam olarak yansıtmayan haberler bilgiler bize ulaştı. Gaziantep havaalanımızın kategori iki seviyesinde ILS cihazı mevcuttur ve çalışmaktadır. Bu konuyu burada özellikle sizler vasıtasıyla kamuoyuna duyurmak istiyorum. Gaziantep Havaalanında birçok havaalanında bulunmayan ILS cihazımız mevcuttur."

"2020 yılı içerisinde yeni terminali yapıp hizmete açacağız"

Turhan, Gaziantep Havaalanındaki yeni terminal inşaatının durduğuna yönelik iddialar hakkında da açıklamalarda bulunarak, "Yine Gaziantep Havaalanında terminallerin büyütülmesi ile ilgili olarak iş durmuş, iş iptal edilmiş gibi bir söylem zaman zaman olabiliyormuş. Gaziantep kamuoyunda bu tür konular konuşuluyor ama bu çalışmalarımız başlamıştır ve devam etmektedir. 2020 yılı içerisinde de inşallah bu yeni terminal yapıp hizmete açacağız. Eski terminalimizi de dış hatlar olarak kullanacağız." şeklinde konuştu.

"Gaziantep'te lojistik merkezle ilgili yer belirleme çalışmalarımız devam etmektedir"

Gaziantep'in ticari anlamda bölgede lider bir şehir olduğunu, bu nedenle Gaziantep bir lojistik merkez kuracaklarını belirten Turhan, "Gaziantep'te lojistik merkezle ilgili yer belirleme çalışmalarımız devam etmekte. Bu bölgenin mevcut ulaşım sistemleri ile entegrasyonunu sağlayacak olan karayolu ve demir yolu ile ilgili bağlantılarla ilgili arkadaşlarımız proje çalışmalarını başlattılar. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Büyük bir sanayisi olan Gaziantep'imizin yakın coğrafyasındaki yaşanan bu bazı sıkıntıların durulmasından sonra bu sanayinin yükü daha da artacak. Ürettiği malların bu bölgelerde pazarlanması daha da önemli hale gelecek. Bununla ilgili şimdiden hazır olmak adına gerekli altyapı projelerini bölgemiz, valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimimiz planlamasını, programlamasını yapıyor. Biz de Ulaştırma Bakanlığı olarak bu tesislerin ulaşım ihtiyacını karşılayacak gerek kara yolu gerekse demiryolu projelerimizi üretip hızlı bir şekilde devreye almamız lazım." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)