• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Türkiye`nin yerli siber kalkanı: Ahtapot
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yerli Siber Kalkan Ahtapot, Milli İşletim Sistemi Pardus için geliştirildi.

Derinlemesine savunma için ihtiyaç duyulan siber güvenlik bileşenlerinin entegre edildiği bir sistem olan Ahtapot, kuvvet komutanlıklarından birinin karargahına yönelik gerçekleştirilen siber saldırıya geçit vermedi.

NATO`DAN DA TAM NOT ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahtapot`un siber saldırıyı başarıyla engellediğini ve NATO tatbikatına dahil edildiğini söyledi.

Kritik birçok kurumun bilişim sistemlerini saldırılara karşı koruyan Milli Siber Kalkan Ahtapot, NATO`dan da tam not aldı.

Milli Savunma Bakanlığı, birçok kamu hastanesi ve belediyede milli işletim sistemi Pardus`u kullanılıyor. Pardus, askeri güvenlik gerektiren ortamlarda ve devamlılığın hayati önem taşıdığı ameliyathanelerde görev yapıyor.

TÜBİTAK ve HAVELSAN`ın işbirliğiyle dışa bağımlılığı azaltan proje için 20 milyon lira harcandı. Sadece FATİH Projesi için geliştirilen Pardus sürümü ile 35 milyon dolar tasarruf sağlandı.

Kaynak: TRT Haber

AHTAPOT HAKKINDA

NEDİR?

Siber güvenlik önlemlerinin başarıya ulaşabilmesi için uyulması gereken önemli kurallardan biri, bilişim sisitemi içinde yer alması gereken tüm siber güvenlik bileşenlerinin sisteme dahil edilmesidir.

"Derinlemesine savunma" ya da "çok katlı savunma" olarak ifade edebileceğimiz "defense in depth", bir kurumda/firmada bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla birden çok güvenlik önleminin koordineli olarak kullanılmasıdır. Derinlemesine savunma, saldırganların başarıya ulaşması olasılığını en aza indirir. Saldırgan amacına ulaşmak için gittiği yolda bir güvenlik önlemini atlattığında bir başkası ile karşılaşacak, bu da en azından saldırganın işini zorlaştıracak ve amacına ulaşması için geçen süreyi artıracaktır.

NASIL ÇALIŞIR?

Derinlemesine savunma için ihtiyaç duyulan siber güvenlik bileşenlerinin entegre edildiği bir sistemdir. Ahtapot, şu özellikleri taşır;

- İşletim Sistemi Pardus'tur; bu sayede siber güvenlik bileşenlerinde de açık kaynak kodlu milli işletim sistemi dağıtımı kullanılmaktadır.

- Açık kaynak kodlu bileşenlerden oluşur; bu sayede denetleyemediğimiz, kimlerle hangi bilgileri paylaştığını bilemeyeceğimiz sistemlerden uzak durulur.

- Ahtapot; kurulumların, yapılandırmaların ve güncellemelerin kolaylaştırılması için bir merkezi yönetim sistemi barındırır.

- Türkçe ve kolay anlaşılır kurulum ve kullanım kılavuzlarına sahiptir.

ARTILARI VE KATKILARI NELERDİR?

- Açık Kaynak Kodlu bileşenler kullanılmaktadır; bu sayede denetlenemeyen ve arka kapı bulundurması muhtemel olan, bununla birlikte pahalı olan siber güvenlik çözümlerine bağımlılığı azaltmaktadır.

- Türkçe ve kolay anlaşılır kurulum ve kullanım dökümanları ile, bileşenlerin kullanılması için gerekli bilgi birikiminin ve destek ihtiyacının azaltılması sağlanmaktadır.

- Merkezi yönetim sistemi ile, bilişim sisteminin farklı noktalarında dağıtık olarak yerleştirilecek siber güvenlik çözümlerinin yönetimi ve yapılandırılmasını kolaylaştırmaktadır.

HEDEF KİTLESİ KİMLERDİR?

Başta kamu kurumları olmak üzere orta ve büyük ölçekli bilgi sistemlerine sahip tüm yerli kurum ve kuruluşlar, projenin hedef kitlesini oluşturur.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir