Sudan kaynıyor
Dün Sudan`ın başkenti Hartum`da toplanan binlerce gösterici Sudan güvenlik güçleriyle çatıştı. Ekonomik durgunluktan muzdarip Sudan`da ekmeğin fiyatını üç katına çıkarılmasının ardından ülkedeki birçok şehre yayılan protestolarda şimdiye kadar 37 kişi hayatını kaybetti.
Önceki gün bir grup yaptıkları açıklamada, devlet başkanının devrilmesini talep eden bir belgenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na teslim edilmesi için halka sokaklara dökülmeleri çağrısında bulunmuştu. Açıklamada, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir`den istifa etmesi istenmişti.
Sudan`daki olaylar ile ilgili Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Sudan`da bir haftadır süren protesto gösterilerinde en az 37 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Örgütün yetkililerinden Sarah Jackson, güvenlik güçlerinin savunmasız göstericilere karşı ayrım gözetmeden orantısız güç kullanmasının çok endişe verici olduğunu söyledi
“Onurumuzu buğday ve dolar karşılığında satmayacağız”
Devlet Başkanı Beşir, gösterilere karşı verdiği ilk yanıtta, vatandaşlar için iyi bir yaşam sağlanması için gerçek reformlar yapılacağını söyledi. Sudan haber ajansının aktardığına göre, el-Beşir dün bir dizi projeyi başlatmak üzere el-Cezire eyaletine gitti. Eyaletin yönetim merkezi Vad Medeni şehrinde toplanan ve el-Beşir`i destekleyen vatandaşlar, ellerinde afişler ile sloganlar atarak devlet başkanını karşıladı. El Beşir, destekçilerine yönelik yaptığı bir konuşmada, “Bu karşılama ve bu coşku, insanların sabotaj eylemlerine karşı olduklarının açık bir göstergesidir” ifadesini kullandı.
Beşir: Allah`ın yardımı yakındır
“Kurumları ve tesisleri tahrip eden kimseler hain, ajan ve paralı askerlerdir. Ekonomik sorunların olduğunu unutmadık. Ancak bu üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Batı bütünüyle bizi muhasara altına alıyor ve ileriye doğru bir adım atmamızı istemiyor. Batı, Sudan halkının inançlarına olan bağlığından dolayı onlara düşmanca bir tavır takınıyor. Bize olan düşmanlıklarını biliyoruz. Allah`ın yardımı yakındır. Çünkü biz onurluyuz. Tüm projeleri reddettik. Herhangi bir devlete boyun eğmeyi reddettik. Sömürüyü kabullenmedik. Bu yüzden bizimle savaşıyorlar. Çünkü biz dinimize ve onurumuza bağlıyız. Onurumuzu buğday, dolar veya euro karşılığında satmayacağız. Ancak Allah`tan talep ediyoruz ve sadece O`nun huzurunda diz çöküyoruz.”
“Halk, yoksulluktan muzdarip”
Sudan, yüzde 70 civarında bir enflasyon oranı ve Sudan parasının ABD doları ve diğer yabancı para birimleri karşısında kaybettiği değer ile birlikte ekonomik zorluklara tanık oluyor. Doların fiyatı resmi olarak 47,5 Sudan sterlinine denk geliyor. Ancak paralel pazarlarda bu rakam 60 Sudan sterlinine kadar ulaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılında yayınlanan bir rapora göre, Sudan nüfusunun yüzde 46`sı yoksulluktan muzdarip.
Dün sabahın erken saatlerinden bu yana, güvenlik güçleri, askeri güçler ve polisler, makineli tüfekler ile donanmış araçlarla bölgede konuşlandırıldılar ve Hartum'un merkezindeki ana caddeleri kapatarak araba ve yayaların girmesini engellediler. Ayrıca bölgedeki mağazalar, bankalar ve devlet kurumları da kapatıldı. Fakat eylemciler ve muhalifler şehir merkezine ulaşmayı başardılar ve Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hükümetini kınayan ve devrilmesini talep eden gösteriler düzenlediler. Güvenlik güçleri ise göstericilere sopalarla, coplarla ve göz yaşartıcı gazlarla karşılık verdi. Şehrin merkezinde vur-kaç savaşlarına devam edildi ve biten her protestonun ardından bir başka yerde yeniden bir gösteri düzenlendi. Otobüs durakları boştu. Halk otobüslerinin şehir merkezinden ayrıldığına tanık olundu.
Beşir`in istifasını istediler
Çeşitli meslek gruplarından kimselerin bir araya gelerek oluşturduğu bir topluluk, Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in istifasını talep eden bir bildiriyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı`na teslim etmek için halka sokaklara dökülmeleri çağrısında bulundu. Çağrı muhalefet güçleri tarafından geniş çapta desteklendi.
Sudan, geçen çarşamba gününden bu yana yüksek ekmek fiyatlarına, yakıt kıtlığına, para kıtlığına ve ilaç fiyatlarındaki büyük artışlara karşı gerçekleştirilen gösterilere ve toplu protestolara tanık oldu. Fakat sonrasında Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in istifasını talep eden gösterilere dönüştü ve ülkedeki çok sayıda şehre yayıldı. Güvenlik güçlerinin orantısız bir güçle göstericilere karşılık vermesinin ardından düzinelerce insan hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı.
Sudanlı komutandan hükümete çağrı
Öte yandan, Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Hamideti, ülkedeki likidite krizinden sorumlu yetkililere şiddetli bir saldırı başlatarak, söz konusu kişilerin ortaya çıkarılacağına ve kendilerinden hesap sorulacağına dair söz verdi. Hükümete, vatandaşlara karşı görevlerini yerine getirmesi ve onlara iyi bir yaşam sağlaması çağrısında bulunan komutan, birliklerinin sabır ve disiplin isteyen sivillere saldırmayacaklarını taahhüt etti.