"62 yıldan bu yana ahşap işlemeciliği yapıyorum"
Kahramanmaraşlı ahşap ustası Şeref Serguş, 62 yıldır sürdürdüğü elde ahşap işlemeciliğini yetiştirecek bir çırak bulamamasına rağmen devam ettiriyor.
Kahramanmaraş'ta, ustasından öğrendiği ahşap oyma sanatını 62 yıldır devam ettiren Şeref Serguş, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğinden vazgeçmiyor.
Yarım asırdan fazladır ahşap işi ile uğraştığını söyleyen Serguş, "62 yıldan beridir bu işteyim, 6 yaşından beri bu mesleğe devam ediyorum, şimdi 67 yaşındayım. Bu meslekte şu an yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Okullar kesintisiz 8 yıllık eğitim vermeye başlayınca çırak da yetişmez oldu." dedi.
Mesleğini sonuna kadar devem ettireceğini dile getiren Serguş, "Bu mesleği ömrüm ve gücüm yettiği kadar devam ettirmeye çalışacağım. Ama bu mesleği yaşatacak bir çırağın olması gerekirdi. Fakat çırak vermiyorlar. Eğer bana bir çırak verirlerse bana dua ederler, arkamdan kötü söz söylemezler. Ben hep ustama dua ediyorum. Ben kol gücü ile çocukları okuttum. Onlara mesleği öğrettim fakat tam olarak öğretemedim. Şimdi ben de tek başıma kaldım." ifadelerini kullandı.
"Ahşap sağlıktır"
Ahşaptan yapılmış kaşık ile yenen yemeğin ağzı yakmadığını ve saklama kabı olarak kullanıldığında daha sağlıklı olduğunu ifade eden Serguş, "Tablalara ekmek koyduğumuz zaman burcu burcu kokar. Yoğurdu yoğurt küleklerine koyduğunuz zaman suyunu alır, çatal ile yenilebilecek hale gelir. Bu malzemelerimizi ağaçtan yapıyoruz, sağlığa daha faydalı." dedi.
Yaptığımız ürünlere rağbet var, işlerimiz iyi diyen Serguş, "Vatandaşlar alıyor fakat çırak olmadığından tek başıma yetiştiremiyorum. Çünkü çırağım yok. Bir çırağım olsa bana yardımcı olurdu. Üç tane çırak yetiştirdim, onlar da bırakıp gitti. Bu mesleğe burun kıvırıyorlar. Neymiş, el işi imiş. El işi yaparsan daha faydalı olur. Milletin sağlık ve sıhhatine faydası olur." ifadelerini kullandı.
Çeşit çeşit ürün ürettiklerini dile getiren Serguş, "Kapaklı yoğurt külekleri var, bulgur, pirinç, mercimek koymak için kaplarımız var. Tuz, nane, şeker, çay koymak için ayrıca ürünlerimiz var. Bu kaplara yiyecekler konulursa sağlığa faydalıdır." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)