• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Yemen`e ``umut`` oldular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Dünya genelinde mağdur, muhtaç ve mazlumlara yönelik yaptığı yardımlarla adından sıkça söz ettiren Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, Yemen`de yaşanan insani krize merhem olabilmek için yardımlarını ulaştırmaya devam ediyor. Daha önce yemen için "Acil Yardım Çağrısında" bulunan Umut Kervanı Vakfı duyarlı hayırseverlerin Yemen`de ki yaşanan drama ve açlıkla boğuşan halka yardım çağrısına sessiz kalmayarak yardım elini uzatmıştı. Yemen için “Acil Yardım” çağrısıyla yardım çalışmasını başlatan Umut Kervanı Vakfı, Türkiye`deki hayırseverlerin desteğiyle Aralık ayı içerisinde ikinci kez hayırseverlerden gelen yardımları yerine ulaştırdı.

YEMENLİLER HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

Yemen`e yönelik yaptıkları yardım çalışmaları hakkında gazetemize konuşan Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran “Yemen, 2015 yılında ortaya çıkan iç karışıklıkların sonucu olarak büyük bir insani kriz ile karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 18 milyon kişi insani yardım veya korunmaya muhtaçken; Yemen halkı, gıda yetersizliği ve sağlık sorunları nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. 17 milyon insan yeterli derecede beslenemiyor. 8 milyon kişi açlık sebebiyle ölümün eşiğinde ve üstelik bu sayının 400 bini çocuklardan oluşuyor. Çocuklarda yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu yerlerden birisi Yemen” dedi.

YEMENLİ KARDEŞLERİMİZE YARDIMLARIMIZI ULAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kurtaran, “Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için İsveç`teki görüşmelerde Yemenli taraflar arasında varılan anlaşma gereği, Hudeyde ‘de 18 Aralık itibarıyla ateşkes yürürlüğe sokuldu. Bu sebeple taraflar arasında varılan anlaşma gereği Yemen'e insani yardımların önünün açıldı. Böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için vakıf olarak yardım çalışmalarımıza hız vereceğiz. Yemen'de 7 bin insanın ölümüne yol açan iç savaş nedeniyle yaşanan krizin yaraları dünyadan gelen yardımlarla sarılmaya çalışılıyor. Açlık, kolera ve çeşitli salgın hastalıklarla mücadele eden Yemenli kardeşlerimize yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Hayırseverlerin destekleriyle Yemen`deki çeşitli bölgelerde yardım faaliyetlerini sürdüreceklerini belirten Kurtaran, hayırsever olan Türkiye halkının Yemenli kardeşlerine sahip çıkmaya davet ederek "Acil Yardım Çağrısını" yeniledi.

YEMEN`DE SON DURUM NE?

Yıllardır savaşın sürdüğü Yemen`de son günlerde gerçekleştirilen ateşkes BM nezdinde de kabul edildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen'in hayati önem taşıyan liman kenti Hudeyde'de ateşkesi destekleyen ve bölgeye uluslararası ateşkes denetleyicileri gönderilmesine ilişkin tasarıyı kabul etti.

30 GÜNLÜĞÜNE DENETLEYİCİLER GÖNDERİLECEK

Yemen hükümeti ile Husiler arasında Stockholm'deki görüşmelerin ardından varılan "Hudeyde'de ateşkes kararına" destek veren ve bölgeye uluslararası ateşkes denetleyicileri gönderilmesine ilişkin tasarı, oy birliğiyle kabul edildi. Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten, Hudeyde ve çevresinde ateşkesin denetlenmesi için bir mekanizma oluşturarak, bölgeye ilk olarak 30 günlüğüne uluslararası denetleyiciler göndermesi talep ediliyor. Kararda, uluslararası gözlemcilerin ateşkesin yürürlüğe girdiği günden itibaren 21 gün içinde Hudeyde kenti ve liman çevresine konuşlandırılması isteniyor. Yemen hükümeti ve Husilere yakıt da dahil olmak üzere ticari malların ve insani yardımların ülkeye girişi önündeki tüm bürokratik engelleri kaldırmaları çağrısı yapılan kararda esir değişimi anlaşmasının da hayata geçirilmesi çağrısında bulunuluyor. Kararda Genel Sekreter Guterres'ten kararın uygulanması konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne haftalık rapor sunması isteniyor.

HUDEYDE VE ÇEVRESİ İÇİN VARILAN ATEŞKES 18 ARALIK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Husiler ve Yemen hükümeti, 6 Aralık'ta başlayan, 13 Aralık'ta sona eren müzakerelerin ardından Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Hudeyde ve çevresi için varılan ateşkes 18 Aralık'ta yürürlüğe girmişti.

BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülkede 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Pek çok alanda insani kriz yaşanan ülkede, temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün artıyor. Yemen'e gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı, insani yardımların da yüzde 80'inin giriş noktası olması açısından Hudeyde Limanı, Yemen halkı için hayati önem taşıyor. Yemen'de 4 yılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir