"Yıkılan stadın yerine millet bahçesi ve Selâtin cami yapılacak"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gaziantep`te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu`nun yerine modern bir meydan yapılacağını, millet bahçesi olacak olan meydana da büyük bir Selâtin caminin inşa edileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli temaslarda bulunmak için Gaziantep'e geldi. İlk olarak Gaziantep Valisi Davut Gül'ü ziyaret eden Bakan Kurum, yaklaşık bir saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Gaziantep Valiliğinde, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti milletvekilleri, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanlarıyla kentsel dönüşümden çevreye, sıfır atıktan parkların yönetimine kadar birçok konuyu masaya yatıran Bakan Kurum, kent genelinde uygulanacak projelerin detaylarını ele aldı.
Cumhurbaşkanlığı sisteminin ruhuna uygun bir şekilde şehirleri dolaştıklarını ve bu vesileyle şehirlerin yaşadığı sorunları, problemleri yerinde görme fırsatı bulduklarını ve buna uygun da projeleri ve şehri görüştüklerini bildirdi.
İllerin sorunlarını çözmek üzere ziyaretler gerçekleştirdiklerini anımsatan Kurum, Gaziantep'in de bu kapsamda yer aldığını belirterek, Gaziantep için karar verilen projeleri açıkladı.
Gaziantep'e bakanlık olarak yapılacak ve desteklenecek olan projelere ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yeri başta olmak üzere kentsel dönüşümden çevreye ve sıfır atıktan parkların yönetimine kadar birçok konu ile il genelinde uygulanacak projelerin detaylarını açıkladı.
Kente yapılacak millet bahçesinin projesinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Kurum, yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine millet bahçesi ve modern bir meydan yapılacağını ve meydanın içine de Gaziantep'e ve bölgeye yakışır büyük bir Selâtin caminin yapılacağını söyledi.
"Yıkılan stadın yerine Gaziantep'e ve bölgemize yakışır bir Selâtin cami yapılacak"
Millet bahçesinin ve meydanının ihalesinin 2019 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştireceklerini ifade eden Kurum, "Daha önce Kamil Ocak Stadyumu'muz vardı. Bu Stadyumum'uzun yerine ise biz yeni model bir stadyum yaptık. Kamil Ocak Stadyumu'nun yeri 50 bin metre karelik alanı millet bahçesine çeviriyoruz, projeler son safhaya geldi. Bu millet bahçesinin ihalesini 2019 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştireceğiz. Şehir merkezinde daha sonrasında bu proje etaplar halinde büyüyecek. Yaklaşık 200 bin metrekarelik bir alanı içeriyor. Meydan düzenlemesi için de Gaziantep'e ve bölgemize yakışır bir Selâtin caminin de olduğu projeyi de inşallah etaplar halinde gerçekleştireceğiz. Gerçekleştirdiğimizde şehir merkezinde yeşil alanı, sosyal donatısı, yürüme ve bisiklet yolları, Selâtin camisi olan ve çok modern bir şehir meydanına Gaziantep kavuşacak." dedi.
"Aydınlar Mahallesi neticelendirildi"
Kurum, "Yıllardır kangren olmuş, büyük mücadeleler verilmiş ama neticelendiremediğimiz Aydınlar Mahallesi'ni bugün neticelendirmiş oluyoruz. 200 bin metrekarelik alanda metruk yapıların, deprem riski yaşayan yapıların, afet riskine maruz yapıların kentsel dönüşüm projesine dahil edilmesi suretiyle Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla bu alandaki kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz ve yapacağımız yeni proje içinde millet bahçesi olan sosyal donatıları olan bölgenin sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacak okulları, camileri yeşil alanları ve yürüme yollarını ihtiva eden bir proje gerçekleştireceğiz. Burada bin 500 hak sahibinin, sorunlarını, problemlerini çözmüş olacağız."dedi.
"2019 yılında büyük bir kentsel dönüşüm projesini gerçekleştireceğiz"
İpekyolu Mahallesi'nde 267 bin metrekare alandaki İpekyolu kentsel dönüşümü bin 300 hak sahibini ilgilendirdiğini belirten Kurum, "Bu kentsel dönüşüm projesinde yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Büyükşehir Belediye başkanlığımızla ve Şehitkamil ilçe belediyemizle birlikte bu projenin dönüşümünü yapacağız. Yine bu alana da millet bahçesi, içinde bölgenin ihtiyacını giderecek ortaokul, ilkokul, lise, cami, yeşil alan düzenlemesini içeren bir projeyi gerçekleştirdiğimizde toplamda şehir merkezinde yaklaşık 3 bin hak sahibini ilgilendiren 467 bin metrekare alanda büyük bir kentsel dönüşüm projesini 2019 yılı içerisinde başlamak suretiyle Gaziantep'imize kazandırmış olacağız." ifadelerini kullandı.
"Kuzey şehire 750 konut daha yapılacak"
Kuzey şehirde 3 bin konutun tamamlandığını belirten Bakan Kurum, "Kuzey kentte biliyorsunuz büyük bir toplu konut projesi, örnek bir kentsel dönüşüm rezerv konut projesini de Büyükşehir Belediyemizle birlikte gerçekleştiriyoruz. İlk etapta burada biz 3 bin bağımsız bölüm ürettik. 3 bin bağımsız bölümün ihtiyacını gördüğümüz sosyal donatıları yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi'nin, sanayide çalışanlar için bizden talepleri var. Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışanlarla da oradaki konut ihtiyacını gidermek, Gaziantep'in trafik problemini çözmek adına bu projenin devamı niteliğinde 750 konuta çıkacağız ve 2019 yılı içerisinde inşasına başlayacağız."şeklinde konuştu.
"Oldukça fazla konut ihtiyacımız var"
Gaziantep'in artan nüfusuyla, sanayileşmesiyle ve büyümesiyle hem Türkiye'nin ve hem de bölgenin çok önemli bir ili olduğunu belirten Bakan Kurum, şunları söyledi:
"Oldukça fazla konut ihtiyacımız var. Hem alt gelirin, hem orta gelirin ve hem de burada görev yapan memurlarımızın çok ciddi konut ihtiyacı var. Bu konut ihtiyacını gidermek adına 4 milyon metrekare alanda Geneyik bölgesinde yeni bir örnek şehir inşa etmeyi planlıyoruz. Bu plan çerçevesinde 4-5 katı geçmeyecek, yatay mimarı esaslı, bizim kültürümüze, örfümüze ve adetlerimize uygun olan, Antep'in kültürüne uygun projeyi inşallah Büyükşehir Belediyemizle birlikte başlatıyoruz. Burada da orta gelirli vatandaşlarımıza, memurlarımıza, esnafımıza ve çalışanlarımıza hitap eden projenin ilk etabında 750 konutu talep örgütlenmesi suretiyle başlatacağız, inşallah bu projeyi de 2019 yılının ilk çeyreğinde başlatmayı düşünüyoruz."
Diğer ilçe belediyeleriyle yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, daha sonra ise gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Kurum, imar barışı ile ilgili son başvuru sayısını açıklayarak, Türkiye'de toplam 9 milyon 210 bin kişinin İmar Barışı'na başvurduğunu ve 10 milyar 350 milyon TL'lik bir bedel yatırıldığını söyledi.
İmar barışı için son başvuru tarihinin 31 Aralık olduğunu hatırlatan Bakan Kurum, 10 milyona yakın vatandaşın bugüne kadar İmar Barışı'ndan yararlandığını belirtti.
"Sahil şeridindeki yalıları kapsamıyor"
İstanbul Boğazı'ndaki yalıların İmar Barışı'ndan yararlanamayacağını belirten Bakan Kurum, "Dün Plan Bütçe Komisyonumuza İmar Barışı'na ilişkin bir teklif sunuldu. Bu teklif ise sınırlarını ihtiva ediyordu. Daha önce biliyorsunuz; biz İmar Barışı'ndan boğaz ön görünümünde Tarihi Yarımada, Çanakkale'de belirli alanları İmar Barışı'na dahil etmemiştik. Ancak boğaz ön görünümünde kalan Sarıyer, fiilen ön görünümünde olmayan ancak ön görünümün sınırları içerisinde yer alan alanı İmar Barışı kapsamına almıştık. Tabi gelinen süreçte yapılan incelemeler neticesinde boğaz ön görünümünde olan ve ancak fiilen ön görünüm olmayan, buradaki vatandaşlarımızın elektrik, su ve doğalgaz gibi problemlerini de çözecek sınırları yeniden incelendi. Teklifin içeriği Üsküdar'da, Beykoz ilçemizde ve Sarıyer ilçemizde ön görünümde olan, fiilen ön görünümde olmayan yapıların problemlerini çözmek adına teklif edilmiş bir düzenleme. Boğaz sınırları içerisindeki ve sahil şeridindeki yalılar bu düzenlemeye dahil değil."
Bakan Kurum, daha sonra ise millet bahçesi olacak, içine de büyük bir Selâtin caminin yapılacağı ve geçtiğimiz aylarda yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun arazisinde incelemelerde bulundu.
Bakan Kurum, alan incelemeleri kapsamında İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Kuzey Şehir Projesi, Aydınlar Mahallesi ve Nizip Caddesi ile kentteki kentsel dönüşüm alanlarında da incelemelerde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)