• DOLAR 34.276
  • EURO 37.666
  • ALTIN 2904.677
  • ...
"Suriye`nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye`nin tavrı çok net"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de, Kızıltepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından "Oyun Kuran Türkiye" konulu panel düzenledi. Panele, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve Gazeteci Veyis Ateş konuşmacı olarak katıldı.

Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda düzenlenen panelde Yarar ve Ateş, gençlerle Türkiye ve dünya gündemi hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Yarar ve Ateş, panel sonunda katılımcılara imzalı kitaplarını verdi. Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Yüzer de Yarar'a günün anısına bir hediye takdim etti.

"Türkiye; ülkesine gelen mültecilerin dönmesini istiyor"

Panel sonrası Fırat'ın doğusuna düzenlenecek operasyonla ilgili gazetecilerin sorularına cevap veren Yarar, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini Türkiye'nin kararlı tutumuna bağladı.

Yarar, "Suriye'nin bütünlüğü konusunda başından beri Türkiye'nin tavrı çok net.  Bu olay olmadan önce de tavrını ortaya koymuştu. Türkiye ülkesine gelen mültecilerin dönmesini istiyor. Kendi ülkelerinde kardeşçe ve huzur içerisinde yaşamalarını istiyor. Bunu yaparken hiçbir etnisite ayırmadan, mezhep ayırmadan, bu ülkenin bütünlüğünü koruyarak yapmaya çalışıyor. Ben şu an Mardin Kızıltepe'deyim, burada yaklaşık 30 bine yakın vatandaş var. Ülkeye içeri alınırken kimsenin ne mezhebi, ne etnisitesi soruldu. Yalnızca Türkiye'ye gelmeleri yeterliydi. Yaklaşık 6 senedir de misafirlik gösteriyoruz, onları ülkemizde ağırlıyoruz. Şimdi onlar için en son hamleyi yapıyoruz. Karşı tarafta güvenli bir bölge oluşturup bu civarda yaşayan yaklaşık 500 bin insanın tekrar ülkelerine dönmeleri için evlerini kurmalarına fırsat vermeye çalışıyoruz. İnşallah bu operasyon da siviller zarar görmeden bitirilir ve Türkiye'deki misafirlerimiz ülkelerine tekrar kavuşurlar." dedi.

"Türkiye garantör devlet olarak süreci takip edecek"

ABD'nin Suriye'den çekilme kararını da değerlendiren Yarar, "Ben bu çekilmenin olumlu olacağını düşünüyorum. Çünkü Astana süreci dediğimizin içerisinde Türkiye, İran ve Rusya var. Yani bu sorunun çözülmesi için uğraşıyor. Otomatik olarak bu ülkelerden sonra yani İran ve Rusya'nın da Suriye üzerinde bir ağırlığı var. Muhtemelen önümüzdeki günlerde onlar da bir operasyona katılacaklardır. Özellikle Deyrizor bölgesindeki DEAŞ'ın temizlenmesi konusunda. Daha sonra anayasal süreç başlayacak ve tekrar eski bütünlüğüne kavuşmuş bir Suriye'yi görmüş olacağız. Biliyorsunuz seçim başlayacak. Bu sene içerisinde bir anayasal süreç sağlansa olası bir seçim yapılması isteniyor. Ondan sonra hepsine Türkiye bir garantör devlet olarak süreci takip edecektir. Türkiye 'Bu iş temizlenene kadar ben terör koridoru oluşturulmasına müsaade etmeyeceğim.' demişti. Bu kararlı tutumu sonucu çekilme oldu. Yani eğer Türkiye ister ve arzularsa sonuçta bir hedefe yöneltebiliyor ve ülkeleri de o çizgiye getirebiliyor. Astana ve Cenevre'de öyle ve en sonunda bu süreçte Türkiye'nin istediği gibi oldu." diye konuştu.  (M. Salih Keskin - İLKHA) 




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir