• DOLAR 34.256
  • EURO 37.654
  • ALTIN 2925.184
  • ...
Tarihi Kumkapı balıkçıları sorunlarının giderilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Kumkapı semtinde "Tarihi Kumkapı Balıkçıları Hali" olarak bilinen ve Marmaray'ın inşasından sonra 3,5 yıl boyunca farklı bir mekânda hizmet veren balıkçı esnafı, Eylül ayı itibarıyla Yenikapıda kurulan yeni hale taşındı. Esnaf kendilerine tahsis edilen yerin yetersizliği, alt yapı eksikliği ve çarşının deniz kenarında olmasına rağmen üstünün açık olması gibi birçok konuda sıkıntı yaşıyor.

Hal esnafını tek tek gezerek yaşadıkları sıkıntılara kulak veren HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, esnafın; altyapı sorunu, dükkânların küçük olması, yerin halk tarafından bilinmemesi gibi birçok konuda şikâyetçi olduğunu belirtti.

Esnaf, belediye tarafından kendilerine tahsis edilen mekânda üstlerini dahi değiştirecek bir mekânlarının olmadığını, alt yapı yetersizliği sorunu sebebiyle her hafta rögar giderlerinin dolduğunu söylediler.

Yaşanan bu sıkıntının çözümü için her hafta İSKİ tarafından giderlerin tahliye edildiğini belirten esnaf, tahliyenin pis kokuya sebep olduğunu söylediler. Deniz kenarında olan çarşının üstünün açık olması sebebiyle ısınamadıklarını da dile getiren esnaf, sorunlarının kalıcı bir şekilde çözüme kavuşmasını istiyor.

Esnafın sorunlarını dinleyen Elibüyük, sorunun çözülmesi adına yetkililere ulaşma noktasında ellerinden gelen her türlü gayreti sarf edeceklerini belirtti.

"Yetkililer bizimle ilgilenmiyor"

Yeni yerlerinde birçok sıkıntı yaşadıklarını ve sorunlarının görülmediğini belirten 29 yıldır balıkçılık yapan Âdem Gün, "2007 yılında Cumhurbaşkanımız gelip bize yeni yer yapacaklarının sözünü verdi. Geçici olarak Samatya'ya gittik. Oradan da buraya geldim ama umduğumuzu bulamadık. Dükkânlar 45 metrekare olması gerekirken 15 metrekareye düştü. Giriş çıkışlarda sorunumuz var. Çarşı, caddeden gözükmüyor. Balık hali çok uzağa gidince balıkçıların yüzde 80'ni zaten bırakıp gitti. Sabahları erkenden gidip balık alamıyoruz. Her konuda sıkıntımız var. Müşterilerimizi kaybettik. Bizim için önemli olan çarşının caddeden gözükmesi ama dükkânlar caddeden gözükmüyor. Proje esnasında fikrimizi almadılar. Öyle olunca da sıkıntı yaşıyoruz, dayanmaya çalışıyoruz. Kumkapı'dan Marmaray geçtiği için yaklaşık dört sene önce oradan çıkıp Samatya'ya, oradan da Yenikapı'ya geldik. Yetkililer bizimle ilgilenmiyor. Cumhurbaşkanı bize söz vererek yeni ve modern yer yapacağının sözünü vermişti. Modern olanı buysa diğerleri nasıl olurdu bilmiyorum? Üzerimizi değiştirecek yer yok. 17 metrekarede 7 kişiyiz. Balık geliyor yıkayacak yerimiz yok." diye konuştu.

"Çarşıya günde 3-5 müşteri geliyor "

Kumkapı'dan Marmaray için tünelin geçmesiyle geçici olarak Samatya'ya geçtiklerini söyleyen 43 yıllık Kumkapı Balıkçısı Muammer Arduç, "Bize yer yapacaklarını söylediler ve yaptılar. Şimdi burada çalışıyoruz ama maalesef istediğimizi bulamadık. Biz, dişimizle tırnağımızla buraya kadar geldik. Biraz daha güzel yerimiz olsun, biraz daha halka hitap ederek ucuz balık satalım dedik ama maalesef şu anda mağduriyet yaşıyoruz. Durumumuz iyi değil. Çarşıya günde 3-5 müşteri geliyor. Çoğu esnaf dükkânlarını açmıyor ve kapatmış durumdalar. Bu vaziyet bu şekilde devam ederse hepimiz kapatacağız. Özellikle yoldan geçen araçlara hitap ediyoruz ama yerimiz yoldan görünmüyor. Dükkânlar cepheyi kapatmış, dışarısı görünmüyor. Bu şekilde dayanmamız çok zor. Tarihi Kumkapı balıkçılarını dünya biliyor ama maalesef şu an batmış durumdayız. Bu şekilde ne biz dayanabileceğiz ne de halka balık satabileceğiz. Bu şekilde Kumkapı balıkçıları tarihten silinip gidecek. Biz yetkililere sesleniyoruz! Gelip ilgilensinler. Ne şekilde çözüm yapılması gerekiyorsa yapsınlar. Bizim yaptığımız balıkçılık değil. Deniz kenarındayız ve üzerimiz kapalı değil. Normal şartlarda bir insanın bu havada dışarıda kalması çok zor. Bir hayvanı dışarda bıraksanız bu şekilde durmaz. Yetkililerin bizimle ilgilenmesini rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Biz bunları farklı diye seçtik ve her zaman da oy verdik fakat onlar bizi unuttular"

Belediye başkanı ve belediye yetkililerinin kendilerini tanımadığını, sorunlarının çözülmesi için gerekli çalışmaları yapmadıklarını belirten, 40 yıllık Balıkçı Kemal Sümbül, "Biz yıllardır aynı partiye oy veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın, başımızın gözümüzün üstünde yeri var. Onun dışında milletvekilleri olsun belediye başkanları, belediye yetkilileri olsun bizi tanımıyorlar. Biz bunları farklı diye seçtik ve her zaman da oy verdik fakat onlar bizi unuttular. Kendinizi halka unutturmayın ki, biz de sizi seçimde unutmayalım. Kumkapı balıkçılar çarşısında sorunlar var. Allah razı olsun, Recep Tayyip Erdoğan burayı bize yaptırdı ama çok büyük eksikliklerimiz var. Bu sorunlarımızla ilgilenilmesini istiyoruz. Artık halka tepeden bakarlarsa, halk bunları bir daha seçmeyecek. Halk ile kopuk olanlar her zaman kaybetmiştir." dedi.

"İskânımız olmadığı için elektrik aboneliği yapamıyoruz"

Yakın zamanda elektriklerinin kesildiğini belirten Sümbül, son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Borcumuz olmadığı halde kısa süre önce koskoca balıkçılar çarşısının elektriğini kestiler. Çünkü iskânımız olmadığı için abone olamıyoruz. Şu an da kaçak gözüküyoruz. Burada balıkçı olup olmadığını dışardan geçerken göremiyorsunuz. Bizi buraya hapsettiler. Ondan sonra dükkânların arkasındaki tahtalar sebebiyle burası şantiye gözüküyor. Kanalizasyon giderlerinin dolması sebebiyle köylerde olduğu gibi haftadan haftaya gelip temizliyorlar. Kanalizasyon dolunca da çarşıyı olduğu gibi koku sarıyor. Balıkların bulunduğu yerden 3 metre uzaklıkta kanalizasyon giderleri var. Doğal olarak koku geliyor. Bize yaptıkları tezgâhlar 3-4 ayda pas tuttu. Tabelalarımızı görünecek şekilde koyalım diyoruz ona da müsaade edilmiyor. Kısacası bizi, vatandaşı çok sıkıyorlar. Azıcık gevşek bıraksalar da bir nefes alalım." (Nizamettin Aşkın- İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir