• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1453 - İstanbul Üniversitesi (Darülfünun) kuruldu. Darülfünun  Arapça dar (ev) ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür ve 1900 yılında II. Abdülhamit'in iradesiyle Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

1914 - Harbiye Nazırı, Erkanı Harbiye Umumiye Reisi ve aynı zamanda İttihatçıların liderlerinden Enver Paşa'nın, Rus işgali altındaki toprakları sözde kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı Sarıkamış Harekatı tarihte eşine rastlanmamış bir trajediyle son buldu. Kara kışta dondurucu soğuklar altında teçhizat bakımından çok zayıf orduyu dağlardan yürüterek sürdürülen ihanet gibi harekat yaklaşık 90 bin askerin donarak ölmesiyle sonuçlandı.

1932 - Hindistan'daki İngiliz sömürge yönetimi, 28 bin mahkumu serbest bıraktı. Mahkumlar arasında Hindistan`ın gelecekteki bağımsızlık mücadelesi lideri Mahatma Gandhi de vardı.

1938 - Alman kimyacı Otto Hahn tarafından ilk atom çekirdeği patlatıldı. Atom bombasını ilk olarak bulmayı ve bunu hedefleri uğruna kullanmayı planlayan Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası idi; ama II. Dünya savaşında ABD`ye sığınan yahudi fizikçi Aynştayn`ın önerisi ve ısrarı üzerine ABD, verilen nükleer sırları değerlendirip önce davranmış ve atom bombasını bulan ve Japonya`da emperyal hedefleri uğruna kullanan ilk ülke olmuştu.

1956 - İlk kez bir goril doğal ortamı dışında, bir hayvanat bahçesinde doğum yaptı. Esaret altında doğan gorile 'Colo' adı verildi.

1965 - İngiltere'de tüm kara yollarında azami hız sınırı saatte 70 mil (112 km) olarak saptandı. Daha önce bu ülkede bir hız sınırı yoktu.

2000: Türkiye`de sadece adi suçlular için çıkarılan Şartla Salıverme Yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yaklaşık 40 bin mahkum yasadan faydalandırıldı. Yasanın ardından sokaklarda suç işleme oranı bir hayli artmış kısa bir süre sonra da salıverilen mahkumların büyük kısmı tekrar suç işlediği için yeniden tutuklanmış ve cezaevleri yeniden dolmuştu.

2001: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, İslam düzenini ve şeriatı isteyen halka maledilen Menemen Olayında hayatını kaybeden Kubilay'ın ölümünün 71. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajda, geçmişte olduğu gibi bugün de din istismarcılarının varlıklarını ve bozgunculuklarını devam ettirdiklerini ileri sürerek, ''Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki; Türk Silahlı Kuvvetleri laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini irticai, bölücü ve yıkıcı her türlü tehdide karşı korumaya kararlıdır'' dedi. On yıllarca bu argümanları kullanarak darbeler yapan ve cunta hükümetleri kurarak Türkiye`nin asırlık sürecinde her açıdan geri kalmasına neden olan askerler, 28 Şubat darbesiyle devletin bataklığa sürüklenmesinin hesabını henüz vermeden yeni müdahaleler için uğraş veriyorlardı.

2002 - Afganistan'da ABD tarafından seçilen Hamid Karzai'nin başkanlığında kurulan geçici hükümet göreve başladı. Bu hükümeti Afganistan`da hiçbir kesim tanımamış ve ABD kuklalarıyla savaşa devam kararı alınmıştı.

2003 : ''Özel belgede sahtecilik'' iddiasıyla 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum ettirilmiş olan kapatılan Refah Parti'nin son Genel Başkanı ve Saadet Parti Genel Başkanı, eski Başbakan Necmettin Erbakan hakkında, mahkumiyetin infazı için yakalama emri çıkarıldı. Erbakan hakkında çıkarılan mahkumiyet kararının ve yakalama emrinin siyasi nedenlere dayandığı iddia edilmiş ve bu iddialar çok ciddi delillerle desteklenmişti.

2005: Kapıkule Sınır Kapısı'nda bu polis ve jandarmanın ortaklaşa yaptığı operasyonda, 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru ile 28 polis memuru çete suçlamasıyla gözaltına alındı. Türkiye`nin en büyük gümrük mafyası, aylar süren, kamera destekli takip sonucu ortaya çıkarılmış ve sınır kapılarında yapılan yolsuzlukların vehameti anlaşılmıştı.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir