• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Köylüler çamurlu yola isyan etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde Mardinli çiftçilerin tarlalarına rahat bir şekilde gidip ürünlerini toplayabilmeleri için tarlalar arasında yol yapıldı. Kızıltepe'de de birçok köyde bu yollar yapıldı. Ancak yüklenici bir firmaya yaptırılan yola çakıl veya mıcır yerine toprak dökülmesi köylüleri isyan ettirdi.

Kızıltepe'ye bağlı Bağrıbütün  (Demira) Mahallesindeki (Köyü) tarlalar arasında açılan yola çakıl veya sağlam dolgu malzemesi yerine toprak dökülmesinin ardından yağan yağmurla yol adeta bataklığa döndü. 

Yoldaki çamurdan dolayı tarladan mısırlarını toplayamadıklarını ileri süren çiftçiler, yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istiyor.

"Yüzlerce kez GAP'ı arayıp şikâyet ettim ama..."

Köy sakinlerinden İbrahim Aydın, yoldan dolayı tarlasına biçerdöverin giremediğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bizim yollarımız iki yıl önce yapıldığı zaman derenin kenarındaki toprağı alıp döktüler. GAP Adana Bölge Müdürlüğünü yüzlerce kez arayıp şikâyet ettim. Dedim ki; 'Bakın yola toprak döküyorlar. 50 metre aralıklarla bu malzemeden döktüler ve kepçeyle düzeltip gittiler. Burası böyle olmaz.' Yağan yağmurla birlikte ne ürünümüze gidebiliyor, ne tarlamıza gidebiliyor, ne kuyularımıza gidebiliyoruz, ne mısırımızı biçebiliyoruz. Ancak traktörlerle gidip gelirsin. Ancak çift çeker traktörle tarlaya gelebiliyoruz, yürümek imkânsız. Yol göz önünde bir tane çakıl taşı bile yok. Devlet bu yol yapıldığı için firmaya para ödedi, ama onlar bu şekilde bırakıp gittiler."  dedi.

"Firma kalitesiz malzeme kullandı, yola sadece toprak döktü"

Borçtan dolayı çaresiz olduğunu aktaran Aydın, "Bu gün her birimizin 80 bin lira elektrik parası gelmiş. 50-60 bin TL gübre, tohum borcumuz var. Ürünümüz de hepsi yerde, biçemiyoruz. Makineler tarlaya giremiyor. Devlet bu firmaya parasını kuruşu kuruşuna verdi. Ama firma kalitesiz malzeme kullandı. Bunu çok iyi biliyoruz.  Ama bu firmaya söyledik. Yolumuza toprak döktüklerini söyledik ama bir netice alamadık. Denetim mekanizması olmadığından dolayı bunlar böyle oluyor. Bu yola bir çare bulsunlar, şikâyetçiyiz." diye konuştu.

"Çamurdan dolayı ürünlerimiz tarlada kalmış"

Çiftçi Haco Tarhan, "Bu yolda topraktan başka bir şey dökmemişler, bir tane çakıl taşı bile yok. Tabi böyle olunca en ufak bir yağmurda çamur deryasına dönüşüyor. Çamurdan dolayı ürünlerimiz tarlada kalmış, ürünlerimizi toplayamıyoruz. Devlet yetkililerini göreve davet ediyoruz, bu yola bir el atsınlar ve firmadan hesap sorsunlar." dedi.

Mağdur olan diğer çiftçiler de eski yollarının daha iyi olduğunu, yetkililerin bu yolu tekrar yapmasını istiyor. (M. Salih Keskin - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir