• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Türkiye`den NATO`ya İslam İşbirliği Teşkilatı Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, Chicago`da düzenlenecek NATO zirvesine AB Komisyonu Başkanı Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Von Rompuy`un katılmasını şarta bağladı. Ankara iki ismin zirveye ancak İslam İşbirliği Teşkilatı`nın da davet edilmesi halinde iştirak edebileceğini bildirdi.

Mayıs ayında ABD`de düzenlenecek NATO zirvesine İsrail`in katılımını veto eden Türkiye şimdi de AB yetkililerinin toplantıya katılabilmesi için şart ortaya koydu. Başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri zirveye AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy`un da katılmasını istiyor. Ankara ise İslam İşbirliği Teşkilatı`nın (İİT) Afganistan`a önemli katkı verdiğine dikkat çekerek, Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu`nun da zirveye katılmasını teklif etti. İtirazlar üzerine Türkiye, "İhsanoğlu zirveye davet edilmezse AB`li iki yetkilinin katılımına izin vermeyiz." uyarısında bulundu. Dışişleri yetkilileri, henüz bir karara varılmadığını, müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.

Wall Street Journal gazetesi de 20-21 Mayıs`ta Chicago`da yapılacak NATO zirvesine ilişkin "diplomatik sorun" yaşandığına dikkat çekerek Türkiye`nin Barroso ve Von Rompuy`un iştirakine itiraz ettiğini yazdı. Gazeteye göre diplomatlar, Türkiye`nin zirvede sadece üye ülkelerin yer alması gerektiğini savunduğunu, AB yetkililerini zirvenin Afganistan tartışmaları kısmında istemediğini söyledi. Fransa gibi başka NATO üyeleri ise AB`nin Afganistan`daki rolü nedeniyle bloğun temsil edilmesi gerektiğini savundu. Türk Dışişleri yetkilileri ise sadece Türkiye`nin değil başka NATO üyelerinin de AB başkanlarının zirveye katılmasına mesafeli durduğunun altını çizdi. AB`nin birçok toplantısına NATO`nun katılmadığına vurgu yapan kaynaklar, "Aynı şekilde NATO`nun toplantılarına da AB`nin katılması gibi bir gereklilik yok. Bunlar birbirinden farklı teşkilatlar." mesajı verdi. İslam İşbirliği Teşkilatı`nın Afganistan`a AB`den daha fazla katkı verdiğini kaydeden yetkililer, "Eğer üyelerden başka katılım olacaksa bu öncelikle İİT olmalıdır." diye konuştu.

Ankara zirveye katılım listesini "bir paket halinde" değerlendiriyor. Müzakereler devam etse de Ankara`daki hava "İİT Genel Sekreteri zirveye katılmazsa AB yetkilileri de katılamaz." şeklinde. Temmuz 2010`da gerçekleşen Kabil Konferansı`nda İİT ağırlığı öne çıkmıştı. Açış konuşmasını Devlet Başkanı Hamid Karzai yaparken ardından sırayla BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton söz almış, dördüncü konuşmayı ise İhsanoğlu yapmıştı. Kaynaklar, BM`den sonra üye sayısı en fazla uluslararası örgüt İİT olduğu için bu sıralamanın yapıldığını bildirdi.

AB ülkeleri ise NATO`ya tam entegrasyon konusunda ısrarcı. İttifak`ın her zirvesinde NATO-AB ortak toplantısı krizi yaşanıyor. Ankara, Türkiye`yi dışlayan AB yaklaşımına karşı iki örgütün ortak zirve yapmasını veto ediyor. Ankara`nın bu pozisyonu almasının ana sebeplerinden birisi ise Türkiye`nin Avrupa Savunma Ajansı`na katılımının Kıbrıs Rum Kesimi tarafından veto edilmesi.

Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir