• DOLAR 32.58
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.023
  • ...

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi ile Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün (İŞKUR) iş birliği kapsamında "İnsan Kaynakları ve Kariyer Günleri GAİF-2018" 6'ncı kez işveren ve iş arayanları buluşturan fuar, düzenlenen törenle açıldı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde başlayan fuarın, ana teması ise "İstiklalin ve İstihdamın Kalesi" olarak belirlendi. Fuarda binlerce iş arayan iş bulma fırsatı yakalarken, fuarın iki gün devam edecek.

Yoğun bir katılımın olduğu ve büyük bir ilgi gören fuarın açılışında konuşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye'nin istihdam anlamında son 16 yılda büyük adımlar attığını ve istihdam anlamında ikinci bir örneğinin olmadığını söyledi.

Uzunkaya, "İstihdam meselesi sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın konusu ve sadece bugünün de değil, dünün ve yarınların da en büyük meselesi olmaya devam edecek." diye belirtti.

"Bu başarı milletimizin başarısıdır"

Devletlerin ve milletlerin başarısının işsizlikle mücadelede, istihdam noktasında attıkları adımlarla ve başarılarla ölçüleceğini belirten Uzunkaya, "Türkiye'nin son dönemdeki başarısını ve dünya devletleri ve başarılı ülkeler arasında ön plana çıkmasının hiç şüphesiz en somut örneklerinden birisi işsizlik ile mücadele ve istihdamda attığı somut adımlar ve istatistiklerdir. Bu başarı milletimizin başarısıdır." dedi.

"Türkiye'nin istihdamı 7,5 milyondur"

Türkiye'nin istihdam anlamında son 16 yılda büyük adımlar attığını ve istihdam anlamında da ikinci bir örneğinin olmadığını savunan Uzunkaya, OECD rakamlarından örnekler vererek, "2018 yılı rakamları ortaya çıktığında yine açık ara farkla önde olacağını göreceksiniz. 2007-2017 yılları arasında iş gücü piyasası 246,5 milyon olan Avrupa'daki 28 ülkenin istihdamı 7 milyon 190 bindir. İş gücü piyasası 160 milyon olan ABD'nin istihdamı 7 milyon 290 bin. İş gücü piyasası 31 milyon olan Türkiye'nin istihdamı ise 7,5 milyondur. Bu başarılar, tesadüflerin sonucu değildir. Gece-gündüz çalışmaların sonucudur." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi Davut Gül de Türkiye'deki sorunun kalifiye eleman olduğuna dikkat çekerek, "Bizim en büyük meselemiz; mesleksizlik meselesidir." dedi.

"En büyük meselemiz; mesleksizlik meselesidir"

Sanayide personel eksikliği olduğunu ve iş arayan sayısının da fazla olduğunu belirten Gül, şunları dile getirdi:

"Türkiye'de ve Gaziantep'te de en büyük meselemiz mesleksizlik meselesidir. Maalesef bu gençlerimiz birçok şeye talip oluyor. Ama mesleği olan herhangi bir işte uzmanlaşmış sayı çok az ve gençlerimizde mesleği olan herhangi bir işte uzmanlaşma sayısı çok az. Dolayısıyla da sanayide 5 bin kişi çalıştıracak adam arıyor. Aynı zamanda da 15 bin kişi iş arıyor. Bizim bunların sayılarını düşürmemiz lazım. Bunu yapabilmemiz için velilerimizin çocuklarını meslek liselerine yönlendirmemiz lazım. Yani çocuk mezun olduğunda mutlaka elinde bir mesleğinin olması lazım. Bunu yaparsak sorunumuzun büyük bir kısmını çözmüş oluruz. Diğer bir sorunumuz ise meslek lisesine giden öğrencilerin sosyal güvenlik anlamında, taşıması, beslenmesi ve hatta üniversite mezunları gibi askerlik haklarından da yararlanmasıyla teşvik edilmesi lazım. Bu vesile ile sorunumuzun bir kısmını çözmüş oluruz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de dünyada artık sürdürülebilir kalkınmanın konuşulduğunu ifade etti.

"Çocuklarımızı geleceğin meslekleri üzerine kodlamamız gerekiyor"

Gençlerin yüksek teknolojiye geçmesinin farz olduğunu belirten Şahin, "Ben her işi yaparım ağabey' diyen gençlikten çıkarıp, kendimizi yapay zekanın hazırlandığı, silikon vadilerin hazırlandığı bu şehir için yüksek teknolojiye geçmenin farz olduğu ve gençleri buna uygun halde yetiştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı daha bu günden geleceğin meslekleri üzerine kodlamamız gerekiyor." diye konuştu.

İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Sıraç Ekin, "İşverenlerimizin nitelikli eleman bulma sıkıntısının giderilmesi için İŞKUR iş birliğiyle yapılacak ve iş başı eğitim programları meslek edindirme kursları sonrasında ise eğitilmiş ve engelli istihdamı ile ilgili her türlü kalifiye eleman haline getirilen, iş gücüne sahip olmaları için 'Gaziantep İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nda elde edilecek kazanımlarla ilimizin de sektörel bazda üretim gücünü arttıracaktır." diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise Türkiye'nin genç nüfusunun arttığını ve bu genç nüfusa yeni istihdam alanlarının açılması gerektiğini belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)